Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πανδημία κοροναϊού - Η κρισιμότητα της αναμνηστικής δόσης και τα διδάγματα του Ισραήλ

Πανδημία κοροναϊού – Η κρισιμότητα της αναμνηστικής δόσης και τα διδάγματα του Ισραήλ

Τα δεδομένα είναι σαφή, τονίζουν οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές: η τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στους ενήλικες ανέκοψε το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Τώρα, φοβούμενες ένα πέμπτο κύμα, συνιστούν τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης και στους εφήβους 12-15 ετών

Πρωτοστάτησε στην έναρξη των εμβολιασμών κατά του SARS-COV-2 σε ενήλικες και εφήβους, στην εφαρμογή του υγειονομικού πάσου, καθώς και στην αναθεώρηση των όρων της ισχύος του, με νέο πια προαπαιτούμενο τη λήψη τρίτης δόσης.

Από την αρχή στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της COVID-19, ένεκα έγκαιρης συμφωνίας με τη Prizer, το Ισραήλ είθισται πια να αποτελεί γνώμονα για τις υπόλοιπες χώρες ως προς την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού.

Σήμερα, έχει τα πρωτεία στην τρίτη φάση εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, με τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, η οποία εγκαινιάστηκε στα τέλη Ιουλίου κιόλας για άτομα άνω των 60 ετών και, από τα τέλη Αυγούστου, επεκτάθηκε σε όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών.

Μάλιστα με επιλέξιμους όσους έχουν συμπληρώσει πέντε μήνες από τη δεύτερη δόση.

Περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της τρίτης αυτής φάσης στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα -κι ενώ το ποσοστό των Ισραηλινών πολιτών που έχουν λάβει τις πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου είναι λίγο πιο πάνω από το 62%-, οι υγειονομικές αρχές της χώρας είναι κάθετες ως προς την αποτελεσματικότητα της νέας στρατηγικής τους.

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19, αναφέρουν, βοήθησαν στον έλεγχο του τέταρτου πανδημικού κύματος που σάρωσε τη χώρα τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Από 8.000 νέα κρούσματα κοροναϊού και 500 νοσηλείες σε σοβαρή κατάσταση που καταγράφονταν καθημερινά εκείνη την περίοδο, σήμερα έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο σε 500 και 129 αντίστοιχα σε εβδομαδιαία βάση.

Το 75% των νέων κρουσμάτων είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Για τους εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, δε, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και νοσηλείας λόγω κοροναϊού είναι πενταπλάσιος -διαπίστωσαν- για όσους δεν είχαν κάνει ακόμη την τρίτη δόση.

Αναμνηστική δόση τώρα και σε εφήβους

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι, όπως και με τις πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου, έτσι και με την τρίτη καταγράφεται με την πάροδο του χρόνου μια μικρή πτώση στο επίπεδο των αντισωμάτων, χωρίς όμως να μειώνεται η προστασία έναντι της μόλυνσης από τον κοροναϊό.

Καθώς έχει ανοίξει εν τω μεταξύ η συζήτηση για τη χορήγηση και τέταρτης δόσης εμβολίου, το Ισραήλ τώρα προετοιμάζεται για ένα πιθανό πέμπτο πανδημικό κύμα, με ώθηση και τους ανεμβολίαστους, αλλά και όλους όσοι -ενώ είναι επιλέξιμοι- δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Παράλληλα, σπεύδουν να ενισχύσουν το υγειονομικό μέτωπο έναντι μιας έτερης «θρυαλλίδας»: των -συνήθως ασυμπτωματικών ή ήπιας νόσησης από τον κοροναϊό- παιδιών.

Με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να έχει ήδη επεκταθεί στους ανήλικους 5-11 ετών, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Ισραήλ πλέον συνιστά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης και στους εφήβους 12-15 ετών, ο εμβολιασμός των οποίων άρχισε στη χώρα από τον περασμένο Ιούνιο.

«Δεν έχουμε τελειώσει»

Η πανδημία αναμένεται να συνεχιστεί «για ακόμη ένα ή δύο χρόνια» και τώρα η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων είναι εξίσου κρίσιμη με την ανοσοποίηση των ανεμβολίαστων, προειδοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, ενόσω τα κρούσματα μεταξύ των ανεμβολίαστων παιδιών πλέον αυξάνονται στη χώρα, αγγίζοντας το 50% των νέων καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Η έναρξη της εβραϊκής γιoρτής της Χανουκά, στις 28 του μήνα, ήδη προβληματίζει.

Προσώρας πάντως, τόνισε ο Μπένετ, τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φέρνουν στο προσκήνιο την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων -όπως συμβαίνει, αντίθετα,  με το ντόμινο lockdown στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές, ακόμη κι εάν επιτευχθεί ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της COVID-19, παραμένει ζωτικής σημασίας να παραμείνουν σε ισχύ και να τηρούνται μέτρα κατά του κοροναϊού, όπως η χρήση μάσκας.

Ειδικά τώρα που αρχίζει ο χειμώνας, οι δραστηριότητες περιορίζονται σε εσωτερικούς χώρους, η κάλυψη των πρώτων δύο δόσεων των εμβολίων φθίνει, τα ποσοστά των μη ανοσοποιημένων παραμένουν υψηλά και οι εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές του κοροναϊού συνεχίζουν να βρίσκουν πρόσφορο «έδαφος» για την εξάπλωσή τους.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024