Πρωτοστάτησε στην έναρξη των εμβολιασμών κατά του SARS-COV-2 σε ενήλικες και εφήβους, στην εφαρμογή του υγειονομικού πάσου, καθώς και στην αναθεώρηση των όρων της ισχύος του, με νέο πια προαπαιτούμενο τη λήψη τρίτης δόσης.

Από την αρχή στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της COVID-19, ένεκα έγκαιρης συμφωνίας με τη Prizer, το Ισραήλ είθισται πια να αποτελεί γνώμονα για τις υπόλοιπες χώρες ως προς την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού.

Σήμερα, έχει τα πρωτεία στην τρίτη φάση εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, με τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, η οποία εγκαινιάστηκε στα τέλη Ιουλίου κιόλας για άτομα άνω των 60 ετών και, από τα τέλη Αυγούστου, επεκτάθηκε σε όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών.

Μάλιστα με επιλέξιμους όσους έχουν συμπληρώσει πέντε μήνες από τη δεύτερη δόση.

Περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της τρίτης αυτής φάσης στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα -κι ενώ το ποσοστό των Ισραηλινών πολιτών που έχουν λάβει τις πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου είναι λίγο πιο πάνω από το 62%-, οι υγειονομικές αρχές της χώρας είναι κάθετες ως προς την αποτελεσματικότητα της νέας στρατηγικής τους.

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19, αναφέρουν, βοήθησαν στον έλεγχο του τέταρτου πανδημικού κύματος που σάρωσε τη χώρα τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Από 8.000 νέα κρούσματα κοροναϊού και 500 νοσηλείες σε σοβαρή κατάσταση που καταγράφονταν καθημερινά εκείνη την περίοδο, σήμερα έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο σε 500 και 129 αντίστοιχα σε εβδομαδιαία βάση.

Το 75% των νέων κρουσμάτων είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Για τους εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, δε, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και νοσηλείας λόγω κοροναϊού είναι πενταπλάσιος -διαπίστωσαν- για όσους δεν είχαν κάνει ακόμη την τρίτη δόση.

Αναμνηστική δόση τώρα και σε εφήβους

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι, όπως και με τις πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου, έτσι και με την τρίτη καταγράφεται με την πάροδο του χρόνου μια μικρή πτώση στο επίπεδο των αντισωμάτων, χωρίς όμως να μειώνεται η προστασία έναντι της μόλυνσης από τον κοροναϊό.

Καθώς έχει ανοίξει εν τω μεταξύ η συζήτηση για τη χορήγηση και τέταρτης δόσης εμβολίου, το Ισραήλ τώρα προετοιμάζεται για ένα πιθανό πέμπτο πανδημικό κύμα, με ώθηση και τους ανεμβολίαστους, αλλά και όλους όσοι -ενώ είναι επιλέξιμοι- δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Παράλληλα, σπεύδουν να ενισχύσουν το υγειονομικό μέτωπο έναντι μιας έτερης «θρυαλλίδας»: των -συνήθως ασυμπτωματικών ή ήπιας νόσησης από τον κοροναϊό- παιδιών.

Με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να έχει ήδη επεκταθεί στους ανήλικους 5-11 ετών, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Ισραήλ πλέον συνιστά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης και στους εφήβους 12-15 ετών, ο εμβολιασμός των οποίων άρχισε στη χώρα από τον περασμένο Ιούνιο.

«Δεν έχουμε τελειώσει»

Η πανδημία αναμένεται να συνεχιστεί «για ακόμη ένα ή δύο χρόνια» και τώρα η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων είναι εξίσου κρίσιμη με την ανοσοποίηση των ανεμβολίαστων, προειδοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, ενόσω τα κρούσματα μεταξύ των ανεμβολίαστων παιδιών πλέον αυξάνονται στη χώρα, αγγίζοντας το 50% των νέων καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Η έναρξη της εβραϊκής γιoρτής της Χανουκά, στις 28 του μήνα, ήδη προβληματίζει.

Προσώρας πάντως, τόνισε ο Μπένετ, τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φέρνουν στο προσκήνιο την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων -όπως συμβαίνει, αντίθετα,  με το ντόμινο lockdown στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές, ακόμη κι εάν επιτευχθεί ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της COVID-19, παραμένει ζωτικής σημασίας να παραμείνουν σε ισχύ και να τηρούνται μέτρα κατά του κοροναϊού, όπως η χρήση μάσκας.

Ειδικά τώρα που αρχίζει ο χειμώνας, οι δραστηριότητες περιορίζονται σε εσωτερικούς χώρους, η κάλυψη των πρώτων δύο δόσεων των εμβολίων φθίνει, τα ποσοστά των μη ανοσοποιημένων παραμένουν υψηλά και οι εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές του κοροναϊού συνεχίζουν να βρίσκουν πρόσφορο «έδαφος» για την εξάπλωσή τους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr