Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οπωροκηπευτικά - Εντοπίστηκαν φορτία με υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Οπωροκηπευτικά – Εντοπίστηκαν φορτία με υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Έκτακτοι έλεγχοι σε εισαγόμενα οπωροκηπευτικά, στα οποία εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων άνω του επιτρεπόμενου ορίου.

Μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων ντοματών Αλβανίας, μήλων Βόρειας Μακεδονίας και λεμονιών Τουρκίας με υπολείμματα φυτοφαρμάκων άνω του επιτρεπόμενου ορίου, εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές κατά την διάρκεια ελέγχων.

Τα φορτία με τα προϊόντα αυτά, οι επιτήδειοι είχαν στόχο να τα διοχετεύσουν στην αγορά, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών από την ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Συγκεκριμένα, εντός του 2021, διενεργήθηκαν με απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, επιπλέον προγράμματα εκτάκτων ελέγχων υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε εισαγόμενα φορτία φυτικής προέλευσης.

Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων των προηγούμενων ετών 2018, 2019 και 2020 αλλά και από τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα διεξαχθέντων προγραμμάτων εκτάκτων ελέγχων σε εισαγόμενα φορτία φυτικής προέλευσης (τέσσερα προηγούμενα 3μηνα προγράμματα), διαπιστώνεται μια αυξανόμενη συχνότητα υπερβάσεων των ανώτατων επιτρεπτών ορίων υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων (MRLs), σε εισαγόμενα φυτικά προϊόντα σε σχέση με τα εγχώρια.

Συνοπτικά σύμφωνα με τους ελέγχους:

1. Παρατηρούνται αυξημένες υπερβάσεις υπολειμμάτων σε ντομάτες προέλευσης Αλβανίας. Συγκεκριμένα, σε πέντε από τα 14 δείγματα που λήφθηκαν (ποσοστό 35,71%) διαπιστώθηκαν συγκεντρώσεις υπολειμμάτων ανώτερες από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων.

2. Παρατηρείται αθρόα εισαγωγή μήλων προέλευσης Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (546 φορτία και περισσότερα από 13 εκατομμύρια κιλά) κυρίως για χυμοποίηση αλλά και για την χονδρική αγορά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Διαπιστώθηκαν αυξημένες υπερβάσεις υπολειμμάτων και συγκεκριμένα σε ποσοστό 8,11% (3 δείγματα με υπερβάσεις στα 37 δείγματα που λήφθηκαν).

3. Παρατηρούνται αυξημένες υπερβάσεις υπολειμμάτων σε λεμόνια προέλευσης Τουρκίας. Συγκεκριμένα, σε δύο από τα εννιά δείγματα που λήφθηκαν (ποσοστό 22,22%) διαπιστώθηκαν συγκεντρώσεις υπολειμμάτων ανώτερες από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα εφαρμογής του προγράμματος για το τρέχον τρίμηνο αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

Έκτακτο πρόγραμμα ελέγχου

Με σκοπό την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, από την κατανάλωση τροφίμων με συγκεντρώσεις υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων ανώτερες των ανώτατων επιτρεπτών ορίων θεσπίστηκε για το χρονικό διάστημα 1.10.2021 έως 31.12.2021 έκτακτο πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων προκειμένου να διασφαλιστεί η διάθεση στην αγορά εισαγόμενων φυτικών προϊόντων απαλλαγμένων από συγκεντρώσεις υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων, μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Το εν λόγω πρόγραμμα τροποποιείται ανάλογα με τα εισαγόμενα φορτία και τα ευρήματα των εργαστηριακών αναλύσεων.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου  του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Αρμόδια εργαστήρια επισήμου ελέγχου υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων είναι:

Α. Το Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, το οποίο έχει οριστεί ως εθνικό εργαστήριο αναφοράς.

Β. Το Εργαστήριο Υπολειμμάτων Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων του Π.Κ.Π.Φ.Π & Φ.Ε. Θεσσαλονίκης.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024