Ο John Baldessari, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 2 Ιανουαρίου του 2020, ήταν ο επιδραστικός Αμερικανός conceptual καλλιτέχνης γνωστός για το ότι συνδύαζε στα έργα του φωτογραφία, ζωγραφική και κείμενο. «Πολύ συχνά σκέφτομαι τον εαυτό μου ως αποτυχημένο συγγραφέα. Θεωρώ ότι μια λέξη και μια εικόνα έχουν το ίδιο βάρος, και μεγάλο μέρος του έργου μου προκύπτει από αυτού του είδους τoυς συλλογισμούς» έλεγε.

Τώρα, το σπίτι του στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας – η πεμπτουσία του «California cool», όπως το έχουν χαρακτηρίσει – είναι έτοιμο να αποκτήσει καινούργιο ιδιοκτήτη· διατίθεται προς πώληση αντί 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Baldessari είχε στούντιο και στη Βενετία και στη Σάντα Μόνικα, αλλά το σπίτι στο οποίο ζούσε για δεκαετίες – μια οικία σε ύφος πρώιμου «Craftsman» – είναι στην καρδιά της Σάντα Μόνικα, στη 2nd street, όχι μακριά από τη θάλασσα, με τρία υπνοδωμάτια και δύο λουτρά. Σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο Crosby Doe το οποίο έχει βάλει την αγγελία πώλησης, ο Baldessari μετά από μια δεκαετία διαβίωσης εκεί ένιωσε ότι χρειαζόταν περισσότερο χώρο, περισσότερο φως και «περισσότερο δημιουργικά συναρπαστικό χώρο διαβίωσης».

Απευθύνθηκε στον Ron Godfredsen και στο γραφείο Danna Sigal Architects να μεγαλώσουν τον χώρο και να του δώσουν μια πιο Μοντέρνα ατμόσφαιρα. Στο πίσω μέρος της οικίας, δημιουργήθηκε μια προσθήκη – υποστηρίζεται ότι είναι επηρεασμένη από τον Frank Lloyd Wright – με μια κουζίνα μέσα στην οποία τρως και μια βιβλιοθήκη. Επιπλέον, φεγγίτες και παράθυρα στο πίσω μέρος – ένα «γνέψιμο» στα έργα του James Turrell. Τα έπιπλα σχεδίασε ο Roy McMakin και κάποια από αυτά θα διατεθούν ξεχωριστά από το γραφείο Crosby Doe. Το σπίτι βρίσκεται μέσα σε κήπο με ελαιώνα, αυλή με γκαζόν και εξωτικά φυτά.

Ο Baldessari γεννήθηκε το 1931 στη National City στην Καλιφόρνια. Από το 1970 έως το 1988 δίδαξε στο California Institute of the Arts στη Valencia και στο UCLA από το 1996 έως το 2007. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 άρχισε να ενσωματώνει φωτογραφίες και κείμενο στους πίνακες του. Η τέχνη του παρουσιάστηκε σε περισσότερες από 300 ατομικές εκθέσεις και σε πάνω από 1.000 ομαδικές και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr