Μια πλαγιασμένη στο πάτωμα σπειροειδής σκάλα λειτουργεί ως ράφια του βιβλιοπωλείου Shenzhen Zhongshuge, το οποίο σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο X+Living στη συνοικία Τσιανχάι Οκτ της κινεζικής πόλης Σενζέν. Έμπνευση για τον σχεδιασμό της σκάλας, η οποία διασχίζει όλον τον χώρο του βιβλιοπωλείου, συνδέοντας την είσοδο με την έξοδο, ήταν τα επιτεύγματα και η ιστορία της πόλης.

Όταν πήρα την παραγγελία για τον σχεδιασμό του Zhongshuge στη Σενζέν πέρυσι, είχα ήδη προϊστορία ως επικεφαλής πολλών βιβλιοπωλείων στην Κίνα. Στη διαδικασία έρευνας για το πολιτιστικό υπόβαθρο αυτής της πόλης συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να σχεδιάσω ένα χώρο που θα γινόταν σύμβολο της Σενζέν ως μιας όλο ζωή πόλης μεταναστών και μια πόλης που δεν αποκλείει, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους πάλεψαν να γράψουν ιστορία σε αυτή την πόλη. Έτσι γεννήθηκε αυτός ο χώρος λιανικής, που μοιάζει σαν να πηγάζει από μια γιγαντιαία καλλιτεχνική εγκατάσταση» είπε η Li Xiang, διευθύντρια δημιουργικού στο με έδρα τη Σαγκάη αρχιτεκτονικό γραφείο.

Κοιτώντας τη σπειροειδή σκάλα από μια συγκεκριμένη γωνία, η γιγαντιαία εγκατάσταση δείχνει σαν καντράν ρολογιού.

Οι χειρολισθήρες – οι χειρολαβές της κουπαστής της σκάλας –, με τη μορφή δεικτών ρολογιού αναφέρονται στο ότι πρόκειται για μια κλίμακα ιστορίας η οποία εξελίχθηκε σε διάστημα αναρίθμητων ωρών, μεταφέροντας την αίσθηση ότι «στο διάβα του χρόνου, ωθείται με ταχείς ρυθμούς η ιστορία».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr