Δεκαέξι πανεπιστήμια της χώρας (μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πελοποννήσου) «κατεβαίνουν» σε εκλογές την Άνοιξη του 2022 για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων τους.

Το ερώτημα που απασχολεί ωστόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, είναι με ποιες διατάξεις θα γίνουν οι πρυτανικές εκλογές, καθώς η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την παρουσίαση ενός νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων παραμένουν ως έχουν (η κυβέρνηση εξάλλου νομοθέτησε πριν από ένα χρόνο για το θέμα, εισάγοντας μάλιστα το ενιαίο ψηφοδέλτιο, την αποκλειστική ηλεκτρονική ψηφοφορία και την απαγόρευση εκλογής σε θέση πρύτανη ή αντιπρύτανη αθροιστικά για περισσότερες από δυο θητείες). Ωστόσο παραμένει το δεύτερο «αγκάθι» στη διαδικασία που είναι οι αρμοδιότητες του πρύτανη, οι οποίες όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με τον νέο Νόμο περιορίζονται  μόνο στην διαχείριση ακαδημαϊκών θεμάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα τα άλλα ζητήματα λειτουργίας των ΑΕΙ (οικονομικά, στρατηγικής κλπ) θα περάσουν στα νέα Συμβούλια Ιδρυμάτων.

Έτσι, η προεκλογική  «εκστρατεία» έχει ξεκινήσει ήδη στην Περιφέρεια σε χαμηλούς τόνους και με απροσδιόριστες τις εξελίξεις των επομένων μηνών.

Ο νέος Νόμος Πλαίσιο θα ανακοινωθεί επίσημα (ή τουλάχιστον έτσι αναμένεται) μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.  Ωστόσο στην επόμενη Σύνοδο πρυτάνεων ΑΕΙ στις 18 Δεκεμβρίου που θα γίνει με «οικοδεσπότη» του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναμένεται να δώσει στις διοικήσεις των ανωτάτων Ιδρυμάτων μερικές πρώτες πληροφορίες σχετικά με περιεχόμενο του. Ο σχετικός νόμος σχεδιάζεται περισσότερο από ενάμιση χρόνο, αλλά έως σήμερα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, καθώς εκφράζονται διχογνωμίες στις διατάξεις του που αφορούν τα θέματα διοίκησης των ΑΕΙ.

Τα παραπάνω (επί του παρόντος) δεν επηρεάζουν τη διοίκηση των κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας που ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες επιλογής των διοικήσεων τους πρόσφατα, οπότε αυτές έχουν ένα περιθώριο πριν βρεθούν εκ νέου μπροστά στις «κάλπες», δυο ετών. Σ αυτή την κατηγορία είναι τα πανεπιστήμια Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθήνας, Πάντειο πανεπιστήμιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr