Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα γίνουν οι πρυτανικές εκλογές στα Πανεπιστήμια;

Πώς θα γίνουν οι πρυτανικές εκλογές στα Πανεπιστήμια;

Σε προεκλογική περίοδο έχουν εισέλθει τα ελληνικά πανεπιστήμια

Δεκαέξι πανεπιστήμια της χώρας (μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πελοποννήσου) «κατεβαίνουν» σε εκλογές την Άνοιξη του 2022 για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων τους.

Το ερώτημα που απασχολεί ωστόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, είναι με ποιες διατάξεις θα γίνουν οι πρυτανικές εκλογές, καθώς η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την παρουσίαση ενός νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων παραμένουν ως έχουν (η κυβέρνηση εξάλλου νομοθέτησε πριν από ένα χρόνο για το θέμα, εισάγοντας μάλιστα το ενιαίο ψηφοδέλτιο, την αποκλειστική ηλεκτρονική ψηφοφορία και την απαγόρευση εκλογής σε θέση πρύτανη ή αντιπρύτανη αθροιστικά για περισσότερες από δυο θητείες). Ωστόσο παραμένει το δεύτερο «αγκάθι» στη διαδικασία που είναι οι αρμοδιότητες του πρύτανη, οι οποίες όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με τον νέο Νόμο περιορίζονται  μόνο στην διαχείριση ακαδημαϊκών θεμάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα τα άλλα ζητήματα λειτουργίας των ΑΕΙ (οικονομικά, στρατηγικής κλπ) θα περάσουν στα νέα Συμβούλια Ιδρυμάτων.

Έτσι, η προεκλογική  «εκστρατεία» έχει ξεκινήσει ήδη στην Περιφέρεια σε χαμηλούς τόνους και με απροσδιόριστες τις εξελίξεις των επομένων μηνών.

Ο νέος Νόμος Πλαίσιο θα ανακοινωθεί επίσημα (ή τουλάχιστον έτσι αναμένεται) μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.  Ωστόσο στην επόμενη Σύνοδο πρυτάνεων ΑΕΙ στις 18 Δεκεμβρίου που θα γίνει με «οικοδεσπότη» του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναμένεται να δώσει στις διοικήσεις των ανωτάτων Ιδρυμάτων μερικές πρώτες πληροφορίες σχετικά με περιεχόμενο του. Ο σχετικός νόμος σχεδιάζεται περισσότερο από ενάμιση χρόνο, αλλά έως σήμερα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, καθώς εκφράζονται διχογνωμίες στις διατάξεις του που αφορούν τα θέματα διοίκησης των ΑΕΙ.

Τα παραπάνω (επί του παρόντος) δεν επηρεάζουν τη διοίκηση των κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας που ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες επιλογής των διοικήσεων τους πρόσφατα, οπότε αυτές έχουν ένα περιθώριο πριν βρεθούν εκ νέου μπροστά στις «κάλπες», δυο ετών. Σ αυτή την κατηγορία είναι τα πανεπιστήμια Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθήνας, Πάντειο πανεπιστήμιο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024