Δυνατότητες αναδύονται μέσω Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα – Χρειάζεται αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου για τις δυνατότητες συνεργασιών

Διερευνητική συνάντηση για τη δυνατότητα συνεργασίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και των εταιρειών-Μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) είχαν  ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων και ο Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ καθηγητής Λέανδρος Σκαλτσούνης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση με τίτλο «Δυνατότητες Συνεργασίας της Φαρμακευτικής Σχολής ΕΚΠΑ με την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία» κατά την οποία αναλύθηκαν οι τρόποι συνεργασίας στο πλαίσιο συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς και η διερεύνηση της δημιουργίας ενός εξειδικευμένου διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου του ΕΚΠΑ επιπέδου MBA.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές του τμήματος παρουσίασαν την καινοτομία που προάγεται μέσα από τα προγράμματα σπουδών του Τμήματος Φαρμακευτικής και πιθανούς τρόπους ενδυνάμωσης των συνεργειών του πανεπιστημίου και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων σημείωσε πως «η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στηρίζει τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια», για αυτό και «έχει δημιουργηθεί στην ΠΕΦ εξειδικευμένη και επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα που ενισχύει αυτή την προσπάθεια». Συνέχισε αναφερόμενος στις σημαντικές ευκαιρίες που θα προκύψουν για τη χώρα εάν επενδύσει στις συνέργειες με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και αναδείξει την αξία της έρευνας και της ανάπτυξης. «Η Ελλάδα έχει μια σημαντική ευκαιρία μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και της αλλαγής της φαρμακευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί ερευνητικό και παραγωγικό hub στην Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Σκαλτσούνης ευχαρίστησε την ΠΕΦ για την στήριξη του ερευνητικού έργου του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και τόνισε πως «οι φοιτητές μας βρίσκουν σε ποσοστό 95% επαγγελματική απασχόληση σε σχετικό με τις σπουδές τους αντικείμενο», ενώ ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του πανεπιστημίου και της φαρμακοβιομηχανίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι συνθήκες είναι ώριμες και το επιτρέπουν αυτό, γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος η δημιουργία ερευνητικών κέντρων μέσω συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα».

Αναλύοντας την αναγκαιότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας της φαρμακοβιομηχανίας με τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα ο κ. Σκαλτσούνης υπογράμμισε πως «έχουμε την ακμάζουσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία που μας έχει συμπαρασταθεί σε όλη τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας του τμήματος». Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της συνέργειας της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου με το πανεπιστήμιο, υπογράμμισε πως «είναι η κατάλληλη στιγμή να αναπτύξουμε από κοινού τη σχέση μας, το πανεπιστήμιο και η φαρμακοβιομηχανία, και να προαγάγουμε την καινοτομία και την έρευνα».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr