Η Κύπρος προσπαθεί να μείνει «όρθια» απέναντι στον κοροναϊό με τους ειδικούς να προτείνουν οριζόντια μέτρα, διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων και αύξηση της τηλεργασίας προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά

Η Κύπρος είναι και αυτή αντιμέτωπη με έξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών, με τους ειδικούς να προτείνουν αυστηρότερα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.

Τις προτάσεις των ειδικών συζήτησε μαζί τους ο υπουργός Υγείας Μηχάλης Χτζηπαντέλα, ο οποίος τόνισε ότι αυτές θα τεθούν ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι εισηγήσεις αυτές, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, είναι:

  • Χρήση μάσκας στους μαθητές δημοτικών σχολείων.
  • Διενέργεια rapid test στους μαθητές των δημοτικών σχολείων μια φορά την εβδομάδα.
  • Απαγόρευση διεξαγωγής κοινωνικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται ενόψει Χριστουγέννων, περιλαμβανομένων και των σχολικών χριστουγεννιάτικων εορτών, των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται σε Δήμους, κτλ.
  • Διενέργεια self-test σε εμβολιασμένα άτομα. Η εισήγηση που έχει γίνει είναι να δίνονται δωρεάν στους εμβολιασμένους και σε περίπτωση που κάποιο τεστ είναι θετικό θα ενημερώνεται ο Προσωπικός Ιατρός και θα παραπέμπεται σε μοριακή εξέταση για επιβεβαίωση του αποτελέσματος.
  • Κατάργηση SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο εφτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
  • Χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων για εμβολιασμό των ατόμων που δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου και εφαρμογή και με την πάροδο των τριών εβδομάδων εφαρμογή περιορισμών σε συγκεκριμένους χώρους για τα μη εμβολιασμένα άτομα.
  • Διενέργεια rapid test σε όλο τον πληθυσμό σε περιοχές όπου εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού ιστορικού.
  • Τηλεργασία σε ποσοστό που θα καθοριστεί.

«Αυξάνεται το ρίσκο ενόψει Χριστουγέννων»

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηπαντέλα, «δεν έχει κλειδώσει τίποτα». Το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την Τετάρτη μετά από ενημέρωση της οποίας θα τύχει από τον Υπουργό Υγείας, όπως αναφέρει το ertnews.gr.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της ΣΕΕ δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης ανέφερε ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν οι εισηγήσεις όλων των μελών της ΣΕΕ.

Θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες, ο κ. Τσιούτης εξήγησε πως «ανεξαρτήτως του τι θα αποφασιστεί την Τετάρτη, πρέπει να καταλάβουμε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο, μπροστά μας έχουμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο με αύξηση και των καθημερινών μεταδόσεων και των νοσηλειών. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε τους τρόπους για να προστατευθούμε, έχουμε όλοι εμπειρία και γνώση, πρέπει όλοι να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις στην καθημερινότητά μας για να είμαστε ασφαλείς».

Υπογράμμισε ακόμα πως ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων αυξάνεται το ρίσκο να εκτεθούμε στον ιό και κάλεσε όλους να «θυμηθούμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε περαιτέρω επιδείνωση».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr