Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαβεβαιώσεις του Iσπανού ΥΠΕΞ - Υπεράνω αμφιβολίας η αλληλεγγύη σε Ελλάδα - Κύπρο

Διαβεβαιώσεις του Iσπανού ΥΠΕΞ – Υπεράνω αμφιβολίας η αλληλεγγύη σε Ελλάδα – Κύπρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Μαδρίτης να στηρίξει με εξοπλιστικά προγράμματα την Άγκυρα έρχεται σε μια στιγμή που η Αθήνα ποντάρει πολλά στην αλλαγή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενίσχυση της πίεσης στην Τουρκία χάρη στην γαλλική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022

«Η αλληλεγγύη της Ισπανίας προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας, και το λέω αυτό εδώ, στην έδρα του Κοινοβουλίου» τόνισε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José-Manuel Albares), μιλώντας πρόσφατα στο ισπανικό Κοινοβούλιο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Τα ανωτέρω κοινοποίησε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο ισπανός ομόλογός του, μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική τους συνομιλία, γνωστοποιούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, στον απόηχο του deal Ισπανίας – Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις για όσα ανακοινώθηκαν στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση Σάντσεθ – Ερντογάν. Πρότεινε, δε, να επισκεφθεί άμεσα την Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων, με την πρότασή του να γίνεται δεκτή, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

Μήνυμα μέσω της τετραμερούς συνόδου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Μαδρίτης να στηρίξει με εξοπλιστικά προγράμματα την Άγκυρα έρχεται σε μια στιγμή που η Αθήνα ποντάρει πολλά στην αλλαγή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενίσχυση της πίεσης στην Τουρκία χάρη στην γαλλική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο ταξίδι του Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα και τις στρατιωτικές συμφωνίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση «απάντησε» σε πρώτη φάση με την διεξαγωγή στην Αθήνα της τετραμερούς συνόδου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Μάλιστα κατά την συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες μετά τη σύναψη της συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αναβάθμισε τη σχέση μας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο».

Ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας αφού εκτίμησε ότι η γαλλική προεδρία του πρώτου εξαμήνου του 2022 στην ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη την Ισπανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξοπλίζει χώρες, όπως η Τουρκία που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Μάλιστα κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Τουρκία αποτελεί τον κοινό παρονομαστή των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες στην περιοχή οι χώρες της Τετραμερούς.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024