Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Δυσκολεύει η ζωή από Δευτέρα - Το αγωνιώδες διάγγελμα Μητσοτάκη με τα 5 νέα μέτρα

Κοροναϊός – Δυσκολεύει η ζωή από Δευτέρα – Το αγωνιώδες διάγγελμα Μητσοτάκη με τα 5 νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα , θέτουν τους ανεμβολίαστους σε ένα ιδιότυπο «lockdown», καθώς δεν θα μπορούν να μπουν, σε σινεμά, θέατρα, μουσεία και γυμναστήρια.

Δυσκολότερη γίνεται η ζωή, από την Δευτέρα,  οπότε και τίθενται σε εφαρμογή, νέα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων, σε μία κίνηση προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και ενθάρρυνσης -όπως διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αγωνιώδες διάγγελμά του– του εμβολιασμού έναντι του κοροναϊού.

Με την κατάσταση στις ΜΕΘ να είναι χαοτική και τα νοσοκομεία στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα να βουλιάζουν,  η κυβέρνηση επιχειρεί με μία νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων να περιορίσει όσο γίνεται τη διασπορά του ιού περικόπτοντας την ευχέρεια των μετακινήσεων των αναμεβολίαστων.

Τα νέα μέτρα, για τους ενήλικους ανεμβολίαστους αφορούν κυρίως τον αποκλεισμό τους από δραστηριότητες και διασκέδαση, ο οποίος θα ισχύσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Ουσιαστικά, θέτουν τους ανεμβολίαστους σε ένα ιδιότυπο «lockdown», καθώς δεν θα μπορούν να μπουν, σε σινεμά, θέατρα, μουσεία και γυμναστήρια. Η είσοδός τους δεν θα είναι εφικτή ούτε και με την επίδειξη αρνητικού τεστ. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Επίσης, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την τρίτη δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Σημειώνεται ότι το νέο πιστοποιητικό θα έχει άμεση ισχύ και δεν χρειάζεται να παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών, όπως ισχύει για τον εμβολιασμό με δύο δόσεις (ή μία, αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο).

Αγωνιώδες διάγγελμα

Ουσιαστικά, κι ενώ η χώρα βρίσκεται υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα τόσο σε εκείνους που είναι 60 ετών και πάνω όσο και στους ανεμβολίαστους ενηλίκους. Και αυτό γιατί όσο βαδίζουμε προς τα Χριστούγεννα, καμία σοβαρή ένδειξη δεν υπάρχει ότι η πανδημία μπορεί να αποκλιμακωθεί.

Την Πέμπτη τα κρούσματα ξεπέρασαν πάλι τις 7.000, έφτασαν τις 7. 317 με το Λεκανοπέδιο να καταγράφει 1.871 μολύνσεις και η Θεσσαλονίκη 1.242.

«Όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για πανδημία ανεμβολίαστων όμως έσπευσε και να ανακοινώσει την πρόληψη γιατρών στη θέση των χιλιάδων υγειονομικών που έχουν αφήσει την πρώτη γραμμήτης μάχης, επειδή τέθηκαν σε αναστολή αρνούμενοι να εμβολιαστούν.

Τι αλλάζει από Δευτέρα

Τα πέντε νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, είναι τα ακόλουθα.

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

 Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τη Δευτέρα, επεξηγεί ο πίνακας, που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πανδημία.

Δείτε τον πίνακα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα εξειδικευτούν στη σημερινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. Στην συνέντευξη θα παραστούν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024