Μεγάλη μείωση σημειώθηκε στις καταναλωτικές δαπάνες πέρυσι. Ποιοι τομείς επλήγησαν περισσότερο

Το 2020, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών στην ΕΕ μειώθηκε κατά το ποσοστό ρεκόρ του 8%  σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί από τότε που μετράται ο σχετικός δείκτης και οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι κυβερνητικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην κυκλοφορία των ανθρώπων και οι μη βασικές οικονομικές δραστηριότητες επηρέασαν σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών παρατηρήθηκαν για τα «Εστιατόρια και ξενοδοχεία» (-38% σε σύγκριση με το 2019), τα «Ένδυση και υπόδηση», «Μεταφορές» και «Αναψυχή και πολιτισμός» (όλα -17%).

Σε ποιους τομείς αυξήθηκαν

Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα «Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» (+3%) και στις «Επικοινωνίες» (+2%).

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Το άρθρο παρουσιάζει μια χούφτα ευρήματα από το πιο λεπτομερές άρθρο Statistics Explained .

Το 2020, πάνω από το ένα τέταρτο (26%) των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών αφιερώθηκε σε «Στέγαση, νερό, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα», καθιστώντας το το μεγαλύτερο στοιχείο δαπανών των νοικοκυριών της ΕΕ, μπροστά από το «Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» ( 15%) και «Μεταφορές» (12%).

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr