Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Το κορίτσι της στάχτης» – 78 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα

«Το κορίτσι της στάχτης» – 78 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα

Με φόντο τα μαρτυρικά Καλάβρυτα το νέο βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου με τίτλο «Το κορίτσι της στάχτης»

Στο Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού τόπου με το ρολόι να σταματάει για πάντα στις 2.34 το μεσημέρι, όταν όλα είχαν τελειώσει και οι νεκροί ήταν εκατοντάδες, βρισκόταν και ένα κοριτσάκι 5.5 ετών, η Παρασκευούλα.

Όταν είχε βγει από το δημοτικό σχολείο όπου οι Γερμανοί είχαν κλείσει όλες τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά, έπρεπε και εκείνη να θάψει με τα παγωμένα της χεράκια τον πατέρα της Βασίλη Σταθούλια, βλέποντας τη μάνα της, Αρχοντούλα, να σκίζει τις σάρκες της από τον ανείπωτο πόνο.

Εβδομηνταοχτώ χρόνια μετά, η Παρασκευούλα έγινε η ηρωίδα ενός σπαρακτικού βιβλίου με την αδιανόητη περιπέτεια της ζωής της.

«Το κορίτσι της στάχτης». Στη μύτη της έρχεται ξανά η μυρωδιά της καμένης σάρκας, της πυρπόλησης των σπιτιών, του δικού της και όλων των άλλων.

Δεν υπάρχει μέρα που να ξυπνήσω και να μην είναι το μυαλό μου εκεί απάνω. Τις φωτιές που έβγαιναν από τα παράθυρα του σχολείου, τον καπνό θυμάμαι, τις κραυγές των γυναικών που άκουγαν τις εκτελέσεις..», λέει η Βίβιαν Στεφάνου, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.

Η Βίβιαν Στεφάνου, η «Παρασκευούλα», δόθηκε για υιοθεσία, πήγε στην Αυστραλία και θριάμβευσε στη ζωή της. Η Βίβιαν Στεφάνου είναι η ηρωίδα του βιβλίου, η ηρωίδα των Καλαβρύτων.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024