Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Ναι στους ανεμβολίαστους αστυνομικούς όχι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Τα αντιφατικά μηνύματα που δημιουργούν σύγχυση

Κοροναϊός – Ναι στους ανεμβολίαστους αστυνομικούς όχι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Τα αντιφατικά μηνύματα που δημιουργούν σύγχυση

Το ΕΣΥ διασωληνώνεται ζητώντας απεγνωσμένα προσωπικό τη στιγμή που 7.000 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή επειδή δεν εμβολιάστηκαν. Την ίδια στιγμή οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την μη υποχρεωτικότητα του εμβολίου σε άλλες επαγγελματικές ομάδες στέλνει αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία που καλείται να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού, αλλά κυρίως ο μεγάλος αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς τα νοσοκομεία «στενάζουν» με ασθενείς να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, και τους υγειονομικούς να υπερβάλουν εαυτό προκειμένου να προσφέρουν ό, τι καλύτερο μπορούν στις συνθήκες πολέμου που βρίσκεται για ακόμα μία φορά το ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και ειδικοί απευθύνουν έκκληση για να εμβολιαστούν οι πολίτες, προκειμένου να ανακοπεί η πανδημία. Ωστόσο το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου που έχει στερήσει από το σύστημα υγείας 7.000 υγειονομικούς, συνεχίζει να διχάζει, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνουν και οι αντιφάσεις των αρμοδίων και των ιθυνόντων όσον αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας, με εφαρμογή της γνωστής ελληνικής τακτικής «δυο μέτρα δυο σταθμά» αναλόγως του κλάδου.

Το εμβόλιο έγινε υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους στην Υγεία και τις δομές φροντίδας που τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν ήδη πολύ υψηλά σε μια διατυπωμένη προσπάθεια να πειστούν και οι τελευταίοι να εμβολιαστούν.

Η προσπάθεια αυτή δεν φάνηκε να αποδίδει καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό από τους ανεμβολίαστους πείστηκε με τον φόβο της αναστολής, και χιλιάδες εργαζόμενοι τέθηκαν εκτός ΕΣΥ.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα επεκτείνει το μέτρο της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου παρά το γεγονός ότι επίσης έρχονται σε επαφή με το κοινό και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό αλλά και να νοσήσουν πιο εύκολα.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τα σώματα ασφαλείας που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και μάλιστα είναι επιφορτισμένα να τους ελέγχουν για το εάν έχουν εμβολιαστεί, με τα στοιχεία να αναφέρουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ανεμβολίαστο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, που εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους ενστόλους ανέφερε:

«Για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;».

Η απορία που γεννάται από αυτές τις δηλώσεις είναι εύλογη. Η ευθύνη για τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία τη στιγμή που βρισκόμαστε σε πόλεμο με την πανδημία είναι μικρότερη;

Οι αντιδράσεις των ομοσπονδιών

Η ανάγκη τα δημόσια νοσοκομεία να στελεχωθούν είναι αναντίρρητη, μιας και η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ και λόγω της μικρής εθελοντικής συμμετοχής θα προχωρήσει στην επίταξή τους.

Η απόφαση αυτή βρίσκει αντιδράσεις τόσο από τους ιατρικούς συλλόγους που σημειώνουν πως οι ιδιώτες γιατροί αποτελούν κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας και η μετακίνησή τους θα έχει κόστος σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, όσο και από τις ομοσπονδίες των υγειονομικών του ΕΣΥ.

Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η ΟΕΝΓΕ ζητούν να επιστρέψουν πίσω στις θέσεις τους οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή και να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα, ενώ αναφέρουν πως ούτως ή άλλως στο ΕΣΥ εργάζονται μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι – που δεν μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο.

Την ίδια στιγμή επιμένουν ότι οι εργαζόμενοι σε αναστολή έχουν την πολύτιμη εμπειρία εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία που «δύσκολα μπορεί να αποκτήσει ένας συνάδελφος που θα ριχτεί σε αυτήν τη μάχη χωρίς να έχει εκπαιδευτεί».

Οι υγειονομικοί ζητούν από την κυβέρνηση έστω και τώρα να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή καθώς οι 7.000 εργαζόμενοι μπορεί να μην λύσουν τα προβλήματα του ΕΣΥ που υποφέρει από χρόνιες ελλείψεις, αλλά θα προσφέρουν ανάσα στο καταπονημένο σύστημα υγείας.

Θα προλάβει η αύξηση των εμβολιασμών την επιδείνωση της πανδημίας;

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει ότι το βασικό όπλο της απέναντι στην πανδημία είναι το εμβόλιο, η επιλογή της μη επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων παρά μόνο στους υγειονομικούς μπορεί να στέλνει αντιφατικό μήνυμα στην κοινωνία για την αναγκαιότητά του, τη στιγμή που με 80 θανάτους την ημέρα το σύστημα υγείας γίνεται το βαρόμετρο για την πορεία της πανδημίας.

Στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες υπάρχουν διαφορετικές φωνές που τάσσονται υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας όπως είναι το ΚΙΝΑΛ ενώ συνολικά τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ζητούν ουσιαστική ενημέρωση και στρατηγική πειθούς υπέρ της αύξησης των εμβολιασμών.

Η ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητη και η κοινωνία χρειάζεται καθαρά μηνύματα για να πειστεί. Ευτυχώς τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, ωστόσο η πορεία της πανδημίας τις επόμενες ημέρες είναι κρίσιμη. Και το στοίχημα θα παιχτεί στις ζωές που θα κερδηθούν ή θα χαθούν.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024