Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιθουανία - Χάος στα σύνορα με Λευκορωσία

Λιθουανία – Χάος στα σύνορα με Λευκορωσία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Μέρες τώρα η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας-Λιθουανίας-Λευκορωσίας βράζει. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Η Γερμανία μάλιστα κάλεσε νωρίτερα σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να «λάβει μέτρα» για να συμβάλει στην αποτροπή της μαζικής εισροής μεταναστών, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Το υπουργικό συμβούλιο της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι θα θέσει στη Βουλή την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις περιοχές που συνορεύουν με τη Λευκορωσία, καθώς επικρατεί χάος με χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος τόσο στη Λιθουανία όσο και στην Πολωνία.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση αναφέρει το TASS. «Η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης στη συνοριακή περιοχή, την υποβάλλουμε για έγκριση στο κοινοβούλιο», δήλωσε η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε.

Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, το Seimas (κοινοβούλιο) μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από αίτημα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου στη συνοριακή περιοχή, και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από αυτήν, καθώς και στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας που διείσδυσαν στη Λιθουανία μέσω Λευκορωσίας. Το καθεστώς αυτό προτείνεται να ορισθεί για το χρονικό διάστημα ενός μήνα.

«Φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει παρά κλιμάκωση αυτού του είδους των ενεργειών στα πολωνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον, και ότι θα έχει ένοπλη φύση» τόνισε από πλευράς του χθες στον Τύπο ο Πιοτρ Μίλερ, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα πως η κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας απειλεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ».

«Το σφράγισμα των πολωνικών συνόρων είναι προς το εθνικό συμφέρον μας. Όμως σήμερα διακυβεύεται η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.

Οι πρόσφυγες σε απόγνωση

Οι πρόσφυγες άναψαν φωτιές χτες στο βράδυ για να ζεσταθούν, καθώς ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024