Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απεργία επισιτισμού - Μοτοπορεία διανομέων προς την Αρεοπαγίτου

Απεργία επισιτισμού – Μοτοπορεία διανομέων προς την Αρεοπαγίτου

Σε απεργία και συγκέντρωση στην Αρεοπαγίτου προχωρά σήμερα το συνδικάτο Τουρισμού - Επισιτισμού διεκδικώντας μεταξύ άλλων συλλογικές συμβάσεις και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Σε απεργία και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε Τουρισμό και Επισιτισμό, διεκδικώντας μεταξύ άλλων συλλογικές συμβάσεις, επιδόματα ανεργίας για τους εποχικούς εργαζόμενους, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στη Διονύσου Αρεοπαγίτου και ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή.

«Με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για το ταμείο ανεργίας που επαναφέρει τον «κόφτη» των 400 ημερών επιδότησης μένουν εκτός οποιασδήποτε επιδότησης δεκάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι και προσθέτουν: «Καμία εμπιστοσύνη δε δείχνουμε στις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εργασίας ότι δε θα ισχύσει για φέτος, μετά από την άμεση αντίδραση του Συνδικάτου μας και πολλών σωματείων πανελλαδικά».

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουμε μέσα από την οργάνωση στο Συνδικάτο για να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος Χατζηδάκη. Διεκδικούμε:

  • Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους.
  • Να καταβληθούν τα ένσημα της αναστολής του 2020 άμεσα από το κράτος για τους εργαζόμενους που έκαναν μονομερείς δηλώσεις.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.
  • 7ωρο- 5θήμερο- 35ωρο, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, των δουλεμπορικών.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, καμία κατάσχεση σε εργαζόμενο ή άνεργο του κλάδου.

Δυναμικό παρόν των διανομέων

Δυναμικό παρόν δίνουν οι διανομείς της Wolt με προσυγκέντρωση στα γραφεία της εταιρίας στη Συγγρού και μοτοπορεία στην Αεροπαγίτου. Στο πλευρό τους και οι εργαζόμενοι της Efood που ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη δημιουργία εργασιακού σωματείου.

Μετά τον θάνατο ενός ακόμα διανομέα στη Θεσσαλονίκη μετά από τροχαίο, οι διανομείς αναφέρουν:

«Χθες ήταν ο 47χρονος συνάδελφος, αύριο μπορεί να είναι κάποιος από τους υπόλοιπους. Είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε πλέον να βάζουμε μπροστά το
μηχανάκι και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε όρθιοι πίσω στην οικογένεια μας. Η αιτία δεν είναι η κακιά η ώρα, ούτε η κουλτούρα της ασφαλής οδήγησης. Αιτία είναι ότι η προστασία των διανομέων από τα εργατικά ατυχήματα θεωρείται κόστος για το κράτος και την εργοδοσία εμπόδιο μπροστά στον ανταγωνισμό και το κυνήγι του κέρδους.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρωνόμαστε με τα ψίχουλα που αποφασίζουν και να αναγκαζόμαστε για αυτό το λόγο να είμαστε στο δρόμο 10 – 14 ώρες για να βγάλουμε ένα αξιοπρεπές μεροκάματο.

Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε αυτή τη κατάσταση. Θα παλέψουμε οργανωμένα και μαζικά, όπως έκαναν και οι συνάδελφοι μας στην E-FOOD.

Διεκδικούμε:

• Αύξηση στη πληρωμή των παραγγελιών , χωρίς ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά
φιλοδωρήματα., χωρίς μείωση των bonus .

• Οριοθέτηση των χιλιομετρικών αποστάσεων παραλαβής και παράδοσης.

• Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους διανομείς, με παροχή όλων των απαραίτητων
μέτρων ατομικής προστασίας στην ευθύνη της εταιρείας.

• Κατάργηση της αξιολόγησης.

• Να απαγορευτεί η διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες»

Στην συγκέντρωση και στην μοτοπορεία έχουν φτάσει και ντελιβεράδες από την Efood για συμπαράσταση, καθώς τα αιτήματά τους είναι κοινά.

JH

H πορεία φτάνει στη Βουλή – Ενός λεπτού σιγή για τους διανομείς που έχασαν τη ζωή τους

Η πορεία πέρασε από τη Βουλή και κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους διανομείς που έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να συναντηθούν με τον υπουργό

Φωτογραφίες/ Βίντεο: Αλεξάνδρα Τάνκα

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024