Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Δήμαρχος ετών 97

ΗΠΑ – Δήμαρχος ετών 97

Λίγο πριν γίνει αιωνόβιος, ο Βίτο Περίλο επανεξελέγη δήμαρχος μιας μικρής πόλης στο Νιού Τζέρσεϊ. Είναι ο γηραιότερος που υπηρετεί το αξίωμα στις ΗΠΑ και μία ζωντανή απόδειξη ότι, με πίστη, όλα είναι δυνατά

Γιός Ιταλών μεταναστών, γεννήθηκε στο Μπρονξ το 1924.

Είναι βετεράνος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Έχει δύο κόρες, τέσσερα εγγόνια και έξι δισέγγονα.

Τον Σεπτέμβριο, έκλεισε αισίως τα 97 του χρόνια.

Και βρίσκεται στο απόγειο της πολιτικής καριέρας του, που άρχισε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια.

Την περασμένη Τρίτη, ο Βίτο Περίολο επανεξελέγη δήμαρχος του Τίντον Φολς: μια κοινότητα 18.000 κατοίκων στο Νιου Τζέρσεϊ.

Επικράτησε με άνεση έναντι των τριών αντιπάλων του, σε μία αναμέτρηση που δεν είχε καμία κομματική χροιά.

Η νίκη του ήταν καθαρή. Εξασφάλισε ποσοστό 38% και 5.826 ψήφους: πάνω από τις διπλάσιες που απέσπασε ο δεύτερος, εν προκειμένω μία συνταξιούχος δασκάλα.

«Μου λένε ότι είμαι πια ο γηραιότερος δήμαρχος στις ΗΠΑ», δήλωσε σε τοπικά μέσα ο σχεδόν αιωνόβιος Βίτο.

«Αισθάνομαι πολύ καλά. Νομίζω ότι όλοι στο δήμο νιώθουν επίσης καλά. Είναι όλοι χαρούμενοι για μένα».

Η πολιτική δεν ήταν στα σχέδιά του. Αφού πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, δούλεψε για 38 χρόνια στο υπουργείο Αμύνης, μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε το 1980.

Στο μεσοδιάστημα, είχε παντρευτεί και είχε φτιάξει την οικογένειά του με την αγαπημένη του σύζυγο, Μέιμι. Έκανα δυο κόρες. Είδαν μαζί να μεγαλώνουν τα τέσσερα εγγόνια τους. Μέχρι που το 2013, σε ηλικία 89 ετών, η Μέιμι πέθανε, αφήνοντας -έπειτα από 60 χρόνια γάμου- τον Βίτο μόνο.

Περέμεινε στο σπίτι με τα τρία υπνοδωμάτια που είχαν περάσει την κοινή ζωή τους, έχοντας σε κοντινή απόσταση τις δύο του κόρες.

Το 2017 κι ενώ ήταν πια τέσσερα χρόνια χήρος, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά.

Αυτό που τον ώθησε, λέει, ήταν ο θυμός του για τα καλά χάλια στο Τίντον Φολς. Για τους αυξημένους φόρους που πλήρωνε στον δήμο κάθε χρόνο. Και για μια σειρά από σκάνδαλα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, που είχαν αμαυρώσει την εικόνα του τόπου που αγαπούσε.

Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, λοιπόν, ο Βίτο Περίλο έβαλε στα 93 του υποψηφιότητα για δήμαρχος, απέναντι στον τότε δήμαρχο της πόλης.

Γύρισε πόρτα-πόρτα τα σπίτια στο Τίντον Φολς για να εξηγήσει το πρόγραμμά του, χαλώντας σχεδόν δύο ζευγάρια παπούτσια την ημέρα.

Η νίκη του εξέπληξε πολλούς. Η πρώτη θητεία του δικαίωσε όσους τον στήριξαν.

Κατά την προηγούμενη τετραετία, στο μικρό Τίντον Φολς επενδύθηκαν 8 εκατομμύρια δολάρια σε έργα οδοποιίας και άλλα 4 εκατομμύρια δολάρια σε αναβαθμίσεις γηπέδων και πάρκων αναψυχής ή στη δημιουργία νέων, που σήμερα απολαμβάνουν νέοι και ηλικιωμένοι.

Με εξορθολογισμό των εξόδων, οι δημοτικοί φόροι μειώθηκαν κατά 11,6%. Οι δημοτικές υπηρεσίες δεν σταμάτησαν ποτέ να λειτουργούν «ρολόι».

Στη φετινή προεκλογική εκστρατεία του, λέει ο Βίτο, δεν μπορούσε να πάει πάλι πόρτα-πόρτα. «Δεν μπορώ να περπατήσω όπως παλιά», παραδέχεται.

«Δεν είμαι πολιτικός», έγραψε στο Facebook, αναλογιζόμενος «γιατί ο κόσμος μπορεί να με ψηφίσει. «Ίσως είναι επειδή είμαι βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή «γέρος» (ελπίζω όχι)», ανέφερε, ή για «τα επιτεύγματά μας τα τελευταία 4 χρόνια».


Η νίκη του ήταν για τον ίδιο μια τεράστια επιβράβευση.

Συγκινείται από τα μηνύματα που λαμβάνει για το πώς δίνει παράδειγμα και κουράγιο σε ανθρώπους της ηλικίας του ή και πολύ νεότερους, ώστε να συνεχίσουν να παλεύουν για όσα πιστεύουν στη ζωή τους.

Αυτό που κρατά τον ίδιο ακμαίο, λέει, «είναι η δουλειά μου. Τη λατρεύω».

Όπως και πριν, έτσι και τώρα θα πηγαίνει κάθε πρωί στο δημαρχείο, οδηγώντας. Δεν παραλείπει να αθλείται δύο φορές την εβδομάδα. Παίζει τακτικά και παθιασμένα γκολφ.

Ο γιατρός του, ανέφερε, τον βρίσκει σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.

Θεού θέλοντος, στον τρίτο χρόνο της δεύτερης θητείας του θα γίνει αιωνόβιος.

Δεν θέλει όμως, τονίζει, να γίνει γνωστός ως ο γηραιότερος δήμαρχος των ΗΠΑ, αλλά ως «ο καλός δήμαρχος του Τίντον Φολς».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024