Προς νομιμοποίηση στην Πορτογαλία η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Για να τεθεί σε ισχύ, το νομοσχέδιο χρειάζεται την υπογραφή του πορτογάλου προέδρου, ο οποίος είναι γνωστό ότι διατηρεί επιφυλάξεις.
Υπερψηφίστηκε στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και της αυτοκτονίας για ασθενείς τελικού σταδίου, μετά την απόρριψη του αρχικού νομοσχεδίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Για να τεθεί πάντως σε ισχύ, το νομοσχέδιο χρειάζεται την υπογραφή του πορτογάλου προέδρου Μαρσέλου ντε Σόουζα, ο οποίος είναι γνωστό ότι διατηρεί επιφυλάξεις.
Εφόσον το υπογράψει, η Πορτογαλία θα γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που αναγνωρίζει το δικαίωμα στον θάνατο για ορισμένους ασθενείς.
Η αρχική βερσιόν του νομοσχεδίου πέρασε από το κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, όμως ο Σόουζα ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να το εξετάσει, υπενθυμίζει το Associated Press.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις ήταν ασαφείς, όπως για παράδειγμα ο ορισμός των περιστάσεων κάτω από τις οποίες αναγνωρίζεται το δικαίωμα στον θάνατο.
Η νέα βερσιόν, η οποία εγκρίθηκε με 138 ψήφους υπέρ, 84 κατά και 5 αποχές, προβλέπει ότι η ευθανασία (χορήγηση θανατηφόρων ουσιών από τον γιατρό) και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία (λήψη θανατηφόρων ουσιών από τον ίδιο των ασθενή με ιατρική επίβλεψη) επιτρέπεται σε ασθενείς που εξαρτώνται από άλλους ή από μηχανήματα για τις «στοιχειώδεις λειτουργίες της καθημερινής ζωής», και μόνο εφόσον υπάρχει «βεβαιότητα ή υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης» ότι δεν υπάρχουν προοπτικές ίασης ή σημαντικής βελτίωσης.
Στην Ευρώπη, η ευθανασία έχει νομιμοποιηθεί επίσης στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν το δικαίωμα στους ασθενείς τελικού σταδίου να αρνούνται την παροχή ιατρικής φροντίδας.
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (17/4): Πού θα δείτε το σημαντικό ματς του Παναθηναϊκού και τα υπόλοιπα ματς της Euroleague
- ΠΑΣΟΚ: Λόγια του αέρα η ανάληψη ευθύνης από τον Μακάριο Λαζαρίδη – Οφείλει να τον αποπέμψει ο Μητσοτάκης
- Μυστήριο για σοβαρό τραυματισμό 17χρονης στην Κοζάνη – Νοσηλεύεται με κάταγμα κρανίου και ρήξη τυμπάνου
- Η πτώση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη ξεκινήσει
- Η Χάποελ Τελ Αβίβ πάει για διπλή μεταγραφή με ΛεΝτέι και Χεζόνια…
- Β. Κικίλιας: Εγκρίθηκε το Master Plan του Λιμένα Πατρών – Νέα εποχή για ένα από τα βασικά λιμάνια της χώρας
- Αν οι τοίχοι είχαν στόμα – Μέσα στα δωμάτια των Πάτι Σμιθ και Ρόμπερτ Μέιπλθορπ στο θρυλικό Chelsea Hotel
- Κατάψυξη ωαρίων : μόδα ή εργαλείο;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442