Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία - Τι συμβαίνει πραγματικά με την υγεία του Ερντογάν - Οι φήμες και τα βίντεο που τον «προδίδουν»

Τουρκία – Τι συμβαίνει πραγματικά με την υγεία του Ερντογάν – Οι φήμες και τα βίντεο που τον «προδίδουν»

Ο τούρκος πρόεδρος μπορεί πράγματι να είναι ευάλωτος πριν από το 2023- απλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που πιστεύουν οι περισσότεροι. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή» σημείωνε η έγκυρη επιθεώρηση διεθνών σχέσεων Foreign Policy, στις αρχές Οκτωβρίου

Από το 2019, τούρκοι ειδικοί, δημοσιογράφοι και δημοσκόποι παρακολουθούν τις τουρκικές προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπέστη ταπεινωτικές ήττες στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης.

Οι τακτικές δημοσκοπήσεις από αυτές τις εκλογές αποκαλύπτουν ότι η δημοτικότητα του ΑΚΡ δεν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και αν διατηρεί τον έλεγχο των πολιτικών θεσμών της Τουρκίας και των μέσων ενημέρωσης. Φαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει μεγάλη αποδοχή, ειδικά μεταξύ των νέων.

Ο τούρκος πρόεδρος μπορεί πράγματι να είναι ευάλωτος πριν από το 2023- απλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που πιστεύουν οι περισσότεροι. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή» σημείωνε η έγκυρη επιθεώρηση διεθνών σχέσεων Foreign Policy, στις αρχές Οκτωβρίου.

Ένα μήνα μετά, οι -ανυπόστατες έστω- φήμες περί θανάτου του τούρκου προέδρου επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της υγείας του, δίνοντας συνέχεια στα σενάρια που κυκλοφορούν συχνά πυκνά τα τελευταία χρόνια.

Τα επίμαχα βίντεο

Τους τελευταίους μήνες, εμφανίστηκε μια σειρά βίντεο στα οποία ο τούρκος ηγέτης δεν φαινόταν να είναι καλά. Μερικά από αυτά δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, ωστόσο όλα μαζί εγείρουν κάποια προφανή ερωτήματα σχετικά με την υγεία του Ερντογάν.

Σε ένα βίντεο κλιπ, για παράδειγμα, ο πρόεδρος φαίνεται να χρειάζεται τη βοήθεια της συζύγου του και ενός βοηθού του καθώς βρίσκεται μπροστά σε μία σειρά από σκαλοπάτια.

Σε ένα άλλο, φαίνεται να μπερδεύεται και να δυσκολεύεται να περπατήσει στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Και, σε ένα άλλο βίντεο που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον τον περασμένο Ιούλιο, ο Ερντογάν φαίνεται να καταπίπτει και να μπερδεύει τα λόγια του κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού χαιρετισμού προς μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Κατά καιρούς -σύμφωνα με το Foreign Policy– φαίνεται αρκετά θλιμμένος. «Παράλληλα με αυτή την εικόνα, υπάρχουν φήμες για την υγεία του προέδρου – συμπεριλαμβανομένων ιστοριών που υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενη λήθη, κρίσεις αναπνευστικών προβλημάτων, σύγχυση, έμετο και έχει κάνει εμφύτευση βηματοδότη».

Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς, ο τούρκος πρόεδρος αύξησε τον αριθμό που τον φροντίζουν, μείωσε τις συναντήσεις με τον Τύπο και παίρνει παυσίπονα πριν από δημόσιες εκδηλώσεις.

Το Foreign Policy συμπληρώνει ωστόσο ότι «αυτές οι φήμες διατυπώνονται συχνότερα από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός Τουρκίας ή δεν ανήκουν στον άμεσο περίγυρό του, οπότε οι ισχυρισμοί για επερχόμενο θάνατο του Ερντογάν μπορεί να είναι απλώς φλυαρίες. Άλλωστε, σε άλλα βίντεο, φαίνεται απόλυτα καλά».

«Είναι νεκρός»

Μία τέτοια φήμη κυκλοφόρησε, το πρωί της Τετάρτης, προκαλώντας αναταραχή στη γείτονα.

Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν από βίντεο του δημοσιογράφου Φατίχ Τεζτζάν, ο οποίος είπε ότι «θα μάθετε κάποια νέα που θα σας λυπήσουν, αλλά σταθείτε δυνατοί», χωρίς να προβεί σε διευκρινίσεις.

Ακολούθως, ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Αϊκούτ Έρντογντου, έγραψε επίσης στο λογαριασμό του στο twitter για την υγεία του Ερντογάν:

«Τα μηνύματα στο WhatsApp για την υγεία του Ερντογάν πηγαινοέρχονται. Η πολιτική μου ζωή ήταν ένας αγώνας με τον Ερντογάν… Έχω αδικηθεί σε δεκάδες αγωγές που έχει ασκήσει εναντίον μου ο Ερντογάν. Η μόνη μου επιθυμία είναι ο Ερντογάν να εισέλθει στην εκλογική διαδικασία υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση και να λογοδοτήσει απέναντι στο λαό του στις κάλπες».

Επίσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσε το hashtag #ölmüş (νεκρός), με τις τουρκικές αρχές να ξεκινούν κάποιες ώρες αργότερα δικαστικές διώξεις κατά τριάντα χρηστών που δημοσίευσαν «ψευδή και αβάσιμα» μηνύματα.

«Διαπιστώθηκε ότι το hashtag #νεκρός κυκλοφόρησε στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, με αναφορές στον πρόεδρό μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της γειτονικής μας χώρας.

«Υπό το άνωθι hashtag, ταυτοποιήθηκαν 30 άτομα που έκαναν share περιεχόμενα παραπληροφόρησης (…) και εκκίνησαν οι εναντίον τους αναγκαίες διαδικασίες» κατέληγε.

Ωστόσο, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι τα όσα λέγονται και γράφονται δεν είναι παρά ανυπόστατες φήμες, στην Τουρκία και στον έξω κόσμο κυρίαρχη είναι πια η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την υγεία του Ερντογάν.

Η πρώτη δήλωση

Σημειώνεται πως η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Ερντογάν έγινε την Κυριακή, στις εργασίες της συνόδου κορυφής της G20 στην Ρώμη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ακύρωσε τη συμμετοχή του στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Μετά την έντονη φημολογία, ο ίδιος επανήλθε και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι χαίρει άκρας υγείας.

Πάντως, απέφυγε να προβεί σε κάποιο σχετικό σχόλιο και περιορίστηκε σε δηλώσεις αναφορικά με την επέτειο των 19 χρόνων από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

«Από την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας κάναμε μεγάλη προσπάθεια στην ανάπτυξη των υποδομών της και συνεχίζουμε δίχως να υποχωρούμε από τον στόχο αυτό. Παράλληλα με την προσπάθεια στο εσωτερικό, κάνουμε την ίδια προσπάθεια και στο εξωτερικό για τις θέσεις της χώρας μας» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Anadolu.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024