Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Ρέθυμνο ο ηχορυπαίνων δεν θα δρα ανενόχλητος πλέον

Στο Ρέθυμνο ο ηχορυπαίνων δεν θα δρα ανενόχλητος πλέον

Κάθε εστία θορύβου στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου θα καταγράφεται προκειμένου να προστατευτεί ο χαρακτήρας της περιοχής. Ο Δήμος Ρεθύμνου θα εγκαταστήσει σταθμούς μέτρησης ήχου διότι όπως λέει ο δήμαρχος δεν θα επιτρέψει να γκετοποιηθεί η παλαιά πόλη. Να κάποιος που τολμά, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, να προστατεύσει εκείνους που απλά θέλουν την ησυχία τους. Δηλαδή τις «εξαιρέσεις» μιας κοινωνίας που έμαθε να κάνει ότι θέλει αδιαφορώντας αν ενοχλεί

Ξεκινάει η συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου μέσω προγραμματικής σύμβασης για εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου προκειμένου να παραμείνει μια φιλόξενη περιοχή

Δύο πρωτοποριακά έργα με σταθερό προσανατολισμό την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής κατοίκων κι επισκεπτών του Ρεθύμνου, υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο αντίστοιχα.

Πρόκειται για την «Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων-δεικτών στον Δήμο Ρεθύμνης», έργο που έχει ενταχθεί με τον συγκεκριμένο τίτλο στο Πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ «Αντώνης Τρίτσης» κι έχει συνολικό Προϋπολογισμό 371.382,98 €.

Το έργο περιλαμβάνει τρία υποέργα τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε τροχιά υλοποίησης.

Το ένα υποέργο, Προϋπολογισμού 70.335€, το οποίο αφορά την ανάπτυξη, παραμετροποίηση και θέση σε λειτουργία του «Συστήματος επίβλεψης καταγραφής περιβαλλοντικού θορύβου στο Ρέθυμνο», επικυρώθηκε επισήμως σήμερα (01/11/20210) με την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη και του Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Νικόλαου Κατσαράκη.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση ο Δήμος Ρεθύμνης, ως κύριος φορέας του έργου, αναθέτει στον φορέα υλοποίησης, εν προκειμένω στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, και ειδικότερα στο Εργαστήριο Φυσικής Ακουστικής και Οπτοακουστικής, του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ κ. Νεκτάριο Α. Παπαδογιάννη, την τοποθέτηση σταθμών μέτρησης θορύβου, οι οποίοι θα παρέχουν πληροφορίες για τα επίπεδα θορύβου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Με την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης, σε επιλεγμένα σημεία μιας ευρείας περιοχής της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου της Π.Π., θα επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή καταγραφή του θορύβου και των εστιών του στο Ιστορικό Κέντρο. Αναλυτικότερα, με το συγκεκριμένο σύστημα Θα επιτευχθεί η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από κεντρικό διακομιστή, η διασύνδεση με την πλατφόρμα smart city του Δήμου Ρεθύμνης το οποίο καταγράφει και επεξεργάζεται μετρήσεις καιρικών συνθηκών, ρύπων κα. με στόχο την ολοκληρωμένη περιγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και η δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών ενημέρωσης αρχών, φορέων, δημοτών και επισκεπτών για τα επίπεδα του θορύβου, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που θα είναι δίγλωσση και προσβάσιμη σε όλους μέσω υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητού τηλεφώνου.

Το έργο αυτό, αξιοποιώντας την ολοένα εξελισσόμενη τεχνολογία στη μεταφορά πληροφορίας, εκτός από τις ανάγκες συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών, θα καλύψει και τις ανάγκες ενός εκ των βασικών πυλώνων της οικονομίας του νησιού, του τουρισμού, χαρτογραφώντας σε πραγματικό χρόνο τον περιβαλλοντικό θόρυβο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου που μπορεί να προέρχεται από τα πολυάριθμα καταστήματα (καφετιέρες, εστιατόρια, ταβέρνες, τουριστικών ειδών, ένδυσης/υπόδησης κτλ) της θερινής περιόδου, συναυλιακούς ή αθλητικούς χώρους και δύναται να επηρεάσει αρνητικά τους φιλοξενούμενους στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.

Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος Ρεθύμνης υιοθετεί σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία και αποφεύγει παράπονα για ηχητική όχληση που ως γνωστό προκαλούν προβλήματα υγείας, απώλεια εισοδήματος και προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Το έργο θα υλοποιηθεί εντός 15 μηνών με έναρξη την ημερομηνία παράδοσης εκ μέρους του Δήμου του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης με τον Πρύτανη και τον αντιπρύτανη του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., το καινοτόμο αυτό έργο, που υπηρετεί τη σταθερή επιδίωξη και επιθυμία του Δήμου Ρεθύμνης να συνεργάζεται με τα διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του νησιού, συνιστά την ανταπόκριση του Δήμου στις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, τη διαχείριση της ηχορύπανσης και των επιπτώσεων τους στην ανθρώπινη ζωή και δραστηριότητα, μέσα από την αξιοποίηση της υφιστάμενης επιστημονικής γνώσης και των νέων τεχνολογιών.

Με το καινοτόμο αυτό σύστημα και την συνδρομή των επιστημόνων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ο Δήμος Ρεθύμνης θα αποκτήσει ένα χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των εκπομπών θορύβου στην Παλιά Πόλη, το οποίο θα εμπλουτίσει τις υφιστάμενες δράσεις του Δήμου για την προστασία του Ιστορικού Κέντρου, θα αποκαταστήσει τις αδικίες και τις αμφισβητήσεις για τις πραγματικές εστίες εκπομπής θορύβου και θα αξιοποιηθεί στην εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής που εδράζεται στην ενίσχυση της κατοικίας στην Παλιά Πόλη και την παροχή ελκυστικών κινήτρων στους ιδιοκτήτες οικιών για να παραμείνουν ως κάτοικοι ή/ και να αναβαθμίσουν τις ιδιοκτησίες τους, μέρος των οποίων σήμερα παρουσιάζει στατικά προβλήματα από την εγκατάλειψη.

Όπως εμφαντικά ανέφερε ο κ. Μαρινάκης είναι διαρκής η αγωνία και η μέριμνα του Δήμου Ρεθύμνης για τη διασφάλιση της ισόρροπης και αρμονικής συνύπαρξης της κατοικίας με τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής στο Ιστορικό Κέντρο και η με, κάθε τρόπο αποφυγή της γκετοποίησής του, όπως έχει συμβεί σε άλλες ανεπτυγμένες πόλεις της χώρας και του εξωτερικού.

Θέση που υποστήριξαν ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, επισημαίνοντας ότι με την ενισχυτική επιστημονική συμβολή των συνεργατών τους στην εγκατάσταση και επιστημονική τεκμηρίωση των πορισμάτων που θα προκύψουν από την καταγραφή εκπομπών θορύβου ο Δήμος και οι πολίτες του θα αποκτήσουν μια ξεκάθαρη – κυριολεκτικά – εικόνα, αφού τα δεδομένα της καταμέτρησης θα τίθενται στη διάθεση τους σε πραγματικό χρόνο μέσω απεικονιστικών χαρτών.

Επιπλέον, όπως τόνισαν, επιδιώκεται ένα ακόμη έργο που θα αξιοποιεί την ακουστική ηχολογία προκειμένου να αποδίδει το ηχητικό – ακουστικό τοπίο του Ρεθύμνου που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χάραξη τουριστικής πολιτικής και όχι μόνο. Αυτό που μένει να προσδιοριστεί είναι τι ακριβώς θα συμβαίνει αν τα όρια της ηχορύπανσης ξεπερνάνε τα αποδεκτά και κατά πόσο ο Δήμος Ρεθύμνου θα επιχειρήσει και με ποιο τρόπο να νουθετήσει όσους τα ξεπερνάνε με τις δραστηριότητες τους.

Στο ίδιο πνεύμα και με στόχο την πρόληψη και την ετοιμότητα ανταπόκρισης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο Δήμος Ρεθύμνης συνεργάστηκε με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.) συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση για την ανάπτυξη, παραμετροποίηση και θέση σε λειτουργία του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Μετεωρολογικών και Κλιματικών Αλλαγών», την οποία συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης με τον Διευθυντή του Αστεροσκοπείου / Καθηγητή κ. Μανώλη Πλειώνη, με υπεύθυνο παρακολούθησης και υλοποίησης της τον εκπρόσωπο του Ε.Α.Α. κ. Λαγκουβάρδο Κώστα.

Πρόκειται για το υποέργο του προαναφερθέντος συνολικού έργου που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ «Αντώνης Τρίτσης» με Προϋπολογισμό 91.125€. με αντικείμενο την παροχή ενός ευρέως φάσματος πληροφοριών και υπηρεσιών για τον καιρό και το κλίμα της περιοχής, προερχόμενες από μετρητικές διατάξεις αλλά και από εξειδικευμένα μοντέλα πρόγνωσης.

Ειδικότερα, με το συγκεκριμένο έργο που θα αξιοποιήσει συνδυαστικά και την υπάρχουσα υποδομή που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί στο Ρέθυμνο το Αστεροσκοπείο, ο Δήμος και η Πολιτική Προστασία θα έχουν στη διάθεση τους ασφαλείς μετρήσεις και προγνώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα όταν αυτά αναμένονται αλλά και όταν εξελίσσονται, μέσα από την χρήση οργάνων μέτρησης της στάθμης του νερού σε χείμαρρους ή ποτάμια κλπ. Επιπλέον, οι επαγγελματίες της γεωργίας και του τουρισμού αλλά και οι πολίτες κι επισκέπτες του Ρεθύμνου, θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω ψηφιακής εφαρμογής που θα διευκολύνει τον προγραμματισμό των δράσεων τους.

Τέλος, με το τρίτο υποέργο που αφορά την «Προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων-δεικτών στον Δήμο Ρεθύμνης», προϋπολογισμού 203.722,98€, ο Δήμος Ρεθύμνης θα προμηθευτεί και θα παραδώσει στους φορείς υλοποίησης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ανάπτυξη, παραμετροποίηση και θέση σε λειτουργία των συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024