Μια έκθεση από τη Counting the Cost of Maternal Prisonment, έχει παρακολουθήσει τον αντίκτυπο της φυλάκισης των μητέρων τόσο σε αυτές όσο και στα παιδιά τους και, για πρώτη φορά, υπολόγισε το οικονομικό κόστος.

Ο μεγάλος αριθμός μητέρων που εκτίουν ποινές για μη βίαια και σχετικά ήσσονος σημασίας εγκλήματα θα πρέπει να τερματιστεί και να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά γυναικεία κέντρα, σύμφωνα με έρευνα -που αναδημοσιεύει ο Guardian- που διαπίστωσε ότι ο χωρισμός γονέα-παιδιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκμετάλλευσης των τέκνων και να κοστίσει ακριβά έστω και για μια μεμονωμένη περίπτωση.

Μια έκθεση από τη Counting the Cost of Maternal Prisonment, έχει παρακολουθήσει τον αντίκτυπο της φυλάκισης των μητέρων τόσο σε αυτές όσο και στα παιδιά τους και, για πρώτη φορά, υπολόγισε το οικονομικό κόστος.

Μία από τις υποθέσεις αφορούσε μητέρα που καταδικάστηκε για κατοχή ναρκωτικών με σκοπό να τα προωθήσει. Αυτό οδήγησε το παιδί της να μπει σε κάποιο ίδρυμα από το οποίο διατρέχει υψηλό κίνδυνο να διαφύγει. Το κόστος της φυλάκισης της μητέρας και της παροχής φροντίδας στο παιδί της ενώ ήταν έγκλειστη ήταν σχεδόν 265.000 λίρες.

Ο αντίκτυπος

Μαζί με την απόγνωση που νιώθουν οι μητέρες για τον βίαιο χωρισμό από τα παιδιά τους, ο αντίκτυπος στα παιδιά τους μπορεί να περιλαμβάνει τον σχολικό αποκλεισμό, τις απόπειρες αυτοκτονίας, την αυξημένη ευαλωτότητα στην εκμετάλλευση, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και την εγκληματικότητα των νέων.

Δυστυχώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συλλέγει ολοκληρωμένα στοιχεία για το πόσες φυλακισμένες γυναίκες έχουν παιδιά ή για τον αριθμό των παιδιών που πλήττονται. Εκτιμάται ότι ο αριμός αυτός αγγίζει ωστόσο τα 17.000 παιδιά κάθε χρόνο στην Αγγλία και την Ουαλία.

Μόνο το 4% του πληθυσμού των φυλακών είναι γυναίκες. Η πλειοψηφία των γυναικών φυλακίζεται για μη βίαια αδικήματα. Το 2020 το 72% των γυναικών φυλακίστηκαν για μη βίαια αδικήματα και το 70% καταδικάστηκαν σε λιγότερο από 12 μήνες φυλάκιση.

Μερικές μητέρες έκρυβαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες ότι είχαν παιδιά όταν άλλα μέλη της οικογένειας τα φρόντιζαν, φοβούμενοι ότι οι υπάλληλοι θα έβαζαν τα παιδιά τους σε ιδρύματα.

Η έρευνα περιλαμβάνει συνεντεύξεις με μητέρες που ήταν στη φυλακή, ενήλικες που περιγράφουν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπό τους από τη φυλάκιση της μητέρας τους κατά την παιδική τους ηλικία και διάφορους επαγγελματίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις που εργάζονται με γυναίκες στη φυλακή.

Η έκθεση διεξήγαγε επίσης την πρώτη συνολική δημοσκόπηση της στάσης του κοινού απέναντι στη φυλάκιση μητέρων.

Πάνω από το ήμισυ ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος σε εθνικό επίπεδο 2.573 ενηλίκων που ερωτήθηκαν τον Αύγουστο του 2021 είπε ότι τα κονδύλια που προορίζονται για 500 νέες γυναικείες φυλακές θα πρέπει να διατεθούν για την υποστήριξη περισσότερων γυναικών με καταδίκες στην κοινότητα και τα τρία τέταρτα είπαν ότι τα παιδιά που χωρίζονται από τις φυλακισμένες μητέρες τους πρέπει να τους παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr