Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμοι και Φυσικές καταστροφές

Δήμοι και Φυσικές καταστροφές

Στην υπηρεσία των δήμων όλης της χώρας βρίσκεται το αναλυτικό εγχειρίδιο αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα έργο που η διοίκηση του ΙΤΑ, ανέθεσε στον Ευθύμιο Λέκκα και την επιστημονική του ομάδα να δημιουργήσει με σκοπό την θεωρητική και πρακτική προετοιμασία των ΟΤΑ στο επίκαιρο ζήτημα της αντιμετωπίσης των φυσικών καταστροφών

Συντάχθηκε και τέθηκε στις υπηρεσίες των δημοτικών Αρχών όλης της χώρας ο «Οδηγός Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση Κινδύνων & Κρίσεων σε Επίπεδο Δήμων» του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Ο.Α.Σ.Π. και Α΄ Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α., κ. Ευθύμιου Λέκκα, κατόπιν απόφασης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος του ΙΤΑ και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος ανέφερε προλογίζοντας το σπουδαίο αυτό έργο, ή καλύτερα το θεωρητικό και πρακτικό εγχειρίδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

«Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), ως ο επιστημονικός φορέας της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού και της
Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η «Δεξαμενή Σκέψης» των Δήμων της χώρας μας, με θέσεις συγκεκριμένες και καινοτόμες που λειτουργούν ως δικλείδες ασφαλείας όσον αφορά στην αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων, αποφάσισε να προχωρήσει στην εκπόνηση του συγκεκριμένου Οδηγού, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων, σε επίπεδο Δήμων.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ηλίας Αποστολόπουλος

Με ομόφωνη στήριξη τόσο του Διοικητικού, όσο και του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΤΑ και έχοντας την μόνιμη αρωγή του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και του Προέδρου του και Δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, θέτουμε
υψηλούς στόχους, με απώτερο σκοπό να συντελέσουμε με κάθε δυνατό μέσο στην επιμόρφωση και την κατάρτιση
των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει γνώση, ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα, σε κάθε
περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, με τα όσα ορίζονται στο Νέο Θεσμικό Πλαίσιο (Ν. 4662/2020) «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις», οι
δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκτούν θεσμικό ρόλο και έχουν την υποχρέωση σχεδιασμού, σε περιπτώσεις κινδύνων και κρίσεων από τις οποίες απειλούνται.

Ο «Οδηγός Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων σε Επίπεδο Δήμων» αποτελεί ένα ουσιαστικό και δυνατό «εργαλείο» για τα στελέχη των Δήμων της χώρας, με κύριο στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής τους ικανότητας, ένα εγχειρίδιο καθοδηγητής με βασικά λειτουργικά βήματα.

Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνει ότι η ενίσχυση του τομέα της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Ελλάδας είναι σε πρώτο πλάνο, στην παρούσα φάση, καθώς η χώρα μας έχει δοκιμαστεί έντονα από φυσικές καταστροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη του συγκεκριμένου Ενημερωτικού Οδηγού.

Σε αυτόν τον Οδηγό υπάρχουν χρήσιμες οδηγίες, μέτρα πρόληψης αλλά και άμεσης αντιμετώπισης κινδύνων για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών -από σεισμούς, πλημμυρικά φαινόμενα, δασικές πυρκαγιές- με διεθνή επιστημονική προσέγγιση, αντλούμενη από μεγάλα καταστροφικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό».

Εμείς να τονίσουμε πως ο συγκεκριμένος «οδηγός» αποτελούσε μια αναγκαιότητα καθώς οι φυσικές καταστροφές ολοένα και περισσότερο φαίνεται να απασχολούν την ανθρωπότητα. Το Ινστιστούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιτέλεσε τον ρόλο του με συνέπεια και πρέπει να συνεχίσει να δημιουργεί «υπεραξίες» για την δημόσια διοίκηση.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024