Αυτές οι νέες κατοικίες θα προστεθούν στις σχεδόν 2.000 που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο από τις αρχές και οι οποίες αναμένεται να πάρουν το οριστικό πράσινο φως από το υπουργείο Αμυνας αυτήν την εβδομάδα.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή τη σχεδιαζόμενη ανέγερση 1.355 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Oχθης, μια απόφαση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού που καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι.

Και για άλλες 3.000 κατοικίες

Οι ισραηλινές αρχές αναμένεται επίσης να συζητήσουν προτάσεις για άλλες 3.000 νέες κατοικίες.

Ο υπουργός Κατασκευών και Στέγασης Ζέεβ Eλκιν δήλωσε σε ανακοίνωση ότι απηύθυνε πρόσκληση υποβολής προσφορών γι’ αυτές τις νέες οικιστικές μονάδες που θα κατασκευαστούν σε διάφορους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Oχθη, κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967.

Αυτές οι νέες κατοικίες θα προστεθούν στις σχεδόν 2.000 που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο από τις αρχές και οι οποίες αναμένεται να πάρουν το οριστικό πράσινο φως από το υπουργείο Αμυνας αυτήν την εβδομάδα.

«Η ενίσχυση της εβραϊκής παρουσίας (στη Δυτική Οχθη) είναι ουσιώδης για το σιωνιστικό όραμα», είπε ο Ελκιν, μέλος του δεξιού κόμματος Νέα Ελπίδα, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη του εθνικιστικού δεξιού κόμματος Yamina.

Η κυβέρνηση, στην οποία μετέχουν κόμματα από τη δεξιά, το κέντρο, την αριστερά και αραβικό κόμμα, έθεσε τέλος στα 12 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

Οι νέες αυτές κατοικίες αναμένεται να κατασκευαστούν σε επτά εβραϊκούς οικισμούς, συγκεκριμένα 729 στο Αριέλ (βόρεια), 346 στο Μπέιτ-Ελ (κοντά στη Ραμάλα) και 102 στο Ελκανά (βορειοδυτικά), αναφέρουν οι ισραηλινές αρχές.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ κατήγγειλε αμέσως αυτό το σχέδιο, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «κάνει το Ισραήλ να πληρώσει το τίμημα των επιθέσεών του» εναντίον των Παλαιστινίων, «κυρίως έπειτα από αυτό το κύμα κατασκευών στους εβραϊκούς οικισμούς».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, με έδρα τη Δυτική Οχθη, ανακοίνωσε ότι τα νέα σχέδια εποικιστικής δραστηριότητας μπορεί να έχουν «καταστροφικό αντίκτυπο στις πιθανότητες να επιτευχθεί ειρήνη στη βάση της λύσης των δύο κρατών και στις περιφερειακές, αμερικανικές και διεθνείς προσπάθειες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των ισραηλινών και των παλαιστινιακών πλευρών».

Κυβερνητική επιτροπή προγραμματισμού στο Ισραήλ αναμένεται επίσης την ερχόμενη εβδομάδα να συζητήσει τις προτάσεις για άλλες 3.000 νέες κατοικίες, οι οποίες ήδη προκαλούν ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντίδραση από ΗΠΑ

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Παρασκευή ότι τέτοια βήματα μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις και να βλάψουν τις προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων κατέρρευσαν το 2014. Τουλάχιστον 675.000 Ισραηλινοί κατοικούν σήμερα σε εβραϊκούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου ζουν συνολικά πάνω από τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Αυτοί οι εβραϊκοί οικισμοί αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Η Ιορδανία, γειτονική χώρα του Ισραήλ όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού είναι παλαιστινιακής καταγωγής, κατήγγειλε «μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου», η οποία «θέτει σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών και την ευκαιρία να επιτευχθεί δίκαιη ειρήνη».

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr