Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη - Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία - Εκκενώθηκε κλινική για να εξοικονομηθεί προσωπικό για ασθενείς με κοροναϊό

Θεσσαλονίκη – Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία – Εκκενώθηκε κλινική για να εξοικονομηθεί προσωπικό για ασθενείς με κοροναϊό

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου εκκενώθηκε η Ψυχιατρική κλινική ενηλίκων, προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό για τη νοσηλεία των ασθενών με κοροναϊό,

Σαρώνει τη Βόρεια Ελλάδα, ο κοροναϊός.

Στη Θεσσαλονίκη, ασφυκτική είναι η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία,  με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για έκρηξη κρουσμάτων και νοσηλειών μετά το εορταστικό τριήμερο 26 – 28 Οκτωβρίου και με δεδομένο ότι θα γίνουν κανονικά τόσο οι λατρευτικές εκδηλώσεις όσο και οι παρελάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν οι νοσηλείες τόσο στις κλινικές covid, όσο και στις ΜΕΘ, που λειτουργούν πλέον με πληρότητες που αγγίζουν το 100%. Η κατάσταση ξυπνά μνήμες από τον εφιαλτικό Νοέμβριο της περσινής χρονιάς οπότε, και είχαμε το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο κατέληξε με τα νοσοκομεία της πόλης να έχουν γίνει αποκλειστικά μίας νόσου.

Έκλεισε η πρώτη κλινική

Ήδη, στο νοσοκομείο Παπανικολάου εκκενώθηκε η Ψυχιατρική κλινική ενηλίκων, όπως και πέρσι, προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό για τη νοσηλεία των ασθενών με κοροναϊό, σύμφωνα με τη voria.gr. Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, εξήγησε πως «δεν σταματά η λειτουργία της, απλώς οι νοσηλείες γίνονται στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο και το αντίστοιχο προσωπικό και οι δομές χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία covid περιστατικών», τονίζοντας, πάντως, πως συνεχίζονται κανονικά τα τακτικά ιατρεία.

«Η κατάσταση συνεχώς επιβαρύνεται, βλέπουμε μονάδες να μετατρέπονται από απλής νοσηλείας σε covid, βλέπουμε να κλείνουν κλινικές, όπως η ψυχιατρική ενηλίκων, βλέπουμε δηλαδή να γίνεται αυτό που γινόταν πέρσι τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι συνέπειες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο μεταίχμιο, υπάρχουν νοσοκομεία όπου διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες», ανέφερε ο Χρήστος Καραχρήστος, μέλος του δ.σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Επιδεινώνεται η κατάσταση»

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, τη λειτουργία των οποίων επιδείνωσαν οι αναστολές των ανεμβολίαστων εργαζομένων. «Η κατάσταση τους τελευταίους δύο μήνες έχει αρχίσει να επιδεινώνεται, όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε χειρουργεία του νοσοκομείου στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων στο Ιπποκράτειο και του δ.σ. της ΕΝΙΘ.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, οι κλίνες ΜΕΘ-covid είναι οι μισές από τις συνολικά διαθέσιμες και συγκεκριμένα οι 87 από τις 173. Ωστόσο, οι υγειονομικοί τονίζουν ότι η πίεση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς λειτουργούν κανονικά οι κλινικές και τα χειρουργεία για την κοινή νοσηλεία.

Άλλωστε, η πολιτική του υπουργείου Υγείας είναι να μην αποδυναμωθούν οι υπόλοιπες νοσοκομειακές μονάδες, όπως πέρσι, δεδομένου ότι φέτος είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντικά. Είναι ενδεικτικό ότι χθες στα 28 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης και της 4ης ΥΠΕ ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανερχόταν σε 649, σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 64 και σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 128, όταν μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα τα νούμερα ήταν 598, 51 και 126 αντίστοιχα.

Στο νοσοκομείο του Κιλκίς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έκλεισε η Ορθοπεδική κλινική, ενώ αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία υφίστανται μεγάλες πιέσεις. Επιπλέον, ιδιωτικές κλινικές έχουν δώσει περισσότερες ΜΕΘ για μη-covid περιστατικά, ενώ γίνεται προσπάθεια τα νοσοκομεία να έχουν από έναν διοικητικό υπάλληλο και τα Σαββατοκύριακα, για να δίνονται εξιτήρια.

Sports in

Πέντε παίκτες της Φενέρμπαχτσε κινδυνεύουν με αποκλεισμό έως ενός χρόνου! (pics+vid)

Με «βαριά καμπάνα» απειλούνται πέντε παίκτες της Φενέρμπαχτσε εξαιτίας του «ξύλου» με οπαδούς της Τράμπζονσπορ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024