Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΙΝΑΛ – Αντίστροφη μέτρηση για Γ. Παπανδρέου – Οι μυστικές ζυμώσεις, το παρασκήνιο και το «φάντασμα» του 2007

ΚΙΝΑΛ – Αντίστροφη μέτρηση για Γ. Παπανδρέου – Οι μυστικές ζυμώσεις, το παρασκήνιο και το «φάντασμα» του 2007

Πώς θα διαμορφωθεί τελικά ο χάρτης των υποψηφιοτήτων;

Αντίστροφη μέτρηση για τον Γιώργο Παπανδρέου που επιστρέφει από την Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να γνωστοποιήσει και επισήμως τις προθέσεις του όσον αφορά τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Παπανδρέου έχει λάβει τις αποφάσεις του. Η έκπληξη θα είναι να ανακοινώσει ότι δεν θα κατέλθει στην κούρσα. Όμως, όσο και αν οι στενοί του συνεργάτες στις επαφές τους με τους δημοσιογράφους προσπαθούν να κρατήσουν κρυφά τα χαρτιά του  η κινητικότητα που υπάρχει στο «παπανδρεικό» στρατόπεδο δείχνει το προφανές.

Αυτό που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε σε ορισμένους εκ των συνομιλητών του. Ότι θα είναι υποψήφιος. Οι απαιτούμενες υπογραφές μελών της κεντρικής επιτροπής έχουν συγκεντρωθεί, κατά πληροφορίες, είναι σχεδόν διπλάσιες του απαιτούμενου αριθμού. (45)

Ο κ. Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες έχει πραγματοποιήσει πλήθος επαφών με στελέχη από όλη την Ελλάδα. Συνομιλητές του, λένε, ότι στις επαφές αυτές συναντά ένα κλίμα ενθάρρυνσης και παρότρυνσης. Να αναλάβει πρωτοβουλίες, δηλαδή να είναι υποψήφιος, προκειμένου να οδηγήσει, με αφετηρία τις εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου, την παράταξη σε μια πορεία αναγέννησης.

Μυστικές ζυμώσεις, παρασκήνιο και το φάντασμα του 2007

Βεβαίως, όλα αυτά προϋποθέτουν, πρώτον την επίσημη ανακοίνωση και δεύτερον την εκλογική νίκη στην εσωκομματική κάλπη. Το ένα είναι δεδομένο, το άλλο αβέβαιο. Η μάχη θα είναι σκληρή. Δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν τον κίνδυνο, κατά την προεκλογική περίοδο, να δημιουργηθεί κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης, που θα παραπέμψει στις μέρες του 2007. Τότε το ΠαΣοΚ είχε βγει βαθιά διχασμένο από την αναμέτρηση Παπανδρέου-Βενιζέλου και τα τραύματα αυτά δεν έκλεισαν. Άνοιξαν, ξανά το 2015 με την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ, συνεχίστηκαν με την εκδίωξη Βενιζέλου το 2019 και πολλοί φοβούνται ότι ενδεχομένως να ξαναπαιχτεί το ίδιο έργο.

Αυτός είναι και ο μεγάλος προβληματισμός υποστηριχτών του πρώην πρωθυπουργού. Ουδείς από τους υποψηφίους, πλην του Βασίλη Κεγκέρογλου είναι διατεθειμένος να αποσυρθεί. Και ανεξάρτητα από το πόσοι τελικά θα μείνουν στην κούρσα, οι βασικοί αντίπαλοι του, οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη. Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του όσο πιο νωρίς γίνεται για να αρχίσει το παιχνίδι. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ήδη από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, του έδωσε ραντεβού στις κάλπες.

Ο κ. Λοβέρδος εντείνει τους ρυθμούς της προεκλογικής εκστρατείας του εκπέμποντας το σήμα του ΠαΣοΚ του 21ου αιώνα. Στο επιτελείο του, παρά τα νέα δεδομένα, επικρατεί η ίδια αισιοδοξία καθώς όπως λέγεται η παρουσία του Γ. Παπανδρέου, δεν διεμβολίζει τις δυνάμεις του οι οποίες δείχνουν να διευρύνονται. Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στη μάχη της κάλπης φαίνεται να δημιουργεί κλίμα αντισυσπείρωσης που θα εκφραστεί μέσα από την υποψηφιότητά του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προτάσσει την ανανέωση της παράταξης, η οποία είναι προϋπόθεση για την αναγέννηση της.  Παρά το γεγονός ότι το τμήμα των παπανδρεικών στελεχών που στήριζαν την υποψηφιότητά του θα βρεθεί σε δίλημμά, διατηρεί σημαντικούς πυρήνες στελεχών σε όλη τη χώρα, αποτελούμενους από νέους ανθρώπους που εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη της γενιάς τους.

Ο Παύλος Γερουλάνος συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης των υπογραφών. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το επιτελείο του είναι ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της υποψηφιότητάς του. Το ίδιο σήμα εκπέμπεται και από το επιτελείο του Παύλου Χρηστίδη. Ο Χάρης Καστανίδης, έχει ήδη καταθέσει τις υπογραφές και συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία.

Πώς θα διαμορφωθεί τελικά ο χάρτης των υποψηφιοτήτων; Θα το ξέρουμε, επισήμως το απόγευμα της Πέμπτης.

Τι γνωρίζουμε από σήμερα; Ότι οι μέρες μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε θα στηθούν οι κάλπες θα είναι μέρες μιας σκληρής μάχης από την ένταση της οποίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αυτό που όλοι εγγυώνται. Η ενότητά του του χώρου.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024