Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αστυνομία στα πανεπιστήμια

Η Αστυνομία στα πανεπιστήμια

Μυστικοί αυτής της Αστυνομίας ήσαν οι τύποι που έδειραν τον φοιτητή. Τι χρειάζονται λοιπόν την πανεπιστημιακή; Φτάνει αυτή που υπάρχει.

Τρεις τύποι τον αναγνώρισαν καθώς έφευγε από το πανεπιστήμιο, τον σταμάτησαν και τον πλάκωσαν στο ξύλο. Το παράπτωμά του ήταν ότι είχε εκφρασθεί υπέρ της πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Τι το ήθελε κι αυτός; Αφού τα πανεπιστήμια έχουν Αστυνομία, η οποία του απέδειξε τη δύναμή της με το ξύλο που του έριξε! Μυστικοί αυτής της Αστυνομίας ήσαν οι τύποι που έδειραν τον φοιτητή. Τι χρειάζονται λοιπόν την πανεπιστημιακή; Φτάνει αυτή που υπάρχει.

Αρκεί, βέβαια, να βελτιώσει κι αυτή τις μεθόδους της. Διότι – το λέω με όλον τον σεβασμό στο έργο που προσφέρουν τα στελέχη της και στους κινδύνους που διατρέχουν καθημερινά από κάτι παλιόπαιδα σαν τον φοιτητή του χθεσινού περιστατικού – δεν γίνεται να είναι λιγότερο βίαιοι οι αστυνομικοί όταν εφαρμόζουν τον νόμο; Μόνο με το ξύλο, θέλω να πω, μπορούν να επιβάλλουν τον νόμο; (Τον δικό τους νόμο, βεβαίως…) Πώς θα πλησιάσουν την κοινωνία μόνο με την ωμή βία; Πώς θα αγκαλιάσουν οι φοιτητές τον θεσμό του αστυνομικού του αμφιθεάτρου;

Ας προσπαθήσουν να εφαρμόσουν ηπιότερες κατασταλτικές μεθόδους, όπως λ.χ. η κράτηση. Να μη δέρνουν, δηλαδή, τον παραβάτη επί τόπου κατά τη σύλληψη, αλλά να έχουν έναν χώρο κρατητηρίου (με όλα τα στοιχειώδη, εννοείται: λεκάνη τουαλέτας, νιπτήρα, κρεβάτι εκστρατείας – στρώμα δεν χρειάζεται) και να τον παραχώνουν εκεί μέσα, για όσο κρίνεται απαραίτητο. Μιλώ, βέβαια, για λογικά πράγματα. Ας πούμε, ο συλληφθείς να κρατείται για μερικές ώρες – τέσσερις πέντε, έξι, εξαρτάται από τη βαρύτητα του αδικήματος. Για εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως του παλιόπαιδου που θέλει την πανεπιστημιακή Αστυνομία, να διανυκτερεύει στο κρατητήριο. Αλλά όχι ξύλο με την πρώτη αφορμή! Αν το ξανακάνει, ας τον κάνουν τούμπανο.

Απλό είναι αυτό που προτείνω, απλούστατο. Μόνο η θέληση χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί. Δικά τους είναι τα πανεπιστήμια, ό,τι θέλουν κάνουν εκεί μέσα, δεν θα είναι πρόβλημα να εξασφαλισθούν οι κατάλληλοι χώροι για κρατητήρια. Οι πρυτανείες θα είναι συνεργάσιμες στο αίτημά τους, είμαι βέβαιος, διότι είναι απολύτως λογικό και συμβάλλει οπωσδήποτε στην άνοδο του επιπέδου της πανεπιστημιακής ζωής…

Να το διασκεδάσω προσπαθώ, περιγράφοντας μια αντεστραμμένη πραγματικότητα, στην οποία οι τραμπούκοι της Αριστεράς είναι ο νόμος, ενώ η ελευθερία της γνώμης διώκεται. Ετσι όμως είναι η πραγματικότητα στα πανεπιστήμια: αντεστραμμένη. Στον θεσμό, που υποτίθεται ότι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συμβολίζει την ελευθερία της σκέψης, επιβάλλει τον νόμο της μια «Αστυνομία» της γνώμης. Δεν μπορώ να φαντασθώ πώς θα ήταν δυνατόν να αλλάξει αυτή η κατάσταση χωρίς σύγκρουση. Και επειδή δεν μπορώ να το φαντασθώ, προτιμώ να το διασκεδάζω…

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Το τέλος της εποχής Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ ήλθε απότομα και με τον πιο δυσάρεστο τρόπο, όταν η ίδια ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά της λόγω επιδείνωσης του καρκίνου που την ταλαιπωρεί χρόνια. Η μάχη της Φώφης Γεννηματά για την υγεία της οπωσδήποτε είναι σημαντικότερη από τις άλλες της πολιτικής – οπωσδήποτε και όχι ίσως, όπως έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο Τουίτερ. Και είναι φυσικό ότι κάθε άνθρωπος, εφόσον δεν έχει  αποκτηνωθεί, της εύχεται να τα καταφέρει και να είναι περαστική η περιπέτεια.

Ωστόσο, η προσωπική μάχη, όσο και αν μας συγκινεί, δεν μπορεί να σταματήσει την πολιτική μάχη. Η Φώφη Γεννηματά είναι πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αλλά τα δύο δεν ταυτίζονται, ώστε όταν ασθενεί η πρόεδρος να ασθενεί και το κόμμα. Η ίδια το αντιλαμβάνεται αυτό και το έδειξε στην αξιοπρεπέστατη δήλωση, με την οποία ανακοίνωσε το πρόβλημα της υγείας της και την αποχώρησή της από τη διεκδίκηση της εξουσίας. Οταν η ίδια προεξοφλεί ότι θα συνεχίσει από τα βουλευτικά έδρανα, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο για να γίνει αντιληπτό ότι θεωρεί δεδομένη τη διεξαγωγή των εκλογών. Αποσύροντας την υποψηφιότητά της, η Φώφη έθεσε αυτό που υπηρετεί πάνω από τον εαυτό της.

Η εκλογή αρχηγού λοιπόν πρέπει να γίνει. Τι θα γίνει με τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν, όπως λ.χ. αν είναι σωστό να επιτραπούν και άλλες υποψηφιότητες, είναι άλλη υπόθεση. Η ασθένεια της Φώφης Γεννηματά είναι μια πρόκληση για να αποδείξει το ΠΑΣΟΚ (αρκετά πια κοροϊδευόμαστε με το ΚΙΝΑΛ…) ότι ως πολιτικός θεσμός είναι ανθεκτικότερος από τα πρόσωπα σε τέτοιες δοκιμασίες. Θα το αποδείξει με το πώς θα χειριστεί το ζήτημα των εκλογών…

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024