Οι αποζημιώσεις για την απογευματινή εφημερία στα εμβολιαστικά Κέντρα Υγείας που θα αφορά αναδρομικά το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου θα καταβληθούν εντός του Οκτωβρίου δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας.

Εντός του Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για την απογευματινή εφημερία στα εμβολιαστικά Κέντρα Υγείας που θα αφορά αναδρομικά το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι όποιος εργάζεται θα πρέπει άμεσα να παίρνει και τα χρήματα τα οποία αντιστοιχούν σε αυτή την εργασία, έτσι ρυθμίστηκαν κάποια νομοθετικά ζητήματα που υπήρχαν με τον ν.4798/2021 αναφορικά με τη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και πλέον «είμαστε έτοιμοι και μέσα στον Οκτώβριο να γίνει η πληρωμή, η οποία και θα αφορά αναδρομικά το διάστημα Ιανουαρίου έως Αύγουστο ώστε να εκλείψει και το πρόβλημα αυτό».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, ανέφερε πως με την επιστροφή του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας θα αποκατασταθεί σιγά σιγά η λειτουργία τους. Από τις Περιφέρειες υπήρξε η δυνατότητα των κατ’ οίκον εμβολιασμών, ενώ έχει δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού σε ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι μπορεί να καλύψουν σε ένα μεγάλο βαθμό το κοινό όπως επίσης και η δυνατότητα εμβολιασμών σε παιδιάτρους όταν έχουμε να κάνουμε με κατηγορίες παιδιών.

Παράλληλα υπάρχουν και οι κινητές μονάδες των ΥΠΕ όπου ήδη βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και βρίσκονται και σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο υπουργός, τόνισε πως «θέλουμε ο ανεμβολίαστος πληθυσμός να πειστεί αλλά και να έχουν τη δυνατότητα όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν στο να εμβολιαστούν» .

Ο κ. Θ. Πλεύρης εκτίμησε ότι και αυτός ο χειμώνας θα έχει τις συνθήκες της πίεσης αλλά έχουμε ένα βασικό πλεονέκτημα ότι το 70% ενηλίκων και το 60% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς έχει καταγραφεί ότι οι περιοχές οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη παράγουν και λιγότερα κρούσματα και κυρίως πολύ λιγότερες νοσηλείες και βαριές νοσηλείες σε αντίθεση με τις περιοχές που είναι σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία, ο υπουργός ανέφερε πως σε όλη της διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτούργησε ως μια υγειονομική περιφέρεια και η πρωτοβάθμια υγεία διέθεσε τις δυνάμεις της στο ευρύτερο ΕΣΥ, ειδικά στα νοσοκομεία τα οποία είχαν να αντιμετωπίσουν COVID περιστατικά. Οπότε, υπήρξαν μετακινήσεις προσωπικού κυρίως της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής. Πλέον ανάλογα με τις ανάγκες γίνεται μια αξιολόγηση και ιεράρχηση προκειμένου να επιστρέψει το υγειονομικό προσωπικό στις οργανικές του θέσεις. Και αυτό, όμως, πάλι θα γίνει με απόλυτη εκτίμηση των συνθηκών της πανδημίας και τις ανάγκες που έχει συνολικά το σύστημα.

Απαντώντας στο θέμα των κινήτρων που πρέπει να υπάρξουν προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψη των οργανικών θέσεων του ΕΣΥ κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές, ο υπουργός ανέφερε πως «είμαστε σε συνεννόηση και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπάρχουν ήδη δήμοι και περιοχές που πραγματικά συμβάλουν πολύ σημαντικά στο κομμάτι της κατοικίας. Αυτό το οποίο όμως δεν είναι αρκετό και εμείς θέλουμε πέρα από την κατοικία, να υπάρχουν και επιπλέον κίνητρα. Ήδη για την ειδικότητα των αναισθησιολόγων, όπου παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα, φέραμε ένα νομοσχέδιο προκειμένου να μπορούν να κάνουν εφημερίες -είτε ιδιώτες αναισθησιολόγοι είτε του Δημοσίου- σε άλλα τμήματα, παίρνοντας μία αποζημίωση».

Σχετικά με την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας Υγείας, ο υπουργός ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες «θα φέρουμε ένα συνολικό νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια Υγεία σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θέλουμε να κάνουμε στον ΕΟΠΥΥ που και θα ενισχύει τις υπάρχουσες δομές αλλά και θα δίνει μία ολόκληρη κατεύθυνση για το ρόλο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί. Διότι αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος της το καλύπτει ουσιαστικά το εθνικό σύστημα υγείας παρότι που δεν είναι αυτή η αποστολή του».

ΕΚΑΒ Κέρκυρας

Ο κ. Πλεύρης, απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη σχετικά με τα κενά και την οργάνωση του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα όπως αυτά αναδείχθηκαν από ένα πρόσφατο τραγικό περιστατικό, ανέφερε πως στο νησί υπάρχουν 6 ασθενοφόρα και η υπηρεσία στελεχώνεται από 41 διασώστες εκ των οποίων, τέσσερα άτομα είναι σε αναστολή λόγω του ότι δεν έχουν εμβολιαστεί και άλλα 6 άτομα είτε έχουν προβλήματα υγείας και είναι σε αναρρωτική άδεια είτε έχουν μετακινηθεί σε άλλους τομείς. «Όλο το τελευταίο διάστημα ενώ επιχειρούσαν δύο με τρεις βάρδιες πρωί, απόγευμα και δύο τη νύχτα, αυτήν τη στιγμή και έχουμε καταφέρει το πρωί και το απόγευμα να καλύπτονται με τρεις-τέσσερις βάρδιες και τη νύχτα να έχουμε δύο βάρδιες. Στο σχεδιασμό υπάρχει να ιδρυθεί ο τομέας βόρειας και ο τομέας της νότιας Κέρκυρας για την ενίσχυση της επιχειρησιακής δύναμης. Ήδη, στη νότια Κέρκυρα ο τομέας της Λευκίμμης λειτουργεί από 12.1.2021».

Αναφορικά με την στελέχωση του ΕΚΑΒ στο νησί, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «μας έχει ζητηθεί να γίνουν 20 μόνιμοι διορισμοί διασωστών και πληρωμάτων, για την Κέρκυρα. Τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες που θα βγει η προκήρυξη θα ξέρουμε ποιος αριθμός από τις προσλήψεις που θα γίνουν θα αφορά την Κέρκυρα. Επίσης έως τα τέλη Οκτωβρίου, το αργότερο αρχές Νοεμβρίου θα υπάρχει διασώστης με μηχανή για να συνεπικουρεί.

Σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό που είχε τραγικό τέλος για τον ασθενή καθώς δεν έφτασε άμεσα ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ, ο υπουργός ανέφερε πως βάσει των στοιχείων εκείνη την ημέρα επιχειρούσαν τέσσερα ασθενοφόρα. Όταν έγινε η συγκεκριμένη κλήση, και τα τέσσερα ασθενοφόρα ήταν σε άλλα συμβάντα. Μόλις απελευθερώθηκαν, αμέσως πήγαν στο συγκεκριμένο συμβάν. Ο χρόνος που έφτασαν ήταν στα 30 λεπτά. Από εκεί και πέρα αφού έχουν κατατεθεί και μηνύσεις θα διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο υπήρξε αδράνεια. Ο υπουργός πάντως, συνέστησε οι συσχετισμοί μεταξύ απόστασης και χρόνου να μη γίνονται με τη βάση του ΕΚΑΒ και το περιστατικό αλλά με το πού βρισκόντουσαν τα ασθενοφόρα καθώς ήταν σε άλλα συμβάντα.

Ερωτηθείς, εάν η τροπολογία που ψηφίσθηκε και αφορά την κάλυψη υπηρεσιών Υγείας με συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται με τις αναστολές των ανεμβολίαστων έχει ως στόχο και την ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ για αυτό και δεν εκσυγχρονίζεται ο στόλος των ασθενοφόρων, ο υπουργός απάντησε πως η τροπολογία αυτή έχει συγκεκριμένους χρόνους και αφορούν την κάλυψη δυσλειτουργιών από το μέτρο των αναστολών που εφαρμόζεται σε όσους υγειονομικούς δεν είναι εμβολιασμένοι. Συνεπώς, είπε, «μη συνδέετε τη συγκεκριμένη τροπολογία με ενέργειες που θα κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τα ΣΔΙΤ στην Υγεία. Η κυβέρνηση έχει πει ότι είναι υπέρ των ΣΔΙΤ και όπου χρειαστούν αυτές θα υπάρξουν αλλά αυτό είναι άλλο θέμα που θα το συζητήσουμε εκτενώς όταν θα έρθει στη Βουλή και δεν σχετίζεται με την υπάρχουσα τροπολογία που ψηφίσθηκε».

Νοσοκομείο Ικαρίας

Το πρόβλημα με τη στελέχωση στα νησιά είναι ότι προκηρύσσονται θέσεις γιατρών και οι θέσεις δεν καλύπτονται διότι πολλές φορές οι ιατροί -και είναι λογικό ενδεχομένως- επιλέγουν περιοχές οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Γι’ αυτόν το λόγο η αναπληρώτρια υπουργός, η κ. Γκάγκα, επεξεργάζεται ένα σχέδιο προκειμένου να υπάρξουν ακόμα περισσότερα κίνητρα από αυτά τα οποία δίνονται, ώστε να μη βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις οι οποίες γίνονται για τις συγκεκριμένες θέσεις, ανέφερε ο κ. Πλεύρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα.

Ειδικά για την Ικαρία ανέφερε πως με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ 2Κ/2019 προβλέφθηκε η δυνατότητα κάλυψης δύο θέσεων προσωπικού διαφόρων κλάδων και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι προσλήψεις έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς. Με την προκήρυξη 6Κ/2020 υπάρχουν πέντε μόνιμες θέσεις και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου του ΑΣΕΠ. Επίσης, από τη 2η ΥΠΕ ήδη έχουν εγκριθεί με απόφαση για μία θέση ΤΕ Νοσηλευτικής και τρεις θέσεις για ΔΕ Νοσηλευτών-Βοηθών Νοσηλευτικής. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να καλυφθεί το Νοσοκομείο της Ικαρίας και με μόνιμο προσωπικό και με επικουρικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Ανέφερε πως παράλληλα γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά στο νοσοκομείο και με μετακινήσεις «ώστε να λύσουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και ενδεχομένως επιδεινώθηκαν κιόλας από τις 11 περιπτώσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών που έχουν τεθεί σε αναστολή».

Προσλήψεις

Συνολικά, για την ενίσχυση του ΕΣΥ ο υπουργός ανέφερε πως εκκρεμούν δύο ακόμα προκηρύξεις που αφορούν όλη την επικράτεια που είναι οι 910 θέσεις διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, οι 4.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού νοσηλευτών, όπως και η προκήρυξη των 534 θέσεων για μόνιμες θέσεις ιατρών που δρομολογούνται. Η μία προκήρυξη που αφορά τους ιατρούς έχει προχωρήσει και οι άλλες δύο θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, εκτιμώντας παράλληλα και το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξουν και ειδικές συνθήκες για τους ανθρώπους οι οποίοι εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπως επισήμανε ο υπουργός.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr