Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ – Τι έδειξαν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

ΗΠΑ – Τι έδειξαν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Τα παράδοξα της αμερικανικής απασχόλησης

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αποδείχθηκε εξαιρετικά απογοητευτική τον Σεπτέμβριο.

Aλλά οι 41 σελίδες που ακολούθησαν την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δεδομένων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και άφθονη τροφή τόσο για τα μισογεμάτα όσο και για τα μισοάδεια ποτήρια.

Και όπως τονίζει το Πρακτορείο Reuters, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να θέσει εαυτόν ανάμεσα σε όσους βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

Αφού δημοσιεύθηκε η έκθεση, είπε: «Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν, οι μισθοί αυξήθηκαν, η ανεργία μειώθηκε. Αυτό είναι πρόοδος».

Στην έκθεση θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν τέσσερις παράμετροι που έχουν ειδική βαρύτητα.

Πτώση του ποσοστού ανεργίας

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Τώρα στο 4,8%, είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από επίπεδο αιχμής τον Απρίλιο του 2020.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το στοιχεία αυτό είναι ένα ελλιπές μέτρο αναφορικά με την εικόνα της αγοράς εργασίας, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους υπολογισμούς τόσο του μέσου ατόμου όσο και των τυπικών υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Στην πραγματικότητα, το τελευταίο επίπεδο είναι ήδη εκεί όπου οι αξιωματούχοι της Federal Reserve προέβλεπαν ότι θα ήταν στο τέλος του έτους.

Τα εβδομαδιαία επιδόματα στήριξης των 300 δολαρίων

Οι τάξεις των μακροχρόνια ανέργων ή εκείνων που δεν εργάζονται για περισσότερο από μισό χρόνο, έπεσαν περισσότερο τον περασμένο μήνα, με 560.000 άτομα να είναι εκτός λίστας. Η απάντηση είναι απλή: τα χρήματα εξαντλήθηκαν.

Το ομοσπονδιακό συμπλήρωμα των 300 δολαρίων την εβδομάδα στα τυπικά επιδόματα ανεργίας του κράτους έληξε κοντά στις αρχές του μήνα.

Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ίσχυε από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν 26 πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έληξαν τα επιδόματα νωρίς. Αλλά η τελική απόφαση ελήφθη τον περασμένο μήνα. Τώρα το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς θα επιστρέψουν στην αγορά εργασίας τους επόμενους μήνες.

Πληθωρισμός μισθών;

Τα στοιχεία αναφορικά με τις αποδοχές έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο εξάμηνο και εμφανίζεται ένα νέο – και προς το παρόν υψηλό – μοτίβο ανάπτυξης.

Οι μέσοι ωριαίοι μισθοί αυξήθηκαν 0,6% τον περασμένο μήνα – και πάλι υψηλότερο από το αναμενόμενο – και τώρα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 0,5% ανά μήνα τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τη μηνιαία αύξηση του μισθού που υπήρχε πριν από την πανδημία.

Εποχιακή προσαρμογή

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό φέτος από ό, τι πριν από ένα χρόνο, όταν τα εμβόλια ήταν ακόμη στο στάδιο ανάπτυξης και πολλά δημόσια σχολεία εισήγαγαν ένα έτος υβριδικής ή πλήρως διαδικτυακής διδασκαλίας.

Γιατί λοιπόν η απασχόληση στα δημόσια σχολεία μειώθηκε κατά 144.000 τον περασμένο μήνα; Απάντηση: Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και όλα αυτά είναι λάθος της «εποχικής προσαρμογής». Ο Σεπτέμβριος είναι γενικά ο ισχυρότερος μήνας για προσλήψεις σε δημόσια σχολεία των ΗΠΑ, με περίπου 850.000 θέσεις εργασίας να προστίθενται στην αρχή κάθε σχολικού έτους από το 2000 έως το 2019.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024