Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς κυμάνθηκε ο δείκτης τιμών βασικών ειδών διατροφής

Πώς κυμάνθηκε ο δείκτης τιμών βασικών ειδών διατροφής

Καθοριστικοί παράγοντες τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η μεγάλη ζήτηση για βασικά προϊόντα.

Κατά 32,8% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών βασικών ειδών διατροφής του FAO σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 130 μονάδες, ενώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 1,2%.

Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η μεγάλη ζήτηση για βασικά προϊόντα είναι οι βασικές αιτίες στις οποίες αποδίδεται η εξέλιξη αυτή.

Δημητριακά

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 2,0%  σε σύγκριση με τον Αύγουστο, με τις παγκόσμιες τιμές σιταριού να αυξάνονται σχεδόν 4,0% -και έως και 41% υψηλότερες από πέρυσι- λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές προϊόντων εν μέσω έντονης ζήτησης.

Το σιτάρι είναι αυτό το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η ζήτηση θα αναμετρηθεί με τις τιμές που αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα, σχολίασε ο ανώτερος οικονομολόγος του FAO, Αμπντολρέζα Αμπασιάν

Οι παγκόσμιες τιμές ρυζιού αυξήθηκαν, επίσης, τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 0,3 % -38 % σε ετήσια βάση- καθώς οι βελτιωμένες προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή και η έναρξη της συγκομιδής στις ΗΠΑ και στην Ουκρανία αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που προκάλεσαν οι τυφώνες στα λιμάνια των ΗΠΑ.

Φυτικά έλαια

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε 1,7% το μήνα -και σχεδόν 60% σε επίπεδο έτους- με τις διεθνείς τιμές φοινικέλαιου να φτάνουν σε ρεκόρ δεκαετίας, παίρνοντας ώθηση από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και τα προβλήματα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών που επηρεάζουν την παραγωγή στη Μαλαισία. Οι παγκόσμιες τιμές ελαιοκράμβης αυξήθηκαν, επίσης, σημαντικά, ενώ οι τιμές σόγιας και ηλιέλαιου μειώθηκαν.

Γαλακτοκομικά

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 1,5 % τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, καθώς η σταθερή παγκόσμια ζήτηση και εποχικοί παράγοντες στην Ευρώπη και στην Ωκεανία οδήγησαν σε αύξηση των διεθνών τιμών για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά για το βούτυρο.

Ζάχαρη

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO ήταν 0,5% υψηλότερος από τον Αύγουστο, και 53,5 τοις εκατό από πέρυσι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και τις υψηλότερες τιμές της αιθανόλης στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές και οι καλές προοπτικές παραγωγής στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη ανέκοψαν την ανοδική πίεση.

Κρέατα

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε κατά 26,3 % σε ετήσια βάση. Οι τιμές πρόβειου και βόειου αυξήθηκαν λόγω των αυστηρών συνθηκών προσφοράς, ενώ οι τιμές για κρέας πουλερικών και χοίρειο μειώθηκαν εν μέσω μεγάλου όγκου παγκόσμιας προσφοράς πουλερικών και χαμηλότερης ζήτησης για χοίρειο στην Κίνα και στην Ευρώπη.

Sports in

Χωρίς τον Λιονέλ Μέσι το All-Star του ΜLS

Δίχως την παρουσία του Λιονέλ Μέσι θα πραγματοποιηθεί το All Star του φετινού MLS.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024