Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σοφιανός - Γνωστές οι φασιστικές ομάδες στη Θεσσαλονίκη - Η κυβέρνηση τις ενισχύει με τη θεωρία των δύο άκρων

Σοφιανός – Γνωστές οι φασιστικές ομάδες στη Θεσσαλονίκη – Η κυβέρνηση τις ενισχύει με τη θεωρία των δύο άκρων

Ο Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε ότι «η χθεσινή επίθεση (σ.σ. σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης) ήταν σχεδιασμένη, ενώ η κλιμάκωση της δράσης των φασιστοειδών ενισχύεται από την ανοχή της κυβέρνησης και της αστυνομίας», τονίζοντας ότι οι ομάδες που έδρασαν χτες δεν είναι άγνωστες.

Ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ  σε σημερινή του παρέμβαση στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ κατήγγειλε «την κλιμάκωση της απροκάλυπτης δράσης φασιστικών ομάδων χθες στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, «ομάδων που δεν είναι άγνωστες, είναι γνωστή η δράση τους και οι πυρήνες που αναπτύσσουν».

Ανοχή της κυβέρνησης και της αστυνομίας

Υπογράμμισε ότι «η χθεσινή επίθεση ήταν σχεδιασμένη, ενώ η κλιμάκωση της δράσης των φασιστοειδών ενισχύεται από την ανοχή της κυβέρνησης και της αστυνομίας».

«Θεωρούμε ότι ήταν κλιμάκωση των γεγονότων που απασχόλησαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα από την ανεξέλεγκτη δράση αυτών των πυρήνων στην Δυτική Θεσσαλονίκη, κλιμάκωση  η οποία ενισχύεται από την αντιμετώπιση από τη πλευρά της κυβέρνησης, να θυμίσουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ και δεν αναφέρομαι μόνο στον ανεκδιήγητο ακροδεξιό κ. Μπογδάνο αλλά σε μια συνολικότερη προσπάθεια και με αρθρογραφία να ξαναφέρουν στη συζήτηση τα περί «δύο άκρων», τα οποία κυριολεκτικά οπλίζουν τα χέρια των φασιστών και πυροδοτείται αυτή η δράση και από την ανοχή των κρατικών μηχανισμών» πρόσθεσε.

Πολυεργαλείο

«Είμαστε ένα χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής Χρυσής Αυγής και φαίνεται καθαρά ότι ο φασισμός και η δράση αυτών των ομάδων παραμένουν ένα πολυεργαλείο του συστήματος το οποίο αξιοποιεί και σε βάρος των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Αυτό είναι ένα πολιτικό συμπέρασμα γιατί δεν μιλάμε για ξαφνική εμφάνιση κάποιων ομάδων, αλλά για μια δράση που έχει συνέχεια, μια δράση που έχει να κάνει με παρέμβαση ειδικά σε χώρους της νεολαίας, είναι στρατευμένη στόχευση να «επενδύσουν» στα ΕΠΑΛ και εδώ φαίνεται η επικίνδυνη ανοχή, συγκάλυψη ή και καλλιέργεια αυτού του κλίματος από στελέχη της Διεύθυνσης της Εκπαίδευσης σε μια σειρά χώρους» είπε.

Ο Ν. Σοφιανός, στη συνέχεια, ανέφερε ότι «με Ερώτηση στη Βουλή και με βάση συγκεκριμένα γεγονότα αναδεικνύουμε τις ευθύνες και για τους συγκεκριμένους διευθυντές των ΕΠΑΛ στην Σταυρούπολη».

Όπλο στα χέρια του συστήματος ο φασισμός

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε «να αναρωτηθούμε γιατί η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτές τις ενέργειες ανασύροντας την θεωρία των «δύο άκρων», για ποιό λόγο, τελικά, οπλίζονται τα χέρια των φασιστών, που βρίσκεται η ανοχή, που η συγκάλυψη, που η καλλιέργεια λογικών και ρατσιστικών, απαράδεκτων ενεργειών, όπως του γνωστού Μπογδάνου που δημοσιοποίησε την λίστα με μια σειρά παιδιών μεταναστών» και σημείωσε ότι όλα αυτά οδηγούν σε ένα πολιτικό συμπέρασμα που εμείς δεν το βγάζουμε τώρα, αλλά και στην περίοδο της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν έληξε με την καταδίκη της: Ο φασισμός είναι όπλο στα χέρια του συστήματος για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, όπλο για μια λογική που ουσιαστικά δημιουργεί το έναυσμα εξισώνοντας την δράση του λαϊκού κινήματος με τη δράση αυτών των ομάδων».

«Η μαζική λαϊκή δράση θα απομονώσει και θα τσακίσει τα φασιστικά, εγκληματικά στοιχεία», σημείωσε ο Ν. Σοφιανός, και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ «απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα καταστολής αυτού του χώρου, τον οποίο και γνωρίζουν και ανέχονται».

Απαντώντας στην ερώτηση «γιατί ένας πολιτικός χώρος να θέλει να ανέχεται τέτοιες καταστάσεις» είπε «γιατί τον συμφέρει στο πέρασμα μιας πολιτικής, τον συμφέρει στην καλλιέργεια μιας ιδεολογικής επίθεσης που εξισώνει το λαϊκό κίνημα με τη δράση προβοκατόρικων και ακροδεξιών ομάδων, γιατί για να περάσει αυτή η πολιτική θέλει να ενισχυθεί η καταστολή και ο αυταρχισμός».

Βουλευτές της ΝΔ γιόρτασαν μαζί με φασίστες στο Γράμμο

Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα της κυβέρνησης της ΝΔ ότι «επί των ημερών της έγιναν συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής και υπήρξαν καταδίκες», είπε ότι «δεν μιλάμε μόνο για την Χρυσή Αυγή η οποία αντιμετωπίστηκε με καθυστέρηση χρόνων για την οποία έχει ευθύνη και η προηγούμενη κυβέρνηση. Μιλάμε για αρκετές ακόμα ακροδεξιές, ρατσιστικές, ναζιστικές, φασιστικές οργανώσεις, μιλάμε και για ένα λόγο που επικοινωνεί με αυτούς. Να θυμίσουμε ότι μαζί με αυτούς τους ακροδεξιούς φασίστες και ναζιστές κυβερνητικοί βουλευτές γιόρτασαν στον Γράμμο την νίκη τους, όπως λένε, απέναντι στο λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα το 1949, να θυμίσουμε ενέργειες που υποθάλπτουν τον ρατσισμό, να θυμίσουμε πολιτικές που καθημερινά εισπράττουν οι εργαζόμενοι στον τόπο δουλειάς τους όπως και οι νέοι στους χώρους των σπουδών τους».

Συγκοινωνούντα δοχεία κράτος και παρακράτος

Σχολιάζοντας  τη δράση των φασιστικών πυρήνων ειδικά στη Θεσσαλονίκη, το τελευταίο διάστημα, ο Ν. Σοφιανός τόνισε πως «είναι γνωστά τα συγκοινωνούντα δοχεία κράτους και παρακράτους αλλά δεν είναι τυχαία και η πολύ μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπου καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχής των τελευταίων 30 χρόνων».

Επισήμανε ακόμα ότι η δράση των φασιστοειδών έχει στρατευμένη στόχευση σε μια προσπάθεια το σύστημα να εγκλωβίσει σε ανώδυνα για αυτό κανάλια, τμήματα της νεολαίας».

«Η απάντηση είναι η οργανωμένη πάλη απέναντι στα ογκώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, να σπουδάζει σε ΕΠΑΛ χωρίς προοπτική, να πηγαίνει σε σχολεία που μετατρέπονται σε εξεταστικά κέντρα και στη δουλειά χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα και οργανωμένη δράση ενάντια σε αυτή την πολιτική, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που αφαιρεί το μέλλον και την προοπτική από τη ζωή του λαού και της νεολαίας», τόνισε καταλήγοντας ο Ν. Σοφιανός.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024