Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη - Επτά ομάδες ακροδεξιών στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ.

Θεσσαλονίκη – Επτά ομάδες ακροδεξιών στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ.

Ποιοι και πώς προσπαθούν να αναβιώσουν τη Χρυσή Αυγή, οι «φίλοι εκπαιδευτικοί» και τα «παιχνίδια» με αντιεμβολιαστές και φανατικούς οπαδούς ομάδας της Θεσσαλονίκης - Ολο το άγνωστο παρασκήνιο

Το «Ιερό Τάγμα», το «Αρμα» (με υποστηρικτές του φυλετικού πλεονεκτήματος των Ελλήνων), ο «Ιερός Λόχος» με συνολική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα, οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές Θεσσαλονίκης», οι οποίοι ταυτίζονται ιδεολογικά με την αθηναϊκή οργάνωση «Combat 18» που είχε προχωρήσει σε 15 εμπρηστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα, και η «Vanguard Hellas», η οποία αποτελείται από ακροδεξιούς που σχετίζονταν με τον «Κύκλο Ιδεάπολις» που έπαψε τη δράση του το 2018.

Αυτές είναι ορισμένες από τις επτά συνολικά ακροδεξιές ομάδες και οργανώσεις που έχουν καταγραφεί από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. – και τις οποίες αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή περίπου 5.000 μελών ή υποστηρικτών τους. Με μεγάλο τμήμα αυτού του «φασιστικού στρατού» να έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την έκρηξη βίας σε ΕΠΑΛ της πόλης στη Σταυρούπολη, στον Εύοσμο αλλά και σε μικρότερη κλίμακα στη Συκεώνα, στη Νεάπολη και αλλού, η οποία έχει θορυβήσει την ΕΛ.ΑΣ. και τον πολιτικό κόσμο.

Εκπαιδευτικός σε ρόλο καθοδηγητή

Μάλιστα, όπως παρουσιάζει «Το Βήμα», η ΕΛ.ΑΣ. έχει σαφείς πληροφορίες ότι σε ένα εξ αυτών των ΕΠΑΛ κύριο ρόλο καθοδηγητή των νεαρών ακροδεξιών είχε ομοϊδεάτης εκπαιδευτικός με σημαντική θέση στο Λύκειο, που υποβοήθησε τους νεαρούς φιλοναζιστές σε θέματα απουσιών ενώ παρείχε και άλλες διευκολύνσεις. Ακόμα διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους περίπου 100 προσαχθέντες ή συλληφθέντες είχαν δώσει βροντερό παρών στις κινητοποιήσεις των αντιεμβολιαστών στη Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει προκύψει ότι σε αυτές τις συγκεντρώσεις συμμετείχαν και ορισμένοι από τους γονείς τους ή στενούς συγγενείς τους. Επιπλέον ορισμένοι είχαν συλληφθεί για επιθέσεις χούλιγκαν – κυρίως του ΠΑΟΚ – στη συμπρωτεύουσα. Κύριος φόβος είναι η επάνοδος των διαδόχων των «ταγμάτων ασφαλείας» και των «πυρήνων» της Χρυσής Αυγής, έναν ακριβώς χρόνο μετά την καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Στελέχη των αρχών ασφαλείας προβλέπουν ότι αν δεν υπάρξει περιορισμός των επεισοδίων με συλλήψεις των ακροδεξιών – έχει δοθεί κεντρική εντολή από την Κατεχάκη για «μηδενική ανοχή» – η βία μπορεί να επεκταθεί σε όλη την πόλη, με την εμπλοκή περίπου 3.500 αντιεξουσιαστών που δραστηριοποιούνται στη συμπρωτεύουσα ή και μελών πολιτικών νεολαιών που προχωρούν σε νόμιμες κινητοποιήσεις. Με επιπλέον φόβο ότι μπορεί αυτή η αναστάτωση να οδηγήσει σε καταλήψεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σε επέκταση των συγκρούσεων κ.λπ.

Φασιστικοί πυρήνες στα ΕΠΑΛ

Τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Δυτική Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν την Τρίτη το πρωί σε διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε από το σχολείο και επιτέθηκε στους διαδηλωτές. Πέταξαν πέτρες, όπως και διάφορα άλλα αντικείμενα και πυρσούς, ενώ ορισμένοι από αυτούς χαιρετούσαν ναζιστικά. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, ενώ υπήρχαν κινήσεις συμπαράστασης από αντίστοιχες ομάδες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του Δήμου Νεαπόλεως Συκεών. Τα επόμενα 24ωρα υπήρξε νέος κύκλος επεισοδίων. Με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει πληροφορίες ότι σε πολλά από τα 20 Επαγγελματικά Λύκεια της Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργηθεί φασιστικοί πυρήνες με 20-80 άτομα στον καθέναν από αυτούς που σχετίζονται με φιλοναζιστικές – ακροδεξιές οργανώσεις. Σημειώνεται ότι το 2015 στη Σταυρούπολη η Χρυσή Αυγή είχε λάβει ποσοστό 9,30% (1.374 ψήφους), ενώ στο σύνολο της Α’ Θεσσαλονίκης είχε λάβει 7,27%. Στις εκλογές του 2019 έλαβε 5,34% (806 ψήφους), ενώ στην Α’ Θεσσαλονίκης το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος ήταν 3,92%. Στον Εύοσμο η Χρυσή Αυγή είχε 10,37% (2.378 ψήφους) το 2015 και 5,29% το 2019.

Εκγύμναση μελών και εικονικές ασκήσεις

Η πρώτη από τις ακροδεξιές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο «Ιερός Λόχος 12» που έχει παράρτημα στην Αθήνα, στη Λάρισα, στο Αμύνταιο αλλά και στη Γερμανία. Πρόκειται για μία από τις πλέον πολυπληθείς – με συμμετοχή περίπου 1.000 ατόμων, από τους οποίους 4-5 με ηγετικό ρόλο – ακροδεξιές οργανώσεις, η οποία ιδρύθηκε το 2012 και έχει πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη το 2019. Με στόχο μέχρι και θεατρικές παραστάσεις αλλά και τον πρώην δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη. Με συμμετοχή στα αντιεμβολιαστικά συλλαλητήρια αλλά και κεντρικό ρόλο σε θύρα φανατικών οπαδών της πρωτεύουσας που πρόσφατα είχαν διαδηλώσει στη ΔΕΘ κατά της απαγόρευσης εισόδου των μη εμβολιασμένων στο γήπεδο της Τούμπας! Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για δομημένη οργάνωση που επιχειρείται να της δοθεί επιχειρησιακός χαρακτήρας με εκγύμναση μελών, εικονικές ασκήσεις κ.λπ. Δηλαδή όπως οι παλιοί «πυρήνες» της Χρυσής Αυγής.

Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, στη συμπρωτεύουσα δραστηριοποιείται η «Εθνικιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης» που θεωρείται ότι προέρχεται από διάσπαση του «Ιερού Λόχου 2012», με πρωτοστάτες δύο ακροδεξιούς (έναν άνδρα και μία γυναίκα) που ήθελαν ακόμα πιο επιθετική δράση και απέδιδαν στους «ιερολοχίτες»… ηπιότητα! Η ίδια οργάνωση επιδιώκει επαφές με σκληροπυρηνικούς φανατικούς οπαδούς ομάδας της Θεσσαλονίκης αλλά και με ακροδεξιούς στην Καβάλα.

Η εκκόλαψη του αβγού του φιδιού

Οπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη κύριο ρόλο έχει και το «Ιερό Τάγμα». Πρόκειται για μια κλειστή ομάδα με φιλοναζιστικές τάσεις που προχώρησε σε καλέσματα και κινητοποιήσεις μετά τα επεισόδια στη Σταυρούπολη. Εχει δικό της προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα από τον Απρίλιο του 2020, ενώ έχουν εντοπιστεί αντίστοιχες ομάδες στην Αθήνα, στη Φλώρινα αλλά και στην Κύπρο. Επιπλέον υπάρχει και το «Αρμα – Σύνδεσμος Εθνοφυλετικής Αναπλάσεως», που όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά δημιουργήθηκε «σε μία περίοδο εμφανούς καθολικής Σήψεως και γενικής Διαλύσεως, μέσα από συντρίμμια καταστάσεων ερμαφροδίτων και αμφιρρόπων μεταξύ κατ’ ουσίαν ταυτίσεως με τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του σηπογόνου Συστήματος»! Τα μέλη τους είναι οπαδοί του «φυλετικού πλεονεκτήματος των Ελλήνων έναντι των υπολοίπων λαών». Επίσης στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές» που δημιουργήθηκαν το 2016 και είχαν επαφή εκτός από την αθηναϊκή Combat-18 και με την ΑΜΕ («Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές»), που προχωρούσαν σε δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν τότε δημοσιοποιήσει κείμενο που ανέφεραν «χαιρετίζουμε με το δεξί καθαρό χέρι ψηλά τους ΑΜΕ και τους ενημερώνουμε ότι οι ΑΕΘ είναι στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή». Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει και η «Vangurad Hellas», η οποία εμφανίστηκε σε κινητοποιήσεις κατά της Συνθήκης των Πρεσπών. Τέλος, στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. είναι «πολιτιστικός σύλλογος» με έδρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με περίπου 800 μέλη στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024