Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακός – Το ρεκόρ πενταετίας, το… Παπανικολάου effect και τα αμυντικά «κλειδιά»

Ολυμπιακός – Το ρεκόρ πενταετίας, το… Παπανικολάου effect και τα αμυντικά «κλειδιά»

Ο Ολυμπιακός έδωσε ρεσιτάλ απέναντι στην Μπασκόνια για την πρεμιέρα της Euroleague

Ο Ολυμπιακός «τρόμαξε» κόσμο με την εμφάνιση που πραγματοποίησε στην πρεμιέρα της Euroleague.

Οι Ερυθρόλευκοι ήταν σαρωτικοί απέναντι στην Μπασκόνια, κυριάρχησαν από το πρώτο πεντάλεπτο της αναμέτρησης και έφθασαν σε μια εύκολη και εμφατική νίκη με 75-50.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξαν έτοιμοι για μεγάλα πράγματα και έδωσαν υποσχέσεις ενόψει της συνέχειας.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξε κάποιος τομέας στον οποίο να υστέρησε ο Ολυμπιακός, με τον Τόμας Ουόκαπ όμως να «προειδοποιεί» μετά το τέλος της αναμέτρησης, λέγοντας πως «απέχουμε ακόμα από την τελειότητα».

Θα ήταν άλλωστε οξύμωρο και περίεργο να απέδιδαν οι Ερυθρόλευκοι σε πολύ υψηλό επίπεδο για μεγάλο διάστημα του παιχνιδιού αυτήν τη στιγμή, αλλά η εικόνα τους είναι το δίχως άλλο ενθαρρυντική.

To10.gr «πιάνεται» από τους μόλις 50 πόντους που δέχτηκαν οι Πειραιώτες στην άμυνα, αναλύει την επίδραση του Παπανικολάου, ο οποίος επέστρεψε μετά τον περασμένο Δεκέμβριο σε αγώνα της Euroleague, και γράφει για τα νέα «όπλα» του Μπαρτζώκα στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Το ρεκόρ πενταετίας

Το να δέχεται μια ομάδα στο επίπεδο της Euroleague μόλις 50 πόντους σε έναν αγώνα δεν είναι κάτι που συναντάται συχνά. Ο Ολυμπιακός όμως «στραγγάλισε» την Μπασκόνια στην άμυνά του και αποτέλεσε την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Οι Ερυθρόλευκοι δεν άφησαν στην ομάδα του Ιβάνοβιτς να πάρει ούτε ανάσα στον επιθετικό τομέα της, με το τελικό 75-50 να τα λέει όλα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ισπανοί υπέπεσαν σε 21 (!) λάθη, έχοντας 10 ήδη από την πρώτη περίοδο. Αν μάλιστα δεν υπήρχε ένα «ξέσπασμα» του Γκιεντράιτις στην τρίτη περίοδο, που συνδυάστηκε και από μια –φυσιολογική εξαιτίας της διαφοράς– χαλαρότητα του Ολυμπιακού, είναι πολύ πιθανό η Μπασκόνια να μην έφθανε καν τους 50 πόντους.

Από το 2016 είχαν να δεχτούν οι Ερυθρόλευκοι μόνο τόσους λίγους πόντους στην άμυνά τους. Ειδικότερα, ήταν στις 16 Νοεμβρίου, όταν και νίκησαν με 59-52 την Μπαρτσελόνα. Συνολικά, άλλες τέσσερις είναι οι φορές την τελευταία πενταετία που ο Ολυμπιακός αναγκάζει τους αντιπάλους του να βλέπουν με το… κυάλι το καλάθι, σημειώνοντας από 60 πόντους και κάτω.

Οι Μπλαουγκράνα έπεσαν ξανά «θύμα» της ερυθρόλευκης άμυνας στις 18 Δεκεμβρίου 2018, φθάνοντας το κοντέρ μέχρι τους 60. Την προηγούμενη χρονιά (2017-18) ήταν η σειρά των Ερυθρού Αστέρα και Αναντολού Εφές να σημειώσουν 59 και 58 πόντους αντίστοιχα, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα.

Η «Ομάδα του Στρατού» ηττήθηκε εντός έδρας με 59-72, βάζοντας μόλις τέσσερις πόντους στην τρίτη περίοδο. Από τις 6 Φεβρουάριου 2020 φθάσαμε στην 1η Οκτωβρίου 2021, με τον Ολυμπιακό να δείχνει ικανός να το επαναλάβει αρκετές φορές τη φετινή χρονιά.

Το… Παπανικολάου effect

Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν από τους άτυχους στο ερυθρόλευκο ρόστερ της περσινής σεζόν, μένοντας εκτός συνέχειας από το παιχνίδι της 16ης αγωνιστικής απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία.

Ο έλληνας φόργουορντ ταλαιπωρήθηκε από ενοχλήσεις στον αυχένα, οι οποίες τον έθεσαν νοκ-άουτ για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου 2020-21, καθώς έπρεπε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου, εφόσον οι θεραπείες δεν έπιαναν τόπο.

Έτσι, ο Ολυμπιακός κλήθηκε να πορευτεί χωρίς έναν από τους σημαντικότερους παίκτες του και «κλειδί» στο κομμάτι της άμυνας. Ο 31χρονος απουσίασε συνολικά από 20 παιχνίδια της Euroleague, με τους Ερυθρόλευκους να μετράνε σε αυτό το διάστημα εννέα νίκες και έντεκα ήττες.

Ωστόσο, η έλλειψη των όσων προσφέρει στον αμυντικό τομέα δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Οι Πειραιώτες δέχτηκαν τουλάχιστον 80 πόντους στις μισές τους αναμετρήσεις χωρίς τον 31χρονο, ενώ σε άλλες δύο το κοντέρ «έγραψε» 79.

Ωστόσο, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, με τον Κώστα Παπανικολάου να επιστρέφει στη δράση και η επίδρασή του ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Όχι μόνο από τους 50 πόντους που δέχτηκε ο Ολυμπιακός, αλλά και από τα νούμερα που συνήθως δεν «πιάνει» η στατιστική.

Ο έλληνας φόργουορντ τελείωσε τον αγώνα με 8 πόντους (1/2 δίποντα, 2/4 τρίποντα), 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και ένα κλέψιμο σε 20΄ συμμετοχής. Μαζί του, ο Γιώργος Μπαρτζώκας γνωρίζει πως μπορεί να βασίσει πολλά από αυτά που έχει στο μυαλό του πάνω στον Παπανικολάου.

Γουόκαπ, Φολ και Λαρεντζάκης δεν… αστειεύονται 

Οι μεταγραφικές ανάγκες του Ολυμπιακού ήταν γνωστές για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και έτσι οι στόχοι ήταν ξεκάθαροι όσον αφορά την ενίσχυση του καλοκαιριού.

Ο Ντόρσεϊ μπορεί να έκανε μεγαλύτερο «θόρυβο», αλλά τόσο ο Γουόκαπ όσο και ο Φολ αποδεικνύονται τα «κλειδιά» του έλληνα τεχνικού στα αμυντικά του πλάνα. Φυσικά, όταν μιλάμε για άμυνα, το πρώτο όνομα στη λίστα είναι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και έτσι σχηματίζεται μια τριάδα-φωτιά, που θα λειτουργεί ως εξολοθρευτής για τις αντίπαλες επιθέσεις.

Ο αμερικανός γκαρντ έδειξε τα «δόντια» του απέναντι στην Μπασκόνια, βάζοντας το κορμί του σε κάθε φάση και μετατρέποντας τον εαυτό του σε κακό μπελά για τον αντίπαλο πλέι μέικερ. Ολοκλήρωσε το παιχνίδι με ένα κλέψιμο και τέσσερα κερδισμένα φάουλ, όντας καταλύτης στην πρώτη περίοδο, όταν και ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει διαφορά ασφαλείας.

Ο γάλλος σέντερ ήλθε στον Πειραιά για να αποτελέσει τον παίκτη-σκιάχτρο στην ερυθρόλευκη άμυνα, και από το παιχνίδι με την Μπασκόνια έδειξε πως μπορεί να υπηρετήσει άριστα αυτόν το ρόλο. Ο Φολ μετέτρεψε σε «ναρκοπέδιο» τη ρακέτα του Ολυμπιακού, με τους αντίπαλους γκαρντ να μην επιχειρούν καμιά διείσδυση στο καλάθι, γνωρίζοντας πως το αποτέλεσμα δε θα είναι υπέρ τους.

Ο 29χρονος θα αποτελέσει μια κολόνα για την ερυθρόλευκη άμυνα, με τους Πειραιώτες να αποκτούν ξανά ένα σημείο αναφοράς μετά τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Τέλος, τα όσα έκανε απέναντι στην Μπασκόνια ο Λαρεντζάκης δεν μπορεί να αποτελέσουν έκπληξη. Είναι γνωστή η έφεση του έλληνα γκαρντ στο αμυντικό κομμάτι και γι’ αυτό ο 56χρονος τεχνικός του Ολυμπιακού τον έχει στα βασικά του πλάνα.

Άλλη μια απόδειξη των ικανοτήτων του 28χρονου ήταν τα όσα «έγραψε» η στατιστική του στο προχθεσινό (1/10) παιχνίδι, όπου τελείωσε με 3 κλεψίματα, 4 κερδισμένα φάουλ και 3 ριμπάουντ σε 17΄ συμμετοχής.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024