Αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των καταναλωτών και την αποτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος ζητά το ΔΝΤ

Αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο για να αποτραπεί η ταχεία περαιτέρω γιγάντωση της αγοράς των crypto με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος ζητά σε έκθεση του το ΔΝΤ, επισημαίνοντας επίσης πως θα πρέπει να προστατευτούν οι καταναλωτές, αλλά και να αποτραπεί η πιθανότητα χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν, το ΔΝΤ αφιερώνει στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων ένα ολόκληρο κεφάλαιο από την επικείμενη, φθινοπωρινή, έκθεση του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report).

Συνεργασία και επόπτευση

Σε αυτό καλεί την παγκόσμια κοινότητα να εργαστεί πιο εντατικά αλλά και να συντονίσει τις προσπάθειες της για την αποτελεσματική εποπτεία των crypto, ειδικά δε, μετά τη διόγκωση της συνολικής αξίας του κλάδου κατά δέκα(!) φορές, ξεπερνώντας τα 2 τρισ. δολάρια στις αρχές του 2020.

Η ενδυνάμωση του κλάδου, απαιτεί λοιπόν κι από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να… ανεβάσουν επίσης στροφές.

Το Ταμείο αναγνωρίζει πως μέσα από τον κλάδο ανοίγεται ένας καινούργιος, νέος κόσμος ευκαιριών, όμως η ανάπτυξη του ελλοχεύει και κινδύνους.

«Όλα γίνονται δυνατά από το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Αλλά μαζί με τις ευκαιρίες έρχονται προκλήσεις και κίνδυνοι».

Μέσα σε μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων στα χρηματιστήρια, οι συναλλαγές σε crypto επίσης κατέγραψαν έντονους κλυδωνισμούς. Επίσης υπήρξαν αρκετά κρούσματα που αφορούσαν ληστείες/χάκινγκ σε λογαριασμούς.

Μέχρι τώρα τα κρούσματα αυτά δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο αντίκτυπο, απειλώντας την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Όμως, καθώς το παιχνίδι στα crypto γίνεται… mainstream, αντιστοίχως και ο αντίκτυπος του κλάδου μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην αγορά και την οικονομία.

Φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και τρομοκρατικό χρήμα 

Τα σημεία κινδύνου για τους καταναλωτές έχουν να κάνουν με την έλλειψη διαφάνειας, διακυβέρνησης και επόπτευσης, κάτι που διευκολύνει τις απάτες και ευνοεί τη φοροδιαφυγή, όπως και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οδηγώντας μέχρι και το σημείο να μιλάμε για πιθανό «μαύρο» χρήμα τρομοκρατικών ομάδων.

«Η «ψευδο» ανωνυμία στα crypto assets δημιουργεί κενά στα στοιχεία που έχουν πρόσβαση οι εποπτικές αρχές, κάτι που αντιστοίχως ανοίγει ανεπιθύμητες πόρτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Ακόμη κι αν οι αρχές καταφέρουν να εντοπίσουν τις παράνομες συναλλαγές, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προσδιορίσουν όλους όσους εμπλέκονται σε μια τέτοια συναλλαγή. Eπιπλέον, η διαχείριση των στοιχείων του κλάδου εμπίπτει σε διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια σε διαφορετικές χώρες, καθιστώντας τον συντονισμό πιο δύσκολο. Εξού και η έκκληση για στενότερο συντονισμό των αρχών σε διεθνές επίπεδο.

Χωρίς συντονισμένη διεθνή εποπτεία, η επιβολή κυρώσεων είναι σχεδόν αδύνατη. Και αυτό συνιστά μια απειλή για την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τη νομισματική τους πολιτική και να προστατεύουν τις αγορές από πιθανούς χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.

«Σαν πρώτο βήμα, οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν με ταχύτητα τις εξελίξεις στο οικοσύστημα των crypto, αλλά και το ρίσκο που δημιουργούν. Η παγκόσμια φύση των crypto-assets σημαίνει πως οι αρχές θα πρέπει να εμβαθύνουν τη διασυνοριακή συνεργασία τους για να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο και να διασφαλίσουν επαρκή επόπτευση και τήρηση των κανόνων» αναφέρει το Ταμείο χαρακτηριστικά.

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος

Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Κίνα κατέστησε παράνομες όλες τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, μια είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου. Όμως, το ΔΝΤ επισημαίνει πως είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που στην ουσία άνοιξαν το δρόμο και διευκόλυναν την ανάπτυξη του κλάδου. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η άνοδος των crypto τροφοδοτείται περαιτέρω από το έλλειμμα αξιοπιστίας στις εγχώριες κεντρικές τράπεζες, την αναποτελεσματικότητα των συστημάτων πληρωμών αλλά και την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Τα stablecoins 

Στα επιμέρους προβλήματα του κλάδου, το Ταμείο αναφέρεται στη διόγκωση των λεγόμενων «stablecoins», ψηφιακά δηλαδή νομίσματα τα οποία συνδέουν την αξία τους με ένα νόμισμα, συνήθως το αμερικανικό δολάριο. Σύμφωνα με την έκθεση η κεφαλαιοποίηση των stablecoins έχει τετραπλασιαστεί ξεπερνώντας, μέσα στο 2021, τα 120 δισ. δολάρια. Δεδομένης, λοιπόν, της σύνθεσης τους οι ρευστοποιήσεις των stablecoins θα μπορούσαν να έχουν απευθείας επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η χρήση ενέργειας

Ξεχωριστό σημείο σε ένα διάστημα ενεργειακής κρίσης είναι και το ζήτημα της αυξημένης ενεργειακής κατανάλωσης από τα ορυχεία crypto. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της έκθεσης, μόνο τα ορυχεία του δικτύου Bitcoin καταναλώνουν περίπου το 0,36% του ηλεκτρικού ρεύματος παγκοσμίως, ποσότητα που αναλογεί στην κατανάλωση μιας ολόκληρης χώρας, όπως το Βέλγιο ή η Χιλή. Αν και η νέα γενιά ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Ethereum και τα έξυπνα blockchains αναμένεται να καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από ότι το Bitcoin.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr