Από το εξωτερικό, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι οι εθνικότητες που συνεχίζουν να στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό.

Υψηλές πληρότητες μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου εμφανίζουν πολλά ελληνικά νησιά, πιστοποιώντας την ισχυρή ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού μετά το σοκ της πανδημίας.

Στην Κρήτη ξεπέρασαν φέτος και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, με το νησί να έχει ξεπεράσει ήδη το 50% του 2019, αλλά και να ελπίζει βάσιμα για σημαντική διόρθωση των τουριστικών μεγεθών της σε σχέση με το 2019, αφού μένουν ακόμα 60 και πλέον ημέρες για να πέσει η αυλαία της φετινής τουριστικής σεζόν.

Ο Σεπτέμβριος κλείνει με την πληρότητα να αγγίζει «ταβάνι», ο δε Οκτώβριος προμηνύεται να είναι ένας πολύ καλός μήνας για το νησί και ο Νοέμβριος μένει να αποδειχθεί αν θα αποτελέσει ένα μήνα που οι Γερμανοί θα τον σφραγίσουν με την παρουσία τους.

Και άλλα δημοφιλή μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα, διατηρούν τη δυναμική τους, με τις πληρότητες μέσα στον Σεπτέμβριο να αγγίζουν ακόμη και το 80% σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι Έλληνες, οι Γάλλοι και οι σταθεροί Γερμανοί

Για το άμεσο μέλλον, ενδιαφέρον έχει ένα ακόμη νέο στοιχείο που διαπιστώνει η αγορά αυτή τη στιγμή και έχει να κάνει με τους Έλληνες. Οι τελευταίοι, εδώ και λίγες εβδομάδες, φαίνεται ότι επιστρέφουν σταδιακά στα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος και, μάλιστα, στην πρώτη αργία που είναι μπροστά μας, την 28η Οκτωβρίου, υπάρχει αρκετή κινητικότητα σε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων.

Από το εξωτερικό, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι οι εθνικότητες που συνεχίζουν να στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό. Και αν η προτίμηση των Γερμανών στην Ελλάδα, οι οποίοι φαίνεται να ψηφίζουν ελληνικούς προορισμούς και για το φετινό φθινόπωρο, είναι διαχρονική, αφού πάντα η γερμανική αγορά έρχεται πρώτη σε αφίξεις, είναι εντυπωσιακή η φετινή παρουσία των Γάλλων, που παρουσιάζουν μακράν τη μεγαλύτερη αύξηση φέτος ως προς τις αφίξεις, προσεγγίζοντας ήδη το μισό εκατομμύριο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Ιούλιο, η Γαλλία είναι η μόνη από τις βασικές αγορές της Ελλάδας απ’ όπου οι αφίξεις ξεπέρασαν ακόμη και αυτές του 2019 – πάνω από τις 240.000 φέτος, από τις 210.000 του 2019. Εξ ου και η Γαλλία εκτόπισε, τη σεζόν του 2021, για πρώτη φορά, τους Βρετανούς από τη δεύτερη θέση, όσον αφορά τις αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

Για τη συνέχεια, έστω και αν το «παράθυρο» των κρατήσεων παραμένει μικρό, σε ορίζοντα 15-20 ημερών, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι, με βάση τα στοιχεία από την ένωση Γερμανών tour operators, την DRV, οι προορισμοί της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου συνεχίζουν να παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση.

Μάλιστα, ελληνικά resorts, όπως και αντίστοιχα σε Ιταλία και Τουρκία, προχωρούν σε επέκταση της σεζόν τους, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση από τη γερμανική αγορά, εν όψει και των σχολικών διακοπών τού φθινοπώρου (πραγματοποιούνται μέσα στον Οκτώβριο ή στο Νοέμβριο, ανάλογα με το κρατίδιο).

Τι δείχνουν οι αεροπορικές θέσεις

Συνολικά, για τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό διατηρούνται σε επίπεδα πάνω από τις 600.000 και συγκεκριμένα προσεγγίζουν τις 620.000 για την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου και, εν συνεχεία, για την εβδομάδα από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, πέφτουν σε περίπου 554.000 – δείγμα ότι η ζήτηση από το εξωτερικό, τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι περισσότερες αεροπορικές θέσεις που προσφέρονται τώρα αφορούν στις δύο μεγαλύτερες τουριστικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας και, συγκεκριμένα, συνδέσεις με Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολουθούν Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ειδικά οι Γερμανοί διατηρούν τους ρυθμούς των προηγούμενων εβδομάδων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διαπίστωση απ’ όλη την αγορά ότι τα ταξίδια των Γερμανών στη χώρα μας συνεχίζονται σταθερά τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διαθέσιμες θέσεις τον Σεπτέμβριο στις συνδέσεις με τη Γερμανία κινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, κάθε εβδομάδα, κοντά στις 160.000, την ίδια στιγμή που οι αεροπορικές θέσεις στη σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο πέφτουν από τις 150.000 στις 140.000 την εβδομάδα 27/9-3/10 και στις 120.000 το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.

Το Τop 10 των αγορών με τις περισσότερες θέσεις για την Ελλάδα είναι αποκλειστικά από την Ευρώπη, ενώ στην 11η θέση, με περίπου 15.000 διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις, ακολουθούν οι ΗΠΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr