Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τη θεωρία των δύο άκρων επαναφέρει ο Άγγελος Συρίγος για την Σταυρούπολη - Θύελλα αντιδράσεων

Τη θεωρία των δύο άκρων επαναφέρει ο Άγγελος Συρίγος για την Σταυρούπολη – Θύελλα αντιδράσεων

Ο υφυπουργός Παιδείας εκτίμησε ότι μαθητές και γονείς φοβήθηκαν τους διαδηλωτές έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, κατηγορώντας τους ότι βιαιοπράγησαν - «Ο κ. Συρίγος συνεχίζει την κυβερνητική γραμμή ξεπλύματος των νεοναζί», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος, αναφερόμενος στις δολοφονικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη, επανέφερε τη θεωρία «των δύο άκρων», επιχειρώντας να εξισώσει τους φασίστες με το αντιφασιστικό κίνημα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Συρίγος επανέλαβε πολλές φορές ότι πρέπει τα κόμματα να καταδικάζουν τη βία «από όπου και να προέρχεται».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις καταγγελίες του Νίκου Παππά στην ίδια εκπομπή, ότι η κυβέρνηση «δεν καταδικάζει τη βία που προέρχεται από τους φασίστες», ο υφυπουργός τόνισε πως ήταν υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ αυτοί που, την περίοδο 2013 – 2014, ξεκίνησαν τη διαδικασία εναντίον της Χρυσής Αυγής, αλλά και ότι η δίκη διήρκησε πολύ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσθέτοντας πως η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που έστειλε στη φυλακή τα φαντάσματα της ναζιστικής οργάνωσης.

«Δίπλα στους μαθητές και τους γονείς έχουν αρχίσει και εμφανίζονται διάφοροι αυτόκλητοι υπερασπιστές της δημοκρατίας, του α’, του β’, οι οποίοι έρχονται δήθεν για να υποστηρίξουν τους μαθητές και τους γονείς τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μαθητές φοβισμένοι δεν πάνε στο σχολείο», εκτίμησε ο υφυπουργός Παιδείας.

«Βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες»

Όταν ο δημοσιογράφος τον διέκοψε για να ζητήσει διευκρινήσεις σχετικά με το εάν είναι δυνατόν να φοβούνται συνδικαλιστές και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και όχι τις ρίψεις μολότοφ, ο κ. Συρίγος υποστήριξε ότι οι ακροδεξιοί κουκουλοφόροι έριξαν τις μολότοφ μέσα από το σχολείο την Τετάρτη και ότι την Τρίτη «ήταν και άλλοι από έξω, οι οποίοι κοπανάγανε κόσμο. Η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει καλή αριστερή και κακή ακροδεξιά», είπε χαρακτηριστικά.

«Βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες», προσέθεσε, μάλιστα, επιμένοντας ότι, την Τρίτη, ήταν κι άλλοι, εκτός από τους χρυσαυγίτες, έξω από το σχολικό συγκρότητμα.

Κληθείς να ξεκαθαρίσει ποιοι ήταν μέσα και ποιοι έξω, δήλωσε πως από ό,τι φαίνεται μέσα ήταν ακροδεξιοί, ενώ απ’ έξω είδε «να συμπλέκονται άτομα εκτός σχολείου, φοιτητές, οι οποίοι είχαν πάει εκεί και αλληλλοσυμπλέκονταν με ανθρώπους που ήταν εκεί μέσα. Αλλά και είδα ομάδες από έξω, έτοιμες να ρίξουν με ρόπαλα, ξύλο κ.λπ.».

Ηλιόπουλος: «Ο κ. Συρίγος συνεχίζει τη γραμμή ξεπλύματος των νεοναζί»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. τόνισε ότι «ο κ. Συρίγος, συνεχίζοντας την κυβερνητική γραμμή ξεπλύματος των νεοναζί, αρνήθηκε να παραδεχτεί την πραγματικότητα. Η δημοκρατική αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στον φασισμό δεν μπορεί να εξισώνεται με την νεοναζιστική δράση».

«Στην Σταυρούπολη ζήσαμε τη δράση οργανωμένων νεοναζί, με οπλισμό και μαχαίρια», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «διαρκώς αναβαθμίζει τις ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό της και δείχνει ανοχή σε φασιστικές πρακτικές φέρει μεγάλη ευθύνη».

Φίλης: «Χθες Χρυσή Αυγή – Κασιδιάρης, σήμερα ΝΔ – Συρίγος!»

Για το θέμα έκανε δηλώσεις και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος σημείωσε:

«Προχτές, τους φασίστες στη Σταυρούπολη στήριξαν η Χρυσή Αυγή και ο Κασιδιάρης. Σήμερα, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, που ισχυρίστηκε ότι δεν είδε βία ‘από μέσα’, δηλ. από τις φασιστικές συμμορίες, αλλά «απέξω» δηλ. από τους αντιφασίστες μαθητές και τους φοιτητές, που διαδήλωναν κόντρα στις φασιστικές επιδρομές! Ματαίως οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ του επισήμαναν το αυτονόητο, αυτό που όλοι παρακολουθήσαμε σε δεκάδες βίντεο. Αυτός επέμενε να ξεπλένει τους Χρυσαυγίτες και να λερώνει τους νέους. Ας θαυμάσει υφυπουργό Παιδείας ο κ. Μητσοτάκης!», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης.

Ο τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «έχουμε ιστορική μνήμη. Ζήσαμε την εκκόλαψη του χρυσαυγιτισμού το 2012-2015, όταν οι τότε κυβερνώντες έκαναν δηλώσεις ‘ίσων αποστάσεων’. Ο κ. Συρίγος βέβαια κάνει ‘το κάτι παραπάνω’. Δεν τηρεί καν ίσες αποστάσεις, λέει οι απέξω φταίνε, δηλαδή οι νέοι, όχι οι κουκουλοφόροι με τις μολότοφ, τις αλυσίδες και τις σιδερογροθιές, που χαιρετούν ναζιστικά σε δεκάδες φωτογραφίες. Δεν περιμέναμε από τη ΝΔ του ακροδεξιού υπογείου τίποτα καλύτερο, ωστόσο ο κ. Συρίγος ξεπέρασε τα όρια», υπογράμμισε.

Και τόνισε, καταλήγοντας πως είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία «το παιχνίδι που παίζει η ΝΔ, αφήνοντας την ακροδεξιά της συνιστώσα να ψηφοθηρεί στο βάλτο των φασιστών. Ο Μπογδάνος, ο Συρίγος και τα άλλα ‘λουλούδια’ της νεοδημοκρατικής ακροδεξιάς, επιδίδονται συστηματικά σε ρατσιστικά παραληρήματα, χωρίς να παραλείπουν να βάζουν στο στρόχαστρό τους ολόκληρη τη νεολαία».

Ο Νίκος Φίλης υποστήριξε, μάλιστα, πως «η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνιστά κάλυψη», καταλήγοντας πως τις απαντήσεις στη δράση των ακροδεξιών με λοστάρια ή με κουστούμια δίνουν οι μαθητές και οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη και, προ ολίγου στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα «ούτε στη Σταυρούπολη ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες, σε κάθε γειτονιά».

ΚΙΝΑΛ: «Η στροφή Μητσοτάκη με Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη και Μπογδάνο»

Επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας.

Όπως επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη, «ο κ. Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, επιχείρησε σήμερα να εξισώσει τους φασίστες στην Θεσσαλονίκη, με τις αντιφασιστικές διαμαρτυρίες. Αυτή λοιπόν είναι η πραγματική αντίληψη της ΝΔ, και οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν».

Το ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, κάνει λόγο για «στροφή του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη και Μπογδάνο», η οποία, όπως υποστηρίζει, «αποτυπώνεται πλέον και στην πολιτική του».

ΚΚΕ: «Επίσημη γραμμή οι δηλώσεις Συρίγου»

«Οι σημερινές ανεκδιήγητες δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, αποδεικνύουν ότι η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, που επιχείρησε να εξισώσει τους θύτες με τα θύματα, μέσα από ‘λογικές άκρων’ και ‘συμψηφισμούς’, δεν ήταν τυχαία», τονίζει το ΚΚΕ.

Ο Περισσός σχολιάζει, μάλιστα, πως «φαίνεται ότι είναι επίσημη γραμμή του υπουργείου, η αθώωση – μέσω της εξίσωσης – των εγκληματικών φασιστικών στοιχείων, που είχαν μετατρέψει το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης σε ορμητήριο κι ενώ βλέπουν το φως της δημοσιότητας εικόνες για τα ‘οπλοστάσια’ που αυτοί οι πυρήνες διέθεταν».

Και καταλήγει πως «όλα αυτά κάνει πως δεν τα βλέπει το υπουργείο, το οποίο θα πρέπει επιπλέον να απαντήσει και με ποιων την ανοχή αυτοί οι φασιστικοί πυρήνες είχαν κατοικοεδρεύσει στο συγκεκριμένο σχολείο».

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024