Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στους Αβορίγινες της Αυστραλίας περνά η κυριότητα της αρχαιότερης ζούγκλας του κόσμου

Στους Αβορίγινες της Αυστραλίας περνά η κυριότητα της αρχαιότερης ζούγκλας του κόσμου

Το δάσος του Ντέιντρι είναι ό,τι απέμεινε από τα δάση που κάλυπταν την Αυστραλία και την Ανταρκτική όταν αποτελούσαν τμήμα της ίδιας ηπείρου.

Η αυστραλιανή πολιτεία του Κουίνσλαντ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παραχώρησε στους Αβορίγινες την κυριότητα του υγρού τροπικού δάσους του Ντέιντρι, το οποίο χρονολογείται στην εποχή της υπερηπείρου Γκοντβάνα και θεωρείται το αρχαιότερο του κόσμου.

Την προστατευόμενη περιοχή θα διαχειρίζεται πλέον η κοινότητα των Κούκου Γιαλάντζι, αυτοχθόνων που ζουν στην καταπράσινη βορειοανατολική Αυστραλία εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Το υγρό τροπικό δάσος του Ντέιντρι, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μαζί με το γειτονικό Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα, περιλαμβάνει φαράγγια, ποτάμια και καταρράκτες και είναι παγκοσμίως γνωστό για την άγρια ομορφιά του.

Αναγνωρίστηκε ως Παγκόσμια Φυσική Κληρονομιά από την UΝESCO το 1998.

Το υγρό τροπικό δάσος του Ντέιντρι προσφέρει μια εικόνα της προϊστορικής Αυστραλίας (C0)

Στους Κούκου Γιαλάντζι παραχωρήθηκε η κυριότητα κι άλλων προστατευόμενων περιοχών, όπως το Σίνταρς Μπέι, το Μπλακ Μάουντεν και τα νησιά Χόουπ. Η συνολική έκταση που περνά στην κατοχή τους υπερβαίνει τα 1,6 εκατομμύρια στρέμματα.

«Η συμφωνία αναγνωρίζει το δικαίωμά τους στην κατοχή και διαχείριση της χώρας τους, την προστασία της κουλτούρας τους και την προβολή της στους επισκέπτες καθώς αναδεικνύονται σε ηγέτες της τουριστικής βιομηχανίας» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η υπουργός Περιβάλλοντος του Κουίνσλαντ Μέγκαν Σκάνλον.

Η UNESCO αναγνωρίζει τo Ντέιντρι ως «εξαιρετικά σημαντική» περιοχή υψηλής και μοναδικής βιοποικιλότητας, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 3.000 είδη φυτών, 107 θηλαστικά, 368 πτηνά και 113 ερπετά.

Η ζούγκλα είναι ουσιαστικά ό,τι απέμεινε από τα δάση που κάλυπταν την Αυστραλία και την Ανταρκτική όταν αποτελούσαν τμήμα της ίδιας ηπείρου μέχρι πριν από 50 με 100 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με την UNESCO, η χλωρίδα του Ντέιντρι «παρουσιάζει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτόγονων και αρχαϊκών ειδών και είναι το σύγχρονο αντίστοιχο των δασών της Γκοντβάνα».

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024