Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς οι επενδύσεις θέτουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά: Το παράδειγμα της Ελληνικός Χρυσός

Πώς οι επενδύσεις θέτουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά: Το παράδειγμα της Ελληνικός Χρυσός

Καθώς το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας προχωρά, αρχίζουν να διαφαίνονται με μεγαλύτερη καθαρότητα τα οφέλη τέτοιας κλίμακας ξένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και κοινωνία

Έχοντας καταφέρει να ξεπεράσει τα πολλαπλά εμπόδια των περασμένων ετών, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε φέτος στην υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας με την Πολιτεία και το έργο παίρνει σταδιακά τον δρόμο της υλοποίησης. Ήδη, τα πρώτα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, οι διάφορες προβλέψεις της συμφωνίας, αλλά και το ενδιαφέρον άλλων σημαντικών επενδυτών για τη χώρα μας, δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον που θα μπορούσαν να χαράξουν για την Ελλάδα οι άμεσες ξένες επενδύσεις τόσο μεγάλης κλίμακας.

Μια κολοσσιαία επένδυση

Στη νέα επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία δεσμεύεται να επενδύσει στα Μεταλλεία Κασσάνδρας $1,9 επιπλέον δισ., προχωρώντας με αυτό τον τρόπο προς την πλήρη ανάπτυξη του έργου στη ΒΑ Χαλκιδική.

Η Eldorado Gold (μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός), προχώρησε στην έκδοση ομολογιών ύψους 500 εκατ. δολαρίων, τα οποία βρήκαν σημαντική ανταπόκριση στους επενδυτές. Με την αναβαθμισμένη ρευστότητα, αλλά και την αποπληρωμή προγενέστερων ομολογιών ύψους 234 εκατ. δολαρίων, η εταιρεία αποκτά μεγαλύτερη χρηματοδοτική ευελιξία και παράλληλα μειώνει το κόστος δανεισμού της. Το γεγονός αυτό της επιτρέπει να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για να προχωρήσει εντέλει το έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου βρίσκονται παγκόσμιας κλάσης κοιτάσματα χρυσού και χαλκού.

Διατηρώντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας

Πώς μεταφράζεται μια επένδυση τέτοιου ύψους σε επίπεδο κοινωνίας; Πρώτα από όλα, με όρους απασχόλησης. Η νέα επενδυτική συμφωνία, πέραν της αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών και της ανάπτυξης νέων, προβλέπει τη δημιουργία και διατήρηση 3.000 καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Συνολικά, όταν η επένδυση ολοκληρωθεί, αναμένεται να δημιουργηθούν περί τις 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με την εταιρεία να δίνει ανέκαθεν προτεραιότητα στις προσλήψεις κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη.

Ωφελούμενος από τη συμφωνία θα είναι και ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος, αφού €3,5 δισ. αναμένεται να διοχετευτούν σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσω προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την τοπική αγορά, ενισχύοντας τον τζίρο – και επομένως αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε περισσότερα των 25 ετών, παρατείνει και τη βιωσιμότητα και τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα της επένδυσης, επομένως και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από αυτή.

Δικλείδες περιβαλλοντικής ασφάλειας

Στους μήνες που θα ακολουθήσουν αναμένονται και δύο ακόμη σημαντικά βήματα που θα κρίνουν τον τελικό χαρακτήρα της επένδυσης: Η οριστικοποίηση της μελέτης βιωσιμότητας, που θα κρίνει και το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης στις Σκουριές, αλλά και η υποβολή νέας επικαιροποιημένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αναμένεται να επιβεβαιώσει εκ νέου την μέχρι τώρα στάση της εταιρείας απέναντι στο φυσικό πλούτο της περιοχής.

Η Ελληνικός Χρυσός έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δραστηριότητάς της, έχοντας υιοθετήσει τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για αυτό το σκοπό – με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τη μέθοδο της ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων που οδηγεί στο τέλος τους τις επικίνδυνες λίμνες τελμάτων στην περιοχή. Ήδη η μέθοδος εφαρμόζεται στον πρότυπο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, ενώ σύμφωνα με την επενδυτική συμφωνία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στις Σκουριές.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η εταιρεία, εκτός της παράλληλης αποκατάστασης των περιοχών που επηρεάζει με τη δραστηριότητά της, προχωρά και στην εξυγίανση περιοχών που είχαν πληγεί από χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών, με στόχο μετά το τέλος της παρουσίας της στη ΒΑ Χαλκιδική να παραδώσει τη γη που αξιοποιεί στην τοπική κοινωνία, στην πρότερη κατάστασή της και κατάλληλη πια για κάθε χρήση.

Ήδη η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα, συνολικής έκτασης 32.000 τ.μ. (πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα), ενώ διατηρεί και ιδιόκτητο φυτώριο στο οποίο αναπτύσσει τοπικά φυτά, προκειμένου να επαναφέρει στις αποκατεστημένες περιοχές τη φυσική τους βλάστηση.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στα συστήματα που έχει εισάγει η εταιρεία για να εποπτεύει διαρκώς τις επιπτώσεις της λειτουργίας της στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Με την κατασκευή νέας μονάδας κατεργασίας νερού (αξίας που ξεπέρασε τα €130 εκατ.) και την αντιπλημμυρική οχύρωση όλων των εγκαταστάσεών της, η Ελληνικός Χρυσός υλοποίησε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων, ενώ παράλληλα έχει λάβει μέτρα για τη διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης. Επιπλέον, μέσα από το βραβευμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης περισσότερων από 400 σημείων, επιτηρεί διαρκώς κάθε περιβαλλοντική παράμετρο τόσο στον ίδιο το χώρο των μεταλλείων, όσο και γύρω από αυτά.

Ενισχύοντας την τοπική κοινωνία

Πέραν της φροντίδας για το περιβάλλον και την απασχόληση, η Ελληνικός Χρυσός προχωρά και σε επενδυτικές κινήσεις με άμεσα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Σημαντικότερη εξ αυτών είναι αναμφίβολα το επενδυτικό σχέδιο εντυπωσιακού ύψους €70 εκατ., που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής.

Στο σχέδιο αυτό, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη έργων υποδομών και κοινωνικής μέριμνας, με στόχο τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για την άνθιση του τουρισμού, των μεταφορών, της γεωργίας, του αθλητισμού και του πολιτισμού σε αυτή τη σπάνιας φυσικής ομορφιάς περιοχή.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024