Ψηφίστηκε διάταξη που απαγορεύει στις επιχειρήσεις να πωλούν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από όσο πωλούσαν τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την πανδημία, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη Βουλή

Οι αυξήσεις των τιμών είναι φαινόμενο παροδικό, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια.

Σημείωσε ότι το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει, από τα Χριστούγεννα και μετά, προειδοποίησε ότι οι εταιρείες που θα βιαστούν να ανεβάσουν τις τιμές, διότι έχουν ανέβει οι πρώτες ύλες, θα χάσουν πελάτες όταν υποχωρήσουν σε λίγο καιρό που θα έχουν πέσει οι διεθνείς τιμές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα είναι φαινόμενο υπαρκτό, αλλά είπε ότι κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Το πρόβλημα δεν είναι ενδογενές. Δεν είναι δικό μας, αλλά είναι εισαγόμενο», είπε και επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «κάθε μήνα το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται και σε αυτό οφείλεται η αύξηση της κατανάλωσης».

Τόνισε, επίσης, ότι ψηφίστηκε διάταξη που απαγορεύει στις επιχειρήσεις να πωλούν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από όσο πωλούσαν τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την πανδημία. «Η διάταξη υπάρχει μέχρι την ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας», είπε και προειδοποίησε πως γίνονται χιλιάδες έλεγχοι και «γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν έχουν παρατηρηθεί».

Αναφέρθηκε επίσης στον αιφνιδιαστικό έλεγχο σε όλες τις αλυσίδες υπεραγορών και στις αλυσίδες χονδρικού εμπορίου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν καρτέλ και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε εμφατικά για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Όλοι ανέμεναν ότι το 2020 η Ελλάδα θα ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ. Τελικώς, κλείσαμε στην 4η θέση από το τέλος, μαζί με τη Γαλλία, σε πολύ μεγάλη απόσταση από την τελευταία Ισπανία. Το 2021, αυτό που επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία, ούτε αναμενόμενο, ούτε δεδομένο ήταν. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, είναι αποτέλεσμα συλλογικό του ελληνικού λαού», είπε.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίρευσης: «Σήμερα, έχουμε την 6η καλύτερη θέση στην Ευρώπη. Το 2015, η Ελλάδα ήταν στην τελευταία θέση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη. Το 2016, η Ελλάδα ήταν στην τελευταία θέση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη. Το 2017, η Ελλάδα ήταν στην τελευταία θέση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη. Το 2018, η Ελλάδα ήταν 4η από το τέλος. Το 2019, ήταν 5η από το τέλος, μισό από εσάς και μισό από εμάς. Σήμερα, είμαστε στην 6η θέση. Κυβερνήσατε 4 χρόνια. Ήσασταν πάντα τελευταίοι και τώρα που είμαστε στην 6η θέση, μας λέει η κυρία Αχτσιόγλου ότι ήταν αναμενόμενο. Θα σας έλεγα καμιά βαριά κουβέντα, αλλά είμαι στη Βουλή των Ελλήνων και δεν μου επιτρέπεται».

Όσο για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ, ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε ότι «ο Σωκράτης Φάμελλος, το παίζει σήμερα καμπόσος, αν και με τη δική του υπογραφή θα πουλιόταν το 17% της ΔΕΗ για να καλυφθεί το χρέος στους δανειστές».

«Ήσουν μέλος του ΚΥΣΟΙΠ. Να ξέρουν οι ψηφοφόροι σου, ότι και εσύ είχες υπογράψει να πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, για να πάει στο δημόσιο χρέος. Αφήστε λοιπόν τώρα τα κροκοδείλια δάκρυα», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr