Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) – Η απολογία της δεν φαίνεται πως πείθει τους αξιωματούχους του Ταμείου

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) – Η απολογία της δεν φαίνεται πως πείθει τους αξιωματούχους του Ταμείου

Αν και το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται αφορούσε την εποχή που ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα, οι επικριτές της επιμένουν πως τίθεται θέμα της αξιοπιστίας της στην ηγεσία του ΔΝΤ, αλλά και αξιοπιστίας του θεσμού που εκπροσωπεί

Αυξάνονται οι πιέσεις που δέχεται η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεορκίεβα, από στελέχη του διεθνούς οργανισμού, Αμερικανούς νομοθέτες, οικονομολόγους και media με αφορμή το ρόλο που έπαιξε στην παραποίηση στοιχείων που αφορούσαν την Κίνα. Αν και η υπόθεση αφορούσε την εποχή που ήταν στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας, τίθεται θέμα αξιοπιστίας της και άρα αξιοπιστίας του θεσμού που εκπροσωπεί.

Η βουλγαρικής καταγωγής επικεφαλής του ΔΝΤ χρησιμοποίησε μια προγραμματισμένη συνεδρίαση του προσωπικού του οργανισμού, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να αρνηθεί τις κατηγορίες πως παραποίησε έκθεση για τις συνθήκες επιχειρείν της Παγκόσμιας Τράπεζας για να βελτιώσει την κατάταξη της Κίνας.

Επανήλθε δε, και χθες απευθυνόμενη και πάλι σε αξιωματούχους του οργανισμού, με απολογητικό γραπτό σημείωμα της.

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που εγείρει η έκθεση στα οποία θα απαντήσω προς το κεντρικό συμβούλιο καθώς προχωρά η διαδικασία αναθεώρησης. Μέχρι τώρα έχω αποφύγει να σχολιάσω (το θέμα) από σεβασμό στο ρόλο του κεντρικού συμβουλίου» ανέφερε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, ευχαρίστησε όσους συνεχίζουν να την στηρίζουν.

Δεν πείθει…

Βέβαια οι τελευταίοι δεν φαίνεται είναι πολλοί. Σε σημερινό δημοσίευμα τους οι «Financial Times» υποστηρίζουν πως επικοινώνησαν με πέντε στελέχη σε διοικητικές θέσεις στο ΔΝΤ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν (διατηρώντας την ανωνυμία τους) πως τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνάδελφοι τους παραμένουν έντονα προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις του σκανδάλου στο έργο και την εικόνα του διεθνούς οργανισμού.

Έρευνα για το ζήτημα έχουν ζητήσει και τρεις Αμερικανοί βουλευτές, μέλη της ισχυρής επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου, με επιστολή τους προς την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Στην επιστολή τους οι τρεις Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζητούν έρευνα που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες με θέμα το κατά πόσο η Κίνα έχει αποκτήσει αυξημένη επιρροή τους κόλπους του ΔΝΤ επί των ημερών της Γκεργκίεβα στο τιμόνι.

Αναφέρουν δε, ευθαρσώς πως το θέμα «εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την ικανότητα της κυρίας Γκεοργκίεβα να ηγηθεί του οργανισμού».

Economist: Να παραιτηθεί!

Σημειωτέον πως και το έγκριτο περιοδικό Economist, στο τελευταίο τεύχος του που δημοσιεύτηκε χθες κάλεσε την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να παραιτηθεί, στο πλαίσιο ενός καυστικού δημοσιεύματος που επεσήμανε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να κρατάει ίσες αποστάσεις, ειδικά σε ένα διάστημα που η σινοαμερικανική αντιπαλότητα έχει φουντώσει.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024