Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο; Ποιο θα είναι το χρώμα της πανδημίας τους επόμενους μήνες

Πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο; Ποιο θα είναι το χρώμα της πανδημίας τους επόμενους μήνες

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η συνέχιση της πανδημίας που έχει ήδη αψηφήσει τα προγνωστικά

Μεταξύ της επιθυμίας να το πιστέψει και του φόβου για νέες απογοητεύσεις, ο πλανήτης αναρωτιέται πότε θα γυρίσει σελίδα σε ό,τι αφορά την Covid-19.

Είναι όμως δύσκολο να προβλεφθεί η συνέχιση της πανδημίας που έχει ήδη αψηφήσει τα προγνωστικά.

-Πράσινο: λόγοι για ελπίδες

Στην Ευρώπη, η πανδημία μοιάζει να καταλαγιάζει, μετά τις εξάρσεις που προκάλεσε το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε, για την εβδομάδα της 6ης Σεπτεμβρίου, «την πρώτη ουσιαστική μείωση εβδομαδιαίων κρουσμάτων σε διάστημα άνω των δύο μηνών». «Ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων (3,6 εκατ.) και των θανάτων (60.000) στον κόσμο συνεχίζει να μειώνεται» την εβδομάδα της 13ης Σεπτεμβρίου, σημείωσε επίσης σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Και στις πλούσιες χώρες, ο εμβολιασμός προχωρά.

«Πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη –συμπεριλαμβανόμενου του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης και της Αμερικής– μπαίνει στην τελική φάση της πανδημίας», εκτίμησε πρόσφατα στο Twitter ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού από το University College of London.

«Θα υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις τους προσεχείς μήνες και χρόνια, αλλά δεν αναμένω κύματα αντίστοιχα με αυτά που ζήσαμε τους τελευταίους 18 μήνες», πρόσθεσε.

Αυτή η βελτίωση οδηγεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες να χαλαρώσουν τους περιορισμούς τους, ή ακόμα και να προχωρήσουν σε άρση τους όπως έκανε η Δανία στις 10 Σεπτεμβρίου.

«Σε 15 ημέρες ή τρεις εβδομάδες, θα γνωρίζουμε εάν η δανέζική εμπειρία είναι ενθαρρυντική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό.

Θα γνωρίζουμε έτσι «εάν μπορούμε να συστήσουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να άρουν την ευρεία χρήση του υγειονομικού πάσου, ή ακόμα και τη χρήση μάσκας, χωρίς να διατρέχουν τον άμεσο κίνδυνο επιδημιολογικής έξαρσης, ακόμα κι αν σημαίνει ότι αυτά θα τεθούν εκ νέου σε ισχύ στην περίπτωση αύξησης των μολύνσεων».

– Πορτοκαλί: λόγοι για επιφυλακή

Παρά τη σημερινή βελτίωση, το τέλος της πανδημίας δεν είναι ακόμα στον ορίζοντα, όπως κρίνει η πλειονότητα των επιστημόνων, που έχει ήδη απογοητευθεί στο παρελθόν.

«Είναι πολύ νωρίς να το πούμε αυτό για το σύνολο του πλανήτη, ακόμα κι αν ισχύει για περιοχές του κόσμου με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βρετανός ιολόγος Τζούλιαν Τανγκ, καταδεικνύοντας «σημαντικές ανισότητες σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό» ανάλογα με τη χώρα.

«Λιγότερο από το 2% του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου», συμπλήρωσε ο Αντουάν Φλαό.

Επιπλέον, «υπάρχει μια επιδημιολογική δυναμική εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων σε διάφορα μέρη του πλανήτη, κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, στην Αφρική, στην Ασία, στο Ισραήλ και στην Αμερική (Καναδάς, Σαλβαδόρ, Μπελίζ…) άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία είναι πίσω μας».

Και ακόμα στις πλούσιες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, δεν μπορεί να πει κανείς ότι η σημερινή νηνεμία θα συνεχιστεί. Ιδιαίτερα καθώς οι θερμοκρασίες μειώνονται στο βόρειο ημισφαίριο, κάτι που ευνοεί τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρες και μπορεί κατά συνέπεια να ενισχύει την κυκλοφορία του ιού.

«Συνολικά, είναι μία κατάσταση που φαίνεται να είναι λίγο πιο ευοίωνη απ’ ό,τι στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά πρέπει να δώσουμε προσοχή στην κατάσταση στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική στην καρδιά του φθινοπώρου», προειδοποιεί ο επιδημιολόγος Μερσεά Σοφονά.

«Αυτό που κρατάμε από αυτή την πανδημία είναι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της», λέει ο Αντουάν Φλαό. «Κανείς δεν προέβλεπε την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα στην Ινδία την περασμένη άνοιξη, παρόλο που υπήρχαν φόβοι για αυτού του είδους την εξέλιξη».

– Κόκκινο: λόγοι για ανησυχία

Το στέλεχος Δέλτα είναι πλέον το κυρίαρχο στον κόσμο. Παρόλο που είναι ιδιαιτέρως μολυσματικό, δεν ακυρώνει τα εμβόλια: αυτά παραμένουν αποτελεσματικά έναντι σοβαρής μορφής νόσησης, παρόλο που είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της μόλυνσης.

Αλλά αυτό μπορεί να μην διαρκέσει.

«Εάν μια μετάλλαξη του στελέχους Δέλτα το καταστήσει πιο ανθεκτικό απέναντι στα υφιστάμενα εμβόλια, αυτό μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω τη σημερινή ευοίωνη εξέλιξη», δήλωσε ο καθηγητής Φλαό.

«Επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πληθυσμών σε φτωχές χώρες δεν έχει εμβολιαστεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά κύματα σε αυτές τις χώρες και την εμφάνιση νέων στελεχών», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όσο αυτός ο ιός κυκλοφορεί σε υψηλό επίπεδο κάπου στον κόσμο, δεν έχουμε πραγματικά προστασία από νέα κύματα. Η επείγουσα ανάγκη από δω και στη εξής για την παγκόσμια ασφάλεια είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στη Γη», δήλωσε.

Ιδιαίτερα καθώς τα υγειονομικά συστήματα έχουν δοκιμαστεί σκληρά από την αρχή της πανδημίας και θα δυσκολευθούν να αντιμετωπίσουν νέα διαδοχικά κύματα της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024