Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις - «Συγχωνεύσεις» ή... λουκέτο - Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Γεωργιάδη

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – «Συγχωνεύσεις» ή… λουκέτο – Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Γεωργιάδη

Δάνεια μόνο με συγχώνευση ή εξαγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης - Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Θύελλα αντιδράσεων, αλλά και αναστάτωση στην αγορά, προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο Kontra, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ουσιαστικά, ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τι να κάνουμε τώρα;», προσθέτοντας ότι «είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να συνενωθούν». Με αυτή τη δήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης συνέδεσε την πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα με τη συνένωση των μικρών επιχειρήσεων με τις μεγάλες.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης επεκτάθηκε επί του θέματος, λέγοντας ότι «μέσα στο κομμάτι των δανείων που έχουμε βάλει από τις τράπεζες, έχουμε προβλέψει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται. Η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα, με φοροαπαλλαγές», ενώ πρόσθεσε πως οι μικρομεσαίοι «μπορούν να μεγαλουργήσουν αν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας».

Η αρχή έγινε με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έπεσαν ως «κεραυνός εν αιθρία», καθώς είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν είχε προαναγγείλει μείωση 50% στο φόρο για συγκέντρωση κεφαλαίου.

Ειδικότερα ο Κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές:

  • Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται, μέσω συμπράξεων, να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.
  • Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα, που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.
  • Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αποκαλύφθηκε το σχέδιό τους»

Η πρώτη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, ο οποίος σχολίασε ότι πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που θα εξαγοράσουν τις μικρομεσαίες.

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε αναλυτική τοποθέτηση από τον τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το σχέδιό της για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι το «λουκέτο».

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν​​​​»

«Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση χτες βράδυ αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: το λουκέτο.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος επιβίωσης της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η συγχώνευσή τους. Αλλιώς θα παραμείνουν αποκλεισμένες από τη δανειακή χρηματοδότηση και θα οδηγηθούν στο οριστικό κλείσιμο.

Ο κρίσιμος κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα, είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συστηματικά υποσκάπτει τη δυνατότητα πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση και στις επικείμενες νέες δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε έγκαιρα ζητήσει τροποποιήσεις στο ελληνικό σχέδιο για το ποιοι και με ποιο τρόπο θα έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστά μία ευρωπαϊκή πρωτοτυπία που αντανακλά την ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης σε μια πολιτική που οδηγεί σε εκτίναξη της ανεργίας, μείωση των δημοσίων εσόδων και διάχυτη κοινωνική ανασφάλεια. Η μεροληπτική στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ναρκοθετεί την ανάπτυξη και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, έχει καταγγείλει τις μεθοδεύσεις αυτές και έχει απαιτήσει την ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την δίκαιη πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, τη διεύρυνση των κριτηρίων του τραπεζικού δανεισμού. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να οδηγήσουμε τη χώρα στον μαρασμό. Σε μία Ελλάδα της νέας αρχής, η στήριξη των δυναμικών επιχειρήσεων και της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας είναι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό άλμα με κανόνες, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη».

ΚΙΝΑΛ: «Το 95% των επιχειρήσεων εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης»

Τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σχολίασε και ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης, ενώ έκανε λόγο για «ωμή παραδοχή» εκ μέρους του υπουργού Ανάπτυξης.

«Την ημέρα του ελληνικού εμπορίου διάλεξε ο κ. Γεωργιάδης, για να ενημερώσει το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων ότι βρίσκονται εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.

Η ωμή παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα 12,7 δις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις -εκτός εάν εξαγοραστούν- ταιριάζει απόλυτα με την ‘’ανοχή’’  του υπουργού Οικονομικών στον αποκλεισμό του 95% των επιχειρήσεων από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά την φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ και την αύξηση των καταθέσεων.

Με το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται, τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ταμεία να αυξάνονται κάθε μήνα και τον πτωχευτικό κώδικα να οδηγεί σε μαζικές ρευστοποιήσεις, πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σύντομα σε κλείσιμο, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση.

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις των υπουργών της ΝΔ, είναι σαφές ότι το επιθυμεί».

ΚΚΕ: «Πριν αλέκτορα φωνήσαι…»

Τους πραγματικούς αποδέκτες του «πακτωλού χρημάτων» του Ταμείου Ανάπτυξης ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός να επιχείρησαν να εμφανιστούν ως σωτήρες της ‘μεσαίας τάξης’ και της μικρομεσαίας  επιχειρηματικότητας στη ΔΕΘ, όμως, ‘πριν αλέκτορα φωνήσαι…’, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης φρόντισε να ξεδιαλύνει τυχόν αυταπάτες και να ξεκαθαρίσει ότι ο πακτωλός χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης προορίζεται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όχι για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Κυβέρνηση και ΕΕ, συμπεριλαμβάνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλες όσες πραγματοποιούν ως 50 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ή απασχολούν 250 άτομα προσωπικό, επομένως θεωρούν λογικό να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες εξ’ αυτών και όχι όσες απασχολούν 1, 2 ή και 3 εργαζόμενους. Οι τελευταίες ή θα συγχωνευτούν για να χρηματοδοτηθούν ή θα οδηγηθούν αντικειμενικά στο λουκέτο στις σημερινές συνθήκες οξυμμένου ανταγωνισμού. Προς το παρόν, ο υπουργός τις προτρέπει, εμμέσως πλην σαφώς, να βολευτούν με τα μικροποσά που χαρίστηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ξεχνώντας βέβαια να πει ότι και αυτά χορηγήθηκαν εξαρχής για να καλυφθεί μέρος των ζημιών και των χρεών που δημιούργησαν οι ίδιες οι κυβερνητικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν τίποτε ουσιαστικό να περιμένουν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, που τα δίνουν όλα  στο μεγάλο κεφάλαιο για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα είναι για τους λίγους και θα χτιστεί και πάλι στις πλάτες των πολλών, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Απέναντι στον εκβιαστικό μονόδρομο των χρεών και των συγχωνεύσεων, οι αυτοαπασχολούμενοι να χαράξουν το δικό τους δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τη μικρομεσαία αγροτιά, δυναμώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος και των σύγχρονων αναγκών».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024