Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστραλία - Μπίλιες πιπεριού και σφαίρες καουτσούκ κατά διαδηλωτών ενάντια στα μέτρα για τον κοροναϊό

Αυστραλία – Μπίλιες πιπεριού και σφαίρες καουτσούκ κατά διαδηλωτών ενάντια στα μέτρα για τον κοροναϊό

Σοβαρά επεισόδια έγιναν στην Αυστραλία σε διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον κοροναϊό. Ποιοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις.

Η Αστυνομία στη Μελβούρνη στην Αυστραλία χρησιμοποίησε μπίλιες πιπεριού και σφαίρες καουτσούκ σήμερα για να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές που αψήφησαν τις οδηγίες για παραμονή στο σπίτι και βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν καταστρέφοντας περιουσίες, μπλοκάροντας έναν βασικό αυτοκινητόδρομο και τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να γίνουν πάνω από 40 συλλήψεις, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ήταν η δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων στην αυστραλιανή πόλη που τελεί σε καθεστώς lockdown αφού οι αρχές έκλεισαν τα εργοτάξια για δύο εβδομάδες, λέγοντας ότι οι συχνές μετακινήσεις των εργαζομένων εξαπλώνουν τον κοροναϊό.

«Ήταν ένα πραγματικά δύσκολο περιβάλλον για εμάς», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σέιν Πάτον, αρχηγός της Αστυνομίας στη νοτιοανατολική πολιτεία της Βικτόριας, λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις ήταν παράνομες.

Τηλεοπτικοί σταθμοί και μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εικόνες με διαδηλωτές να περπατούν στους δρόμους, ανάβοντας φωτοβολίδες και τραγουδώντας συνθήματα και να επιτίθενται σε περιπολικά της αστυνομίας, περικυκλωμένοι από αστυνομικούς και δυνάμεις των ομάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Ποιοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις

Στους διαδηλωτές δεν περιλαμβάνονταν μόνο εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και όσοι αντιτίθενται στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και το παρατεταμένο lockdown της Βικτόριας, που καταφέρθηκαν κατά του εμβολίου, του πολιτειακού πρωθυπουργού Νταν Άντριους και του επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων, που είχε ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού των μελών του.

«Οι πράξεις βίας και διατάραξης δεν έχουν ως αποτέλεσμα ένα λιγότερο κρούσμα COVID – στην πραγματικότητα αυτό μόνο βοηθά τον ιό να εξαπλωθεί», ανέφερε ο Άντριους σε ανακοίνωση.

Η παύση στις οικοδομικές δραστηριότητες ήρθε σε συνέχεια χθεσινής διαδήλωσης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπου προκλήθηκαν επεισόδια. Η πολιτεία απαιτεί από όλους τους εργαζομένους στον κατασκευαστικό κλάδο να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

«Η ομάδα δημόσιας υγείας δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε αναστολή των δραστηριοτήτων και να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον κλάδο τις επόμενες δύο εβδομάδες για να αυξηθεί η συμμόρφωση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της πολιτείας Μάρτιν Φόλεϊ σε δημοσιογράφους.

Το αναγκαστικό κλείσιμο των εργοταξίων θα επιτείνει τις οικονομικές δυσκολίες της Αυστραλίας, με ορισμένους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι τα παρατεταμένα lockdowns μπορεί να οδηγήσουν την οικονομία των 2 τρισεκ. δολαρίων Αυστραλίας (1,45 τρισεκ. δολαρίων ΗΠΑ) σε μια δεύτερη ύφεση.

Η κατάσταση με τον κοροναϊό στην Αυστραλία

Η Αυστραλία έχει επιβάλει lockdown στις μεγαλύτερες πόλεις του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης καθώς και στην πρωτεύουσα Καμπέρα, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Ωστόσο οι αυστηροί περιορισμοί έχουν οδηγήσει σε πορείες κατά του lockdown με την αστυνομία να συλλαμβάνει εκατοντάδες άτομα και στις δύο πόλεις το Σαββατοκύριακο.

Τα 603 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Βικτόρια είναι ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός τους από τις αρχές του έτους, ενώ καταγράφηκε και ένας θάνατος. Οι αρχές έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν κάποιους περιορισμούς για τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους και την άσκηση στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη καθώς αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού, υποσχόμενες περαιτέρω χαλάρωση μόνο το 70-80% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίων.

Έως τώρα, στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου βρίσκεται το Σίδνεϊ, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 53% ενώ στη Βικτόρια η κάλυψη είναι 44%. Η Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε 1.022 νέες μολύνσεις, η πλειονότητα των οποίων στην πρωτεύουσα Σίδνεϊ, συγκριτικά με 935 κρούσματα και 10 θανάτους χθες.

Ακόμα και με την έξαρση του στελέχους Δέλτα, οι μολύνσεις COVID-19 στην Αυστραλία είναι λιγότερες συγκριτικά με πολλά άλλα κράτη, με 88.700 μολύνσεις και 1.178 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024