Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χαρίζει 100.000 ελαιόδεντρα στην Αρχαία Ολυμπία Αμερικάνικο Ίδρυμα

Χαρίζει 100.000 ελαιόδεντρα στην Αρχαία Ολυμπία Αμερικάνικο Ίδρυμα

Με το σύνθημα «Μια γη, μια οικογένεια» του ζεύγους Στιβ και Νταϊάν Ντε Λετ, ιδρυτών του Iδρύματος«Arete Fund», που ευαισθητοποιημένοι από το μέγεθος της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, για την στήριξη της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Ηλείας. Μια σημαντική πρωτοβουλία που ελπίζουμε να έχει την απήχηση που απαιτείται ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αγορά των δέντρων

Συνοδευόμενοι από τον επίτιμο πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννο Γραμματίδη, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής συντονισμού του έργου αυτού, επισκέφθηκαν την Ολυμπία και συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Η υποδοχή ήταν θερμή και ιδιαίτερα συγκινητική για το ζεύγος Ντε Λετ, η αγάπη και η προσφορά των οποίων στην Ελλάδα, έχει αποτυπωθεί σε πληθώρα δράσεων, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα (μέχρι στιγμής) στην περιοχή της Νεμέας, του Άργους και των Μυκηνών. Οι ίδιοι μάλιστα, στον σύντομο χαιρετισμό τους κατά την διάρκεια της σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, χαρακτήρισαν χρέος τους να βοηθήσουν την τόπο που διέρχεται μια τόσο σκληρή δοκιμασία και τους ανθρώπους του, προκειμένου να μην τον εγκαταλείψουν, βοηθώντας έτσι και αυτοί, στην προσπάθεια ανασυγκρότησής του. «Ένα δέντρο, μπορεί να κάνει θαύματα», είπε συγκινημένη η κα Ντε Λετ.

Τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλος, όσο και ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την ουσιαστική – αλλά και με ισχυρούς συμβολισμούς – προσφορά, η οποία θα αφορά στην δωρεά 85.000-100.000 δενδρυλλίων ελιάς, για την φύτευσή τους σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που έχουν καεί. Μάλιστα δεσμεύτηκαν και οι τρεις, να είναι αρωγοί σε ό,τι χρειαστεί προκειμένου η επιθυμία των δωρητών να “πιάσει τόπο”.

Η αγορά των δενδρυλλίων θα γίνει με χρήματα που θα συγκεντρωθούν στην διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής χρημάτων από Αμερικανούς δωρητές στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «Arete (σ.σ Αρετή) Fund». Μάλιστα, όπως εξήγησε στην ενημέρωση των πρωτοβουλιών και δράσεων ο κ. Γραμματίδης, ήδη η ιστοσελίδα του Ιδρύματος εμπλουτίζεται καθημερινά με φωτογραφικό υλικό, στοιχεία και συνεντεύξεις που συγκεντρώνουν οι συνεργάτες του Ιδρύματος, με επιτόπιες επισκέψεις στις πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αντιληφθούν στην πλήρη διάσταση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει και να κατανοήσουν πως και που θα καταλήξουν τα χρήματά τους. Μάλιστα, με τα χρήματα αυτά, προβλέπεται και η αγορά λιπασμάτων και άλλων υλικών που θα βοηθήσουν το έδαφος να υποδεχθεί τα νέα δενδρύλλια.

Στην σύσκεψη που ακολούθησε, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ  Σταύρος Βέρρας και η Γεωπόνος της Διεύθυνσης Πόπη Αγγελή, η Διευθύντρια ΔΑΟΚ Π.Ε Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου, ο προϊστάμενος Τμ. Ποιοτικού Φυτουγειονομικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας Γιώργος Μικεογλου και ο Γεωπόνος του τμήματος Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, έκαναν αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η Υπηρεσία, μέσω του Μητρώου και της καταγραφής που έχει γίνει από τα Κλιμάκια της, σχετικά με τον αριθμό των στρεμμάτων και των καμένων ελαιοδέντρων, ανά περιοχή, ενώ απάντησαν και σε απορίες του κ.Γραμματίδη και του ζεύγους Ντε Λετ, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία να μην επηρεάσει την κρατική ενίσχυση προς τους πληγέντες, αντίθετα, να λειτουργήσει συμπληρωματικά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ανάγκη διατήρησης των τοπικών ποικιλιών ελιάς, ώστε η περιοχή να μην χάσει την «ταυτότητά» της.

Κέντρο Ελαιολάδου Ολυμπίας

Ο κ. Γραμματίδης, σε δηλώσεις του, πέραν των προαναφερθέντων, γνωστοποίησε και τον σχεδιασμό του ιδρύματος για την δημιουργία του «Κέντρου Ελαιολάδου Ολυμπίας», με τη βοήθεια της  Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (σ.σ εδρεύει στην Θεσσαλονίκη) το οποίο θα έχει εκπαιδευτική κατεύθυνση, με σκοπό να προωθήσει την καινοτομία στην καλλιέργεια ελαιών και στην παραγωγή και τυποποίηση οργανικού ελαιολάδου.

«Δεν είναι υποχρέωση αυτών των ανθρώπων να δώσουν τη λύση. Δείχνουν όμως σε όλους μας ότι, αν και όταν κινητοποιηθούμε, μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν να μας πουν, όχι μόνο ότι είναι παρόντες, αλλά ότι έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία προσέλκυσης κεφαλαίων στις ΗΠΑ στη λογική, της φυτικής αναγέννησης της περιοχής, με το δέντρο-σύμβολο της Ελλάδας και της Αρχαίας Ολυμπίας, την ελιά, η οποία,  εκτός από σύμβολο ειρήνης και συναδέλφωσης είναι και πηγή βιοπορισμού για την περιοχή μας», σχολίασε ο κ. Φαρμάκης, δεσμευόμενος ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με όλες τις Υπηρεσίες της θα βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί ώστε – όπως χαρακτηριστικά είπε – «αυτό το δέντρο της προσφοράς, να ανθίσει με κάθε τρόπο».

Ο κ. Γιαννόπουλος, στις δηλώσεις του, σημείωσε πως «πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα ενισχύσει και θα σταθεί αρωγός σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Γι’ αυτό και πρέπει να ευχαριστήσω τον κ. Γραμματίδη για τη μέχρι τώρα προσπάθειά του να ενεργοποιήσει το ίδρυμα «Arete» αλλά και προσωπικά τον Κύριο και την Κυρία Ντε Λετ, γιατί η παρουσία τους εδώ, έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς και μαρτυρά την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον τόπο και τους ανθρώπους του». Δεν παρέλειψε πάντως να υπενθυμίσει ότι η Περιφερειακή Αρχή, ο δήμος και οι πολίτες, αναμένουν τις τελικές αποφάσεις και το πακέτο μέτρων στήριξης της περιοχής της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι, καρποφορία στα προ της πυρκαγιάς επίπεδα, οι αγρότες θα έχουν μετά από 7-10 χρόνια.

Τέλος,  ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ.Γεωργιόπουλος, σημείωσε ότι η βοήθεια και η συνδρομή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και του Ιδρύματος «Arete» είναι αυτονόητη. «Αυτή η προσπάθεια έρχεται να προσθέσει χρώματα αλληλεγγύης και ευαισθησίας μέσα στο μαύρο που κυριαρχεί στην περιοχή μας. Η πρωτοβουλία να αγοραστούν 86.000 περίπου δενδρύλλια ελιάς και να αντικαταστήσουν το χαμένο φυτικό κεφάλαιο είναι μία κίνηση η οποία έχει ενδιαφέρον στην περιοχή. Πρέπει να γίνουν όλα με πάρα πολύ προσεκτικό τρόπο, με βάση τους κανόνες που έχει θεσπίσει το κράτος για την κρατική αρωγή με όρους ισότητας, δικαιοσύνης και διαφάνειας. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει μία μεγάλη προσπάθεια που θα προσφέρει ανακούφιση στους συνδημότες μας», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024