Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Efood - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Twitter - Κινητοποιήσεις από τoυς διανομείς

Efood – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Twitter – Κινητοποιήσεις από τoυς διανομείς

Μετά το hashtag #cancel_efood έφτασε το #Proud_efooder από χρήστες που δηλώνουν ότι εργάζονται στην εταιρεία

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις εξελίξεις που παρουσιάστηκαν στον κλάδο των διανομέων, μετά το μήνυμα που έστειλε η εταιρεία efood σε διανομείς που εργάζονταν σε αυτήν, ώστε να γίνουν freelancers.

Η προειδοποιητική στάση εργασίας, έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος που έστειλε η efood την περασμένη Τετάρτη σε διανομείς της μέσω της εφαρμογής Road runner -πρόκειται για μια εφαρμογή μέσω της οποίας διασυνδέονται οι διανομείς με την efood και τις παραγγελίες που πέφτουν στο σύστημά της.

Με εκείνο το πρώτο μήνυμα η efood, ενημέρωνε μερίδα διανομέων της – για 115 κάνει λόγο η εταιρεία – ότι δεν σκοπεύει να ανανεώσει τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και αντ’ αυτού τους πρότεινε να γίνουν εάν το επιθυμούν freelancers.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, υπήρξε το βράδυ της Παρασκευής αναδίπλωση από την efood η οποία ενημέρωσε τους διανομείς της μέσω νέου μηνύματος ότι όλοι οι διανομείς θα συνεχίσουν να έχουν την επιλογή:

– Να ανανεώσουν με τη λήξη την υπάρχουσα σύμβαση τους με τους ίδιους όρους.

– Εφόσον το επιθυμούν αν γίνουν freelancers.

Οι κινητοποιήσεις

Πρώτο στο «χορό» των κινητοποιήσεων εισέρχεται το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας μεταξύ 10.00 και 14.00 για τους εργαζόμενους διανομείς της efood στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας προαναγγέλλοντας παράλληλα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις στην Αττική. Συγκεκριμένα το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου για Ταχυμεταφορείς (courier), Ταχυδιανομείς (delivery) και Υπαλλήλους Εξωτερικών Εργασιών με Δίκυκλο (Σ.Β.Ε.Ο.Δ) αποφάσισαν από κοινού να προκηρύξουν προειδοποιητική στάση εργασίας μεταξύ 12.00 και 16.00 και μοτοπορεία που θα ξεκινήσει απ’ τα Προπύλαια για να καταλήξει στα κεντρικά γραφεία της efood στο Ηράκλειο Αττικής.

Η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, στο κείμενο που ανέβασε στον διαδικτυακό της τόπο, ζητά μεταξύ άλλων:

– Άμεση συνάντηση με την εταιρεία για την επίλυση των προβλημάτων

– Να σταματήσει η επιβολή του freelancing υπό την απειλή της απόλυσης

– Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της εταιρείας για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

– Να υποβάλλονται σε αυστηρό θεσμικό έλεγχο (ΣΕΠΕ, Υπουργείο Εργασίας) όλες οι εσωτερικές παραμετροποιήσεις της εφαρμογής που οδηγούν σε διακρίσεις.

– Να σταματήσουν οι αυθαίρετες και παράνομες, όπως τις χαρακτηρίζει, αξιολογήσεις που υιοθετεί ως κριτήριο απόλυσης και οι απειλές στέρησης ημερομισθίου.

Hashtag #Proud_efooder των εργαζομένων VS #cancel_efood

Σάλο έχει προκαλέσει στο Τwitter η κίνηση της εταιρείας efood να «εκβιάσει» τους εργαζόμενους διανομείς αλλάζοντας τους όρους στη σύμβαση εργασίας τους σε freelancer με μπλοκάκι.

Άμεσα λειτουργήσαν τα αντανακλαστικά των χρηστών που δημιούργησαν το #cancel_efood θέλοντας να επικρίνουν την κίνηση της εταιρείας.


Μετά το σάλο με το #cancel_efood τη δική τους εκδοχή σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην efood δίνουν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, εργάζονται στην εταιρεία.

Οι efooders, όπως αποκαλούνται, «απαντούν» μέσω αναρτήσεων με τα hashtag #Proud_efooder και #restore_efood, στο αντίστοιχο #cancel_efood που συνεχίζει να βρίσκεται στα κορυφαία trends του twitter τα τελευταία 24ωρα, παραθέτοντας τις εμπειρίες τους ως εργαζόμενοι στην efood.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024