Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Sabah - Οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν καλές σχέσεις με την Τουρκία

Sabah – Οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν καλές σχέσεις με την Τουρκία

Οι Ταλιμπάν διατηρούν επαφές με τις τουρκικές αρχές και αναμένουν από την Τουρκία, η οποία έχει καλή κυβέρνηση, να υποστηρίξει τον λαό του Αφγανιστάν και να βοηθήσει στις εργασίες υποδομής, υποστηρίζει τουρκικό δημοσίευμα.

Οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, δήλωσε την Τρίτη ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης των ισλαμιστών ανταρτών στο Αφγανιστάν.

Διατηρούν επαφές

Μιλώντας στη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου, στο υπουργείο Εξωτερικών στην αφγανική πρωτεύουσα, Καμπούλ, ο Αμίρ Χαν Μουτάκι είπε ότι οι Ταλιμπάν θέλουν επίσης καλές σχέσεις με άλλες χώρες, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Sabah.

Ο Μουτάκι, σημειώνοντας ότι διατηρούν επαφές με τις τουρκικές αρχές, εξήγησε ότι αναμένουν από την Τουρκία, η οποία έχει καλή κυβέρνηση, να υποστηρίξει τον λαό του Αφγανιστάν και να βοηθήσει στις εργασίες υποδομής, ειδικά στην αποκατάσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ.

Επιπλέον, αναφερόμενος στη συνάντηση στη Γενεύη, αφιερωμένη στην ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο υπουργός σημείωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την υπόσχεση να παρασχεθεί στη χώρα οικονομική βοήθεια ύψους άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που δόθηκε στη διάρκεια της διάσκεψης.

Τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα συνεργαστούν με χώρες δωρητές και η βοήθεια θα διανεμηθεί με διαφάνεια.

Θα έπρεπε να τους ευχαριστήσουν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός κάλεσε επίσης την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Σημείωσε ότι ο αποκλεισμός των αφγανικών χρημάτων από τις ΗΠΑ ήταν πράξη βιαιότητας και πρόσθεσε ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα δεν πρέπει να συγχέονται με την πολιτική.

Τονίζοντας ότι εξασφάλισαν την ασφαλή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο Εμιρχάν Μουτάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πάγωσαν τα αποθέματα του Αφγανιστάν αντί να τους ευχαριστήσουν.

Επισήμανε επίσης ότι θέλουν να δημιουργήσουν καλές διμερείς σχέσεις με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ασκήσουν πίεση στο Αφγανιστάν.

Επενδύσεις

Σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν θα αυξήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στο Αφγανιστάν προκειμένου να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, και πως εργάζονται προς αυτήν την καετύθυνση.

Είπε, τέλος, ότι οι περισσότερες χώρες αντέδρασαν θετικά στη συγκρότηση της προσωρινής κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ενώ ήταν λίγες οι αρνητικές αντιδράσεις.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024