Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κίνα «σπάει» την εφαρμογή πληρωμών AliPay του Τζακ Μα

Η Κίνα «σπάει» την εφαρμογή πληρωμών AliPay του Τζακ Μα

Οι κινεζικές αρχές απαιτούν ο πανίσχυρος κλάδος παροχής πιστώσεων να αποσχιστεί, μειώνοντας με τον τρόπο αυτόν την τεράστια δύναμη της εταιρείας

Η κυβέρνηση της Κίνας σχεδιάζει να διασπάσει την εφαρμογή (app) χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών AliPay της Ant Group του Τζακ Μα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Το Πεκίνο ζητά τώρα ουσιαστικά να δημιουργηθεί χωριστή εφαρμογή (app) για τις πολύ επικερδείς δραστηριότητες της εταιρείας στον τομέα της χορήγησης δανείων από αυτήν της πραγματοποίησης πληρωμών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτόν την τεράστια δύναμη της εταιρείας.

Οι εποπτικές αρχές της χώρας είχαν ήδη διατάξει την Ant να διαχωρίσει τις δραστηριότητες της AliPay – με το 1 δισ. χρήστες – από τις εταιρείες χορήγησης δανείων Huabei και Jiebei.

Η Huabei παρέχει υπηρεσίες παραδοσιακών πιστωτικών καρτών, ενώ η Jiebei χορηγεί μικρά δάνεια με μειωμένες εξασφαλίσεις. Τώρα με τη νέα ντιρεκτίβα φαίνεται ότι διαχωρίζονται πλήρως από τον υπόλοιπο όμιλο.

Απόσχιση του κλάδου

Οι Αρχές της Κίνας απαιτούν ουσιαστικά ο πανίσχυρος κλάδος παροχής πιστώσεων να αποσχιστεί εντελώς από την AliPay της Ant Group. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση που έχει επιβληθεί μέχρι τώρα στην εταιρεία του Τζακ Μα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Πεκίνου, η Ant θα υποχρεωθεί επίσης να παραχωρήσει σε κοινή εταιρεία (joint venture) πιστοληπτικής αξιολόγησης που θα δημιουργηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτόν και πιστοληπτικά δεδομένα χρηστών, σύμφωνα με τις πηγές των «FT».

Η νέα αυτή εταιρεία θα ελέγχεται μερικώς από το κράτος, αφού για τη σύστασή της απαιτείται ειδική άδεια.

Φρένο στην ανάπτυξη της Ant

Με τις κινήσεις αυτές μπαίνει φρένο στη μεγάλη ανάπτυξη της Ant στον τομέα της χορήγησης πιστώσεων κάθε είδους, καθώς οι Huabei και Jiebei ήταν από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη δυναμική του ομίλου να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά και να μπει όλος ο όμιλος δυναμικά στο χρηματιστήριο.

Οι Huabei και Jiebei ανήκουν στη μονάδα CreditTech, από την οποία το 2020 προερχόταν σχεδόν το 40% των εσόδων όλου του ομίλου.

Η γιγάντωση της CreditTech μέσα στην Ant φαίνεται ότι ανησύχησε σημαντικά το Πεκίνο, με τις εποπτικές αρχές να χτυπούν καμπανάκι για άκρατο δανεισμό και για ανάληψη μεγάλου χρηματοπιστωτικού κινδύνου.

Η CreditTech κατόρθωσε να γίνει τόσο μεγάλη που μόνο πέρυσι χορήγησε το 10% όλων των δανείων, πλην στεγαστικών, στην Κίνα.

Οσον αφορά το θέμα των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, το Πεκίνο θέλει πρόσβαση στα στοιχεία της Ant Group του Τζακ Μα, τα οποία αφορούν πολύτιμες για τις εταιρείες καταναλωτικές συνήθειες και στοιχεία πιστοληπτικής ικανότητας.

Η Κίνα ουσιαστικά ζητά από την Ant να παραχωρήσει τα δεδομένα σε κρατική εταιρεία, η οποία θα μπορεί να τα παρέχει σε ανταγωνιστές όπως είναι κρατικές τράπεζες, είχαν αναφέρει παλαιότερα οι «Financial Times».

Το Πεκίνο από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους έχει ζητήσει να δημιουργηθεί μια κοινή εταιρεία (joint venture) από εγχώριους τεχνολογικούς ομίλους η οποία θα έχει την εποπτεία της χρήσης των δεδομένων που συγκεντρώνονται από εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές, είχε αναφέρει επίσης το Bloomberg.

Ολες αυτές οι κινήσεις γίνονται από την κυβέρνηση της Κίνας για να περιορίσει τη δύναμη της Ant Group και του ίδιου του Τζακ Μα, ο οποίος έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί από το προσκήνιο από τον Οκτώβριο του 2020, όταν είχε ασκήσει δημόσια κριτική σε κρατικές τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές.

Τον Νοέμβριο του 2020 οι κινεζικές αρχές είχαν υποχρεώσει την Ant να βάλει φρένο στην αρχική δημόσια προσφορά της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, η οποία είχε φτάσει τα 37 δισ. δολάρια και θα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Αυτό μάλιστα έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και ενώ όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η εισαγωγή.

Στη συνέχεια η Κίνα απαίτησε από την Ant να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων και επέβαλε χωριστό πρόστιμο 2,8 δισ. δολαρίων στην Alibaba, την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου του ίδιου ομίλου που συνδέεται στενά με την Ant Group.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024