Σκρέκας: Από 1 έως 3 ευρώ οι αυξήσεις στο ρεύμα μετά την επιδότηση και τις εκπτώσεις της ΔΕΗ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ για την επιδότηση και την εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ στους λογαριασμούς ρεύματος
Με την επιδότηση των 9 ευρώ ανά μήνα σε κάθε λογαριασμό ρεύματος και με την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ που περιλαμβάνει εκπτώσεις από 10 έως 30 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις επιπτώσεις από το κύμα αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απέδωσε τις ανατιμήσεις της κιλοβατώρας στον υπερδιπλασιασμό σε σχέση με την αρχή του χρόνου των τιμών του φυσικού αερίου, των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον περιορισμό παροχής φυσικού αερίου στην Ε.Ε. από τη Ρωσία. Έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή και διεθνή κρίση ενέργειας».
Ως προς το θέμα της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) ο Κώστας Σκρέκας διευκρίνισε ότι αυτή θα αφορά όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο επειδή η επιδότηση δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων στους λογαριασμούς, «η ΔΕΗ αποφάσισε από μόνη της», όπως σημείωσε ο υπουργός, «να προχωρήσει στη χορήγηση επιπλέον εκπτώσεων για τους πελάτες της προκειμένου να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις των αυξήσεων».
Σημειωτέον ότι η δημόσια εταιρία κατέχει το 65% των καταναλωτών και η κίνηση της στοχεύει στο να παρασύρει και τους υπόλοιπους ανταγωνιστές.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε επίσης γνωστό ότι το απόγευμα στις έξι θα έχει συνάντηση με όλους τους προμηθευτές ρεύματος θέλοντας να τους ζητήσει την απορρόφηση μέρους του κόστους.

Ως προς το πρακτικό σκέλος της επιδότησης των 9 ευρώ ανά λογαριασμό, ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι αυτή θα αφορά τις καταναλώσεις των μηνών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Χωρίς να αποκλείσει την επέκταση του μέτρου αν χρειαστεί και τους επόμενους μήνες αλλά και ενδεχομένως και την αύξηση της επιδότησης.
Σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΝ οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς πελατών της ΔΕΗ περιορίζονται σε ένα εύρος 1 έως 3 ευρώ το μήνα για καταναλώσεις 300 kWh έως 600 kWh τον μήνα. Βέβαια όπως προαναφέρθηκε οι ανατιμήσεις «ψαλιδίζονται» και από εκπτώσεις που κάνει η ΔΕΗ στους πελάτες της και κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα με την κατανάλωση.

Από τα παραδείγματα προκύπτει πως η ΔΕΗ έχοντας ενεργοποιήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αν δεν είχε κάνει τις εκπτώσεις αλλά και αν δεν ερχόταν η επιδότηση του κράτους, τότε τα νοικοκυριά θα πλήρωναν ακριβότερα το ρεύμα από 20 έως και 41 ευρώ το μήνα.
Ο Κώστας Σκρέκας επίσης απαντώντας σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα με την επιστράτευση της ΔΕΗ να παρέχει εκπτώσεις, να εγερθούν ζητήματα παραβίασης του ανταγωνισμού, είπε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ενώ σύννομη είναι και η επιδότηση της πολιτείας.
- Τραμπ: Το σχέδιο για ένα νέο μπλοκ ισχύος με 5 μέλη
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)
































































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442