Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή - Στην πρίζα η μεγαλύτερη εγκατάσταση που ρουφά CO2 από τον αέρα

Κλιματική αλλαγή – Στην πρίζα η μεγαλύτερη εγκατάσταση που ρουφά CO2 από τον αέρα

Το αέριο διοχετεύεται στο υπέδαφος και μετατρέπεται σε πέτρωμα

Ένα μεγάλο πείραμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ξεκινά στην Ισλανδία την Τετάρτη.

Η μεγαλύτερη στον κόσμο εγκατάσταση που αφαιρεί διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από τον αέρα θα αρχίσει να διοχετεύει το αέριο στο υπέδαφος, όπου σταδιακά θα μετατραπεί σε πέτρα.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από τη νεοσύστατη ελβετική εταιρεία Climeworks AG, η οποία συνεργάστηκε με την ισλανδική Carbfix για τη δημιουργία μονάδας που κατακρατά γύρω στους 4.000 τόνους CO2 το χρόνο.

Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές περίπου 800 αυτοκινήτων, εκτιμά το Reuters. Η απόδοση δεν είναι εντυπωσιακή, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες ετήσιες εκπομπές έφτασαν πέρυσι τους 31,5 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Παρόλα αυτά, το ισλανδικό εργοστάσιο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε ευρύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας κατακράτησης άνθρακα, εφόσον βέβαια αποδειχθεί επιτυχές.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, οι τεχνολογίες απομάκρυνσης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα δεν αποκλείεται να αποδειχθούν αναγκαίες στη μάχη κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, σήμερα λειτουργούν σε όλο τον κόσμο 15 πειραματικές μονάδες αφαίρεσης CO2 από την ατμόσφαιρα.

Δείτε επίσης: O Έλον Μασκ λανσάρει διαγωνισμό για την απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα

Το ισλανδικό εργοστάσιο Orca παίρνει το όνομά του από την ισλανδική λέξη για την ενέργεια. Περιλαμβάνει οκτώ μεγάλα συστήματα που μοιάζουν με κοντέινερ και χρησιμοποιούν ανεμιστήρες και φίλτρα για να απομονώνουν το CO2 από την ατμόσφαιρα.

Το αέριο διαλύεται στη συνέχεια σε νερό και διοχετεύεται σε γεωτρήσεις. Εκεί, το όξινο ανθρακούχο νερό αντιδρά με το βασαλτικό πέτρωμα και μετατρέπεται σε στερεά ανθρακικά άλατα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, διαβεβαιώνει η CarbFix.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η χωρητικότητα των βασαλτικών πετρωμάτων που υπάρχουν σε όλες τις ηπείρους υπερβαίνει τις παγκόσμιες εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Η εταιρεία πειραματίζεται τώρα με τη χρήση άλλων πετρωμάτων πέρα από τους βασάλτες και ελπίζει ότι μέχρι το 2030 θα έχει αποθηκεύσει στο υπέδαφος ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Η Climeworks από την πλευρά της προσφέρει τις υπηρεσίες της σε συνδρομητική βάση, επιτρέποντας στους πελάτες της να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους πληρώνοντας ένα μηνιαίο τέλος.

Πελάτης της υπηρεσίας είναι μεταξύ άλλων ο Μπιλ Γκέιτς.

Μια πολύ μεγαλύτερη εγκατάσταση αφαίρεσης άνθρακα κατασκευάζεται από την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Occidental στο Τέξας με την προοπτική να αποθηκεύει ένα εκατομμύριο τόνους CO2 ανά έτος.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024