«Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί τη συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική επάνοδό μας στην πληρότητα του βίου, οικονομικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και ευρύτερα πολιτισμικού», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεκαεννιά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και παρότι ο ιός επιμένει είμαστε σε θέση να ανοίξουμε βήμα. Είμαστε σε θέση να το πράξουμε γιατί με σχεδιασμό και σώφρονες επιλογές κρατήσαμε τη χώρα υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά όρθια.

Με πολιτικές ενίσχυσης του ΕΣΥ και στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Τώρα με πολιτικές και πυρήνα το ΕΣΥ, τον εμβολιασμό και το αρτιότερο κράτος μπορούμε να περιορίσουμε περαιτέρω την πανδημία και να καταφάσκουμε στη ζωή. Η πορεία στο επόμενο διάστημα δεν θα είναι ανέφελη. Η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις και οι αναταράξεις προκαλούν ανησυχία στους πολίτες.

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στις ανησυχίες, τα προβλήματα αλλά και στις προσδοκίες της ζώσας κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ο πρωθυπουργός «θα απαντήσει έχοντας ως παρακαταθήκη όσα πετύχαμε, στο εισόδημα, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν, στις δουλειές που άνοιξαν. Όλα αυτά δεν είναι μια επίκληση αυταρέσκειας. Είναι η απόδειξη ότι με την πολιτική, το σχέδιο, τις μεταρρυθμίσεις μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες προόδου και προκοπής που αξίζουν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Στην ομιλία του πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Στόχος είναι τα πλεονεκτήματα και το όφελος από μια Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς να φθάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που στηρίζεται στα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Με ευαισθησία, με ανθρωπιά, με λογική και σύνεση προχωράμε σταθερά στην Ελλάδα της επόμενης μέρας και οι πολίτες ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω».

Για τα σχολεία είπε ότι οι νέοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην προσπάθεια απέναντι στην πανδημία. Κάλεσε τους πάντες να συμβάλλουν να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία με δύο βασικές προϋποθέσεις τον εμβολιασμό και τα μέτρα προστασίας.

Είπε επίσης ότι, «η κυβέρνηση βασίζεται σε δύο πυλώνες εμβολιασμός και συχνά τεστ. Το βασικό κομμάτι, είναι ότι αν συμφωνούμε όλοι ότι κανείς δεν αντέχει άλλη μια χρονιά αποχής από το σχολείο, υπεύθυνα να δούμε τα μέτρα και να τα εφαρμόζουμε όχι ως καταναγκασμό, αλλά με προθυμία και συνεργασία όλων στο πλαίσο των μέτρων».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Οικονόμου είπε πως δεν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να γίνουν το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. «Αν δουλέψουμε όλοι σωστά θα πετύχουμε τα αποτελέσματα που θα μας θωρακίσουν έναντι της πανδημίας».

Σε αντίστοιχη ερώτηση για τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς εν μέσω πανδημίας, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «τα μέτρα είναι γνωστά εδώ και καιρό και προφανώς η αγορά, που θέλει να μην ξανακλείσει, έχει φροντίσει να λάβει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες για να τηρηθούν τα μέτρα. Ειδικότερα για την εστίαση, εάν αναλογιστεί κανείς πως πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί αντιλαμβάνεται το εύρος του κόσμου στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν οι επιχειρηματίες για να συνεχίσουν να έχουν μία επιτυχημένη χρονιά, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα προστίθενται και άλλοι πολίτες στην ομάδα των εμβολιασμένων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε, μάλιστα, ότι «όσα ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες, ισχύουν και για τους επισκέπτες».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον επίκειται συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «για ό,τι συγκεκριμένο μπορεί να υπάρξει, όπως επικοινωνία ανάμεσα στους δύο θα ενημερωθείτε εγκαίρως, όταν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα προς ανακοίνωση».

Τι είπε για το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στο θέμα των ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού επισημαίνοντας: «Το σκάνδαλο με τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι ηθικά και πολιτικά καταδικαστέο. Το κράτος και η δικαιοσύνη θα αποδώσουν τις ευθύνες που αναλογούν σε όσους εμπλέκονται, με διάθεση σωφρονιστική, παραδειγματική και αποτρεπτική. Τα όσα συνέβησαν με τα ψευδή πιστοποιητικά είναι οι παθογένειες μιας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας. Πάρα τις αντικοινωνικές και – χωρίς αμφιβολία- ανήθικες συμπεριφορές κάποιων, η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι απαιτείται για να νικήσουμε τον ιό και να βαδίσουμε γρηγορότερα στο δρόμο της προόδου. Δυστυχώς, η στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα αυτό είναι αστήρικτη και αδικαιολόγητη».

Ερωτηθείς για το θέμα και πως σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους επίορκους, είπε ότι έχουν ψηφιστεί ήδη κάποια μέτρα με πρόστιμα και πειθαρχικές διαδικασίες και προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο