Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπατακλάν - Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη με το βλέμμα στις γαλλικές εκλογές

Μπατακλάν – Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη με το βλέμμα στις γαλλικές εκλογές

Η τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν το 2015 άφησε πίσω της 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Σήμερα ξεκίνησε η δίκη με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να την χαρακτηρίζει ιστορική. Θα διαρκέσει εννέα μήνες και η κορύφωσή της θα συμπέσει με τις προεδρικές εκλογές, όπου Μακρόν και Λεπέν επενδύουν στην ισλαμοφοβία και στο δόγμα «νόμος και τάξη»

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν ταυτόχρονα στη Γαλλία το 2015 άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Εννέα ένοπλοι σε τρεις ομάδες χτύπησαν συντονισμένα και σχεδόν ταυτόχρονα στο στάδιο Σταντ ντε Φρανς, όπου χιλιάδες άνθρωποι -ανάμεσά τους και ο Ολάντ- παρακολουθούσαν φιλικό αγώνα της γαλλικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με τη γερμανική, σε εστιατόρια και καφετέριες του Παρισιού, σε καταστήματα όπου οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, και στη λεωφόρο Βολταίρου όπου ο δράστης πυροδότησε το εκρηκτικό του γιλέκο σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες περαστικούς.

Το αποκορύφωμα όμως του τρόμου εκτυλίχθηκε στο θέατρο Μπατακλάν, όπου γινόταν συναυλία με εκατοντάδες νέους και νέες να διασκεδάζουν. Τρεις βαριά οπλισμένοι άνδρες πυροβολούσαν επί 20 λεπτά αδιακρίτως, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Στη συνέχεια ακολούθησε τρίωρη ομηρία και έφοδος της αστυνομίας, κατά την οποία οι δράστες έπεσαν νεκροί.

Την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ενώ μόνο ένας δικάζεται για τις δολοφονικές επιθέσεις, καθώς οι άλλοι έχουν σκοτωθεί και ένας αγνοείται.

Δίκη με πολιτικό άρωμα

Η δίκη σήμερα ξεκίνησε μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς αστυνομικής κινητοποίησης σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο δικαστικό μέγαρο του 13ου αιώνα, σε νησί του Σηκουάνα, το Ιλ ντε λα Σιτέ.

Στη δίκη παρίστανται 1.800 ενάγοντες, πάνω από 300 δικηγόροι και οι 14 από τους συνολικά 20 κατηγορουμένους καθώς πέντε πιστεύεται πως είναι νεκροί και ο ένας αγνοείται. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είναι ο μοναδικός που κατηγορείται για τις ανθρωποκτονίες.

Το δικαστήριο ανέγνωσε τα ονόματα των κατηγορουμένων με αλφαβητική σειρά και ο Αμπντεσλάμ ήταν ο πρώτος που κλήθηκε να πει «παρών».

Όταν του ζητήθηκε να δηλώσει το επάγγελμά του ο Αμπντεσλάμ αποκρίθηκε ότι «φιλοδοξία του είναι να γίνει μαχητής του Ισλαμικού Κράτους».

Ο προεδρεύων δικαστής, Ζαν Λουί Περιέ αναγνώρισε τις εξαιρετικές συνθήκες των γεγονότων εκείνης της νύχτας και της εννιάμηνης δίκης που θα ακολουθήσει.

«Τα γεγονότα για τα οποία πρόκειται να αποφασίσουμε είναι εγγεγραμμένα στην ιστορική τους ένταση ως μεταξύ των διεθνών και εθνικών γεγονότων αυτού του αιώνα», είπε. Έχει χαρακτηριστεί ως «δίκη του αιώνα» άλλωστε ήδη.

Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές

Η δίκη θα διαρκέσει εννέα μήνες και αναμένεται η κορύφωσή της να συμπέσει με τις προεδρικές εκλογές, βοηθώντας τους υποψηφίους για την προεδρεία να επικεντρωθούν στα «προνομιακά θέματα» της ισλαμοφοβίας και της ασφάλειας. Λεπέν και Μακρόν έχουν ήδη επενδύσει σε αυτήν την πολιτική, και μάλλον τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και ο υποψήφιος που θα προκύψει από την γκολική Δεξιά.

Μάρτυρας στη δίκη θα είναι και ο πρώην πρόεδρος Ολάντ που δήλωσε σήμερα πως θα μιλήσει «όχι για το καλό της γαλλικής πολιτικής, αλλά για τα θύματα των επιθέσεων»

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024