Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τυφώνας Άιντα - Ένα επαναστατικό πράσινο κτίριο για άπορους βετεράνους φάρος στο σκοτάδι

Τυφώνας Άιντα – Ένα επαναστατικό πράσινο κτίριο για άπορους βετεράνους φάρος στο σκοτάδι

Το συγκρότημα διαμερισμάτων St. Peter Residential, το οποίο άνοιξε ένα μήνα πριν από την έναρξη της πανδημίας, ενσωμάτωσε αυτή τη λειτουργικότητα έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιώντας μια ηλιακή μπαταρία 8 ωρών και μια διάταξη ηλιακών συλλεκτών στην οροφή του-και κράτησε τις μονάδες σε λειτουργία μετά το χτύπημα του τυφώνα Ida.

Ενας ακόμη τυφώνας, και άλλη μια διακοπή ρεύματος; Στην πολιτεία της Λουιζιάνα, ένα συγκρότημα διαμερισμάτων κρατά τα φώτα αναμμένα – ένας φάρος ελπίδας στη Νέα Ορλεάνη.

Το συγκρότημα διαμερισμάτων St. Peter Residential, το οποίο άνοιξε ένα μήνα πριν από την έναρξη της πανδημίας, ενσωμάτωσε αυτή τη λειτουργικότητα έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιώντας μια ηλιακή μπαταρία 8 ωρών και μια διάταξη ηλιακών συλλεκτών στην οροφή του-και κράτησε τις μονάδες σε λειτουργία μετά το χτύπημα του τυφώνα Ida.

Το αξίας 7,4 εκατομμυρίων δολαρίων κτίριο 4180 τετραγωνικών μέτρων είναι το πρώτο συγκρότημα διαμερισμάτων καθαρών μηδενικών εκπομπών στην πολιτεία, πράγμα που σημαίνει ότι αντισταθμίζει ή αφαιρεί τόση ενέργεια όση παράγει επιτόπου. Σχεδιασμένο ως «μια ηρεμιστική όαση με σκοπό την οικοδόμηση κοινότητας σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον», οι 50 μονάδες κατοικιών μικτού εισοδήματος εξυπηρετούνται από ένα μικροδίκτυο 450 ηλιακών συλλεκτών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια κατόπιν ζήτησης και αποθηκεύουν την επιπλέον ενέργειας σε μια μπαταρία που βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης.

Το St. Peter Residential σχεδιάστηκε για να οικοδομηθεί μια κοινότητα (συμπεριλαμβάνοντας ένα κέντρο ευεξίας για γιόγκα και διαλογισμό και κοινές εκδηλώσεις και υπαίθριους χώρους), και το σημαντικότερο, οι μισές από τις 50 μονάδες -29 προσιτά διαμερίσματα και 21 μονάδες σε τιμές αγοράς- είναι αποκλειστικά για βετεράνους.

Το μικροδίκτυο έχει τώρα επιβιώσει από τρεις καταιγίδες: Ο τυφώνας Ζέτα που πήρε το ρεύμα στην περιοχή τον περασμένο Οκτώβριο, η χειμερινή καταιγίδα Uri που είχε το ίδιο αποτέλεσμα και τώρα ο τυφώνας Ida.

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα SBP επέβλεψε τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του St. Peter Residential. Το SBP, που πήρε το όνομά του από το St. Bernard Project, ιδρύθηκε από τους Ζακ Ροζενμπουργκ και την Λιζ Μακάρτνεϊ αφού το ζευγάρι προσφέρθηκε εθελοντικά στην ενορία του St. Bernard μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Katrina. Από τότε, η SBP έχει ανοικοδομήσει σπίτια για περισσότερες από 2.000 οικογένειες και προσέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Eskew+Dumez+Ripple για να σχεδιάσει αυτό το καινοτόμο συγκρότημα που παρέχει στους κατοίκους εξαιρετικά χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Ωστόσο, δεν λειτουργεί όλη την ώρα. Για παράδειγμα, την Τρίτη, όταν ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος το σύστημα δεν μπορούσε να παραδώσει τόση ηλεκτρική ενέργεια, όπως θα περίμεναν οι διαχειριστές κτιρίων. Αλλά οι επόμενες μέρες ήταν ηλιόλουστες στη Νέα Ορλεάνη, αλλά κανείς δεν είχε ρεύμα εκτός από τους κατοίκους του συγκροτήματος, πολλοί από τους οποίους έχουν βρει στέγη εκεί από κατοικίες χαμηλού εισοδήματος ή ακόμη και από τον δρόμο.

Η SBP πιστεύει ότι η τοποθέτηση αυτών των ανθεκτικών ηλιακών μικροδικτύων σε όσο το δυνατόν περισσότερες στέγες είναι μονόδρομος όσον αφορά τον σχεδιασμό της πόλης, ειδικά αν, όπως πιστεύουν ορισμένοι επιστήμονες, η παγκόσμια κλιματική αλλαγή προκαλεί καταιγίδες όπως η daντα πιο δυνατά και πιο συχνά.

Οι πόλεις όχι μόνο θα κάνουν ό, τι μπορούν για να διατηρήσουν την ισχύ, αλλά και να μετριάσουν το μερίδιό τους στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Το St. Peter Residential είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς οι σχεδιαστές και οι πόλεις μπορούν να δεσμευτούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων για την εξάλειψη τόσο της φτώχιας όσο και των κλιματικών αλλαγών που επιδεινώνουν τέτοιες καταιγίδες.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024