Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Richard Mosse - Ο πολεμικός φωτογράφος με την γουορχολική ματιά

Richard Mosse – Ο πολεμικός φωτογράφος με την γουορχολική ματιά

Αναδρομική του Richard Mosse, του φωτορεπόρτερ που έδωσε μια «Άντι Γουόρχολ» εκδοχή του πολέμου

Σχεδόν 80 μεγάλου σχήματος φωτογραφίες του Ιρλανδού Richard Mosse παρουσιάζει το Ίδρυμα MAST στην Μπολόνια, στην πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο μοναδικό έργο του που συνδυάζει φωτορεπορτάζ και σύγχρονη τέχνη.

Στην έκθεση «Richard Mosse: Displaced» παρουσιάζεται η εμβληματική σειρά φωτογραφιών «Ifra», μια σχεδόν ψευδαισθησιακή καταβύθιση στη βίαιη πραγματικότητα του εμφυλίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό μεταξύ 2010 και 2015.

Ο Mosse δίνει ένα διαφορετικό πρόσωπο στην πραγματικότητα του πολέμου: ένα κρανίο τοποθετημένο ανάμεσα σε λουλούδια γίνεται ενθύμιο, στο στυλ του Άντι Γουόρχολ.

Με τόλμη χρησιμοποιεί ευφυώς το Kodak Aerochrome III Infrared 1443, ένα υπέρυθρο φιλμ που είχαν εξελίξει για στρατιωτικούς σκοπούς ως εργαλείο ανίχνευσης και αναγνώρισης.

Μπορεί κανείς να πει ότι ο Mosse είναι ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ της φωτογραφίας. Αν και αυτό είναι πιθανώς παρακινδυνευμένο, είναι βέβαιο ότι στον Mosse είχε γίνει έμμονη ιδέα η αναζήτηση καινοτομίας, όπως άλλωστε ήταν και στον σκηνοθέτη του «2001, Η Οδύσσεια του Διαστήματος».

Χρησιμοποίησε στρατιωτικές κάμερες θερμικής εικόνας για τη σειρά φωτογραφιών «Heat» και το βίντεο «Incoming» για τις διαδρομές μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Συνδυάζοντας πολλές εκατοντάδες φωτογραφίες για να δημιουργήσει μεγάλα πάνελ με εντυπωσιακές λεπτομέρειες, ο Ιρλανδός φωτορεπόρτερ έδωσε εντυπωσιακά πανοράματα των καταυλισμών προσφύγων.

Στην σειρά φωτογραφιών «Tristes Tropiques (Θλιμμένοι Τροπικοί)» – ο τίτλος είναι από το φερώνυμο βιβλίο του εθνολόγου Κλοντ Λεβί-Στρος – ο Richard Mosse τραβάει εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες κάνοντας χρήση επανδρωμένων αεροσκαφών και στρατιωτικών καμερών.

Είναι μια μαρτυρία για την εντατική αποδάσωση στην οποία έχουν επιδοθεί στην περιοχή του Αμαζονίου. Αυτές οι φωτογραφίες γίνονται πραγματικά έργα ζωγραφικής και φέρνουν στο νου τον Τζάκσον Πόλοκ.

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι, στην προσέγγιση του θέματός του όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΑΠΕ, ο Mosse είναι στον ίδιο βαθμό και φωτορεπόρτερ και σύγχρονος καλλιτέχνης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024